Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a aprobat prin ordin Statutul Elevului, document ce reglementeaza drepturile si obligatiile elevilor inscrisi in institutiile de invatamant de stat, particular sau confesional din Romania, informeaza Ministerul Educatiei. Cu aceasta ocazie, ministrul a declarat ca isi doreste ca in baza acestui document sa se contureze un cadru in care "vocea elevului sa se faca auzita cu adevarat in comunitatea scolara"si ca "elevii si profesorii sa aiba un dialog activ, sa devina parteneri pentru un bine comun, acela al elevului". Prevederile Statutului se aplica incepand din anul scolar 2016-2017.

Elevii la scoalaFoto: Agerpres

Statutul Elevului este "primul document de acest tip, elaborat in Romania dupa 1990, care consacra intr-o forma consolidata drepturile si obligatiile elevilor", o componenta majora a sa fiind reprezentata de intarirea rolului elevilor in comunitatea scolara.

"Imi doresc ca Statutul Elevului sa contureze un cadru in care vocea elevului sa se faca auzita cu adevarat in comunitatea scolara. O voce informata, responsabila, interesata sa protejeze drepturile elevilor si sa creasca, totodata, capacitatea tinerilor de a se implica in viata scolii. Imi doresc, de asemenea, ca elevii si profesorii sa aiba un dialog activ, sa devina parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru ca scoala este despre si pentru elevi", a declarat ministrul Mircea Dumitru.

Forma finala a documentului aprobat prin ordinul de ministru nr. 4.472 din 10 august 2016 a fost realizata in urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educatiei a organizat-o in perioada 17 iunie - 4 iulie.

Statutul Elevului a fost elaborat de Ministerul Educatiei in colaborare cu Consiliul National al Elevilor si alte organizatii reprezentative ale elevilor. Potrivit ministerului, documentul este fundamentat pe respectarea valorilor comunitatii scolare si ale sistemului educational.

Potrivit sursei citate, Statultul Elevului prevede:

  • accesul liber si gratuit la educatie de calitate;
  • libertatea de expresie;
  • dreptul de a beneficia in mod echitabil de resursele materiale si educationale furnizate de sistemul de invatamant;
  • onestitatea intelectuala;
  • sprijinirea gandirii critice;
  • respectarea demnitatii tuturor membrilor comunitatii scolare;
  • respectiv deschiderea institutionala pentru schimbari constructive.

Statutul Elevului structureaza drepturile elevilor in 5 categorii:

1. Drepturi educationale

2. Drepturi de asociere si exprimare

3. Drepturi sociale

4. Recompense

5. Alte drepturi

Documentul prevede deopotriva indatoriri, interdictii si sanctiuni pentru incalcarea de catre elevi, in incinta unitatii de invatamant, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative in vigoare.