Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a legii privind procedura adoptiei, modificata si completata la inceputul anului, stabilind, intre altele, ca valabilitatea atestatului de familie adoptatoare este prelungita de la un an la doi ani, precum si acordarea unui concediu de acomodare de maxim un an de zile si a unei indemnizatii lunare pe perioada acestui concediu.

Potrivit unui comunicat transmis joi si citat de Agerpres, prin noul act normativ au fost reduse la jumatate formularele utilizate in procedura adoptiei - 12 au fost eliminate si patru au fost simplificate.

"Au fost eliminate etapele administrative intermediare, respectiv corespondenta pe suport de hartie intre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptiei (ANPDCA) referitoare la completarea Registrului National pentru Adoptii (RNA). Introducerea in RNA a datelor referitoare la copil si la familie se va realiza direct la nivelul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, nivel primar la care aceste date sunt colectate si/ sau produse", se arata in comunicatul Guvernului.

Prin noile reglementari a fost flexibilizata procedura de potrivire initiala intre copiii adoptabili si familiile atestate, aceasta etapa urmand a se realiza direct la nivel judetean sau, dupa caz, de sector, online, prin intermediul RNA, precizeaza sursa citata.

"Lista adoptatorilor pentru fiecare copil va fi generata si vizualizata instantaneu la nivelul compartimentului de adoptii care raspunde de copil, cu eliminarea solicitarilor repetate de noi liste pe suport de hartie, si implicit a corespondentei purtate intre institutiile de la nivel local si central, asa cum necesita procedura anterioara", adauga comunicatul.

Actul normativ stabileste, de asemenea, ca raportul de evaluare al adoptatorilor va fi disponibil in RNA, online, eliminandu-se astfel nevoia de a contacta, solicita si transmite acest document prin posta intre cele doua DGASPC implicate in potrivirea respectiva.

"Familiile adoptatoare vor depune mai putine documente pentru solutionarea cererii de evaluare. Recomandarile de la locul de munca nu mai sunt solicitate", subliniaza Guvernul.

Totodata, pentru copiii aflati in ingrijirea statului, adoptia va putea fi stabilita si in cazul in care parintii/ rudele care au putut fi gasite declara ca nu doresc sa se ocupe de copil, insa, ulterior, refuza sa semneze declaratiile care ar permite declararea copilului ca adoptabil.

"De asemenea, atunci cand parintii si rudele copilului de pana la gradul al patrulea nu sunt gasite dupa o perioada de 6 luni de la instituirea masurilor de protectie speciala, vor putea fi demarate procedurile de adoptie", informeaza sursa citata.

Hotararea stabileste, totodata, ca termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. "Obtinut in urma deciziei unei instante de judecata, statutul va fi valabil pana la incuviintarea adoptiei sau pana ce copilul implineste varsta de 14 ani", se arata in comunicat.

In cazul adoptiilor internationale, copilul va fi declarat eligibil, conform noului act normativ, la numai un an de la deschiderea procedurii, si nu dupa doi ani, asa cum se intampla in prezent.

"O alta noutate este acordarea unui concediu de acomodare de maxim un an de zile si a unei indemnizatii lunare pe perioada acestui concediu, care in mod obligatoriu include si perioada de incredintare in vederea adoptiei. Concediul se acorda oricaruia dintre sotii familiei adoptatoare, daca realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, valoarea indemnizatiei acordate fiind in cuantum de 3,4 ISR (indicator social de referinta, de 500 lei in prezent)", informeaza Guvernul.

In plus, valabilitatea atestatului de familie adoptatoare este prelungita de la un an la doi ani de zile.

La 30 iunie 2016, in Registrul National pentru Adoptii erau inregistrati 3.250 de copii adoptabili, din care 2.716 erau eligibili pentru adoptie nationala, iar restul pentru adoptie internationala. De asemenea, 1.800 de familii erau atestate pentru adoptie nationala si alte 81 pentru adoptie internationala.