Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica un nou program pentru persoanele cu dizabilitati Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a lansat in dezbatere publica proiectul de HG privind aprobarea programului de interes national in domeniul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati.

Programul numit "Incluziune prin tehnologie asistiva" se va desfasura in perioada 2016-2017 si presupune dotarea directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene si din Bucuresti (DGASPC) cu echipamente software si hardware de tehnologie asistiva (ca de exemplu imprimante Braille) si instruirea a minimum 94 de angajati in utilizarea acestora, arata un comunicat al institutiei.

Suma alocata programului este de 4.000 mii lei, din care 3.760 mii lei in anul 2016 si 240 mii lei in 2017. In acest fel se urmareste adaptarea serviciilor de consiliere furnizate persoanelor cu dizabilitati cu ajutorul mijlocit al tehnologiei asistive si cresterea, cu cel putin 2.000 persoane, a numarului celor care apeleaza la serviciile DGASPC-urilor.

Scopul final al programului este de a consolida abilitatile de viata independenta a persoanelor cu dizabilitati, prin cresterea calitatii serviciilor de consiliere si deprinderea utilizarii tehnologiei asistive.

Proiectul de act normativ poate fi consultat, pana la data de 19 septembrie 2016 pe pagina de internet a ministerului Muncii.