Eurodeputatul Siegfried Muresan, vicepresedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, solicita interventia procurorilor DNA si a agentilor Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) pentru anchetarea modului in care s-a facut contractarea si receptia Drumului Judetean 705A care leaga satul Costesti, judetul Hunedoara, de Cetatea Sarmizegetusa Regia.

Soseaua spre Sarmizegetusa, distrusa de apeFoto: Captura YouTube

Drumul a fost inaugurat acum trei luni in urma unei investitii din fonduri europene de 18,2 milioane de lei.

Imediat dupa finalizarea lucrarilor, presa locala a semnalat mai multe nereguli in constructia drumului, pe ultimii 4 kilometri acesta este prea ingust pentru a permite circulatia autoturismelor pe ambele sensuri, nu exista parapete de protectie in zonele cu risc de prabusire, iar locurile de parcare sunt astfel delimitate incat nu pot fi parcate in spatiul alocat nici macar masinile de dimensiuni medii.

Pe langa toate acestea,ploile de duminica trecuta au surpat drumul in 7 locuri diferite, acesta fiind complet inchis astazi, ceea ce dovedeste grave erori de constructie, se arata intr-un comunicat al europarlamentarului.

"Cand dispretul politicienilor intalneste iresponsablitatea administrativa si incompetenta firmelor angajate pe bani publici se ajunge la situatia de astazi a drumului spre Sarmizegetusa Regia: un drum, oricum cu probleme majore de constructie, care a fost inaugurat in urma cu trei luni si pentru care s-au platit 18,2 milioane de lei din banii nostri, este maturat de prima ploaie.

Asa ceva este de neacceptat si vorbeste, in primul rand, despre iresponsabilitatea administratiei publice locale care a avizat un asemenea proiect si, apoi, a semnat pentru receptionarea acestei lucrari.

Trebuie sa intelegem ca la Consiliul Judetean Hunedoara exista oameni platiti din bani publici, fie ca vorbim despre cei care asigura conducerea politica, fie ca vorbim despre inginerii specialisti, care sunt cu totii responsabili de modul in care sunt administrati banii publici.

Odata cu functia si beneficiile ei vine si responsabilitatea. Or, si in acest caz, ca si in multe altele, acesti oameni dovedesc iresponsabilitate si dispret fata de banii pe care noi si ceilalti cetateni europeni ii platim ca taxe in fiecare zi pe care o muncim.

De aceea cred ca toti cei care au semnat procesul-verbal de receptie a drumului spre Sarmizegetusa Regia, din partea autoritatilor, dar si a constructorului, trebuie sa raspunda in fata legii si a cetatenilor pentru aceasta situatie.

Cer interventia de indata a procurorilor DNA si a agentilor OLAF pentru anchetarea modului in care s-a facut contractarea si receptia acestui drum.

La alegeri politicienii se ingramadesc sa ne ceara votul pentru a ocupa functii publice, este momentul sa inteleaga ca acestea sunt, inainte de orice, functii de responsabilitate publica si ca banii nostri pe care ii administreaza trebuie cheltuiti cu la fel de mare raspundere ca si cand ar fi proprii lor bani", a declarat deputatul european Siegfried Muresan.