Guvernul roman a impiedicat unele grupuri religioase sa obtina recunoastere oficiala, iar pe altele, in special Biserica Greco-Catolica sa primeasca inapoi proprietatile confiscate in timpul regimului comunist, fapt in legatura cu care oficialii americani si-au exprimat ingrijorarea pe parcursul anului 2015, se arata in raportul privind libertatea religioasa in Romania publicat miercuri de Departamentul de Stat din SUA si citat de News.ro.

"Biserica Greco-Catolica, in special, a anuntat ca nu a putut sa intre in posesia multora dintre bisericile sale, dupa ce autoritatile nu au implementat deciziile tribunalelor (...). Oficiali din Ambasada SUA si-au exprimat in continuare ingrijorarea in fata Guvernului in legatura cu ritmul lent al retrocedarii proprietatii religioase", se arata in raportul Departamentului de Stat.

De asemenea, reprezentanti ai Ambasadei SUA si oficiali din Departamentul de Stat aflati in vizita la Bucuresti s-au intalnit cu lideri ai Bisericii Greco-Catolice, pentru a discuta relatiile dintre bisericile Ortodoxa si Greco-Catolica, precum si diferitele incidente aparute si cazuri de discriminare.

Printre alte probleme semnalate se numara faptul ca oficiali locali, "de multe ori sub influenta clerului ortodox, impiedica in continuare accesul gruparilor religioase neortodoxe la cimitire".

Raportul prezinta cazuri in care preoti ortodocsi au interzis inmormantarea persoanelor de alta religie in cimitire publice, oferind ca exemplu cimitirul de la Sapanta.

Anul trecut s-au inregistrat o serie de incidente antisemite in Romania, precum vandalizari de sinagogi, cazuri de negare a Holocaustului si evenimente care au comemorat fosti lideri pronazisti din Miscarea Legionara, atrag atentia SUA.

"Au existat numeroase informatii in presa privind vandalism vizand locul propus pentru o moschee, inclusiv ingroparea de porci congelati, eliberarea de porci pentru a paste si instalarea de cruci pe teren", se adauga in document.

De asemenea, unii politicieni, printre care fostul presedinte Traian Basescu, au criticat decizia de a permite construirea lacasului de cult musulman. In plus, grupurile religioase minoritare s-au plans ca presa precizeaza adesea afilierea religioasa a infractorilor din religii minoritare.

Departamentul de Stat atrage atentia asupra informatiilor aparute in presa, potrivit carora Biserica Ortodoxa a exercitat presiuni asupra conducerii scolilor pentru ca orele de religie ortodoxa sa le fie predata tuturor elevilor. In ceea ce priveste respectarea Holocaustului,

Guvernul a continua sa implementeze recomandarile Comisiei Internationale privind Holocaustul in Romania si a acordat o mai mare importanta Holocaustului in programa scolara.