Cei aproape o suta de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea-Botusana, din judetul Suceava, care s-au blocat in subteran luni seara, au iesit la suprafata, unde continua insa greva foamei pe platforma din fata unitatii miniere.

Liderul Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, Mugurel Hutuleac, a declarat, marti seara, pentru News.ro ca minerii vor continua protestul cel putin pana miercuri, cand este programata o intalnire intre vicepremierul Costin Borc, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, si reprezentanti ai sindicatului.

"Cei 93 de mineri care se mai aflau in subteran au iesit pe platforma, insa nu au renuntat la greva foamei. Maine, vom avea o intalnire cu vicepremierul Borc si cu ministrul Energiei, in care vom discuta revendicarile din lista inaintata de catre grevisti. In functie de rezultatul discutiilor se va decide daca protestul va continua", a afirmat Hutuleac.

El a precizat ca, daca protestele vor continua, grevistilor de la Exploatarea de Uraniu Crucea-Botusana li se vor alatura si alti ortaci din tara, membri ai Federatiei Miniere Energia.

Peste o suta de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea-Botusana s-au blocat in subteran luni, in jurul orei 18.30, iar 93 dintre acestia au intrat si in greva foamei.

Protestatarii au invocat mai multe probleme legate de viitorul minei, ei avand o lista de revendicari pe care au semnat-o si inaintat-o catre factorii de raspundere, inclusiv Ministerul Energiei.

Minerii, angajati ai sucursalei din Suceava a Companiei Nationale a Uraniului (CNU), solicita neintreruperea activitatii de productie si continuarea exploatarii miniere, conform planului anual de extractie si a licentei de exploatare, care este valabila pana in anul 2020.

De asemenea, minerii doresc elaborarea, in regim de urgenta, de catre Ministerul Economiei, a actelor normative necesare pentru valorificarea productiei din stoc si a productiei curente "pentru asigurarea licentelor necesare functionarii in conditii normale a extragerii si prelucrarii materiei prime, precum si a respectarii drepturilor din Contractul Colectiv de Munca (CCM)", se arata in lista de revendicari.

Protestatarii cer prin document si "punerea in aplicare a programului de restructurare si redresare a activitatii CNU, elaborat de fostul director general si insusit de actualul ministru al Energiei, Vlad Grigorescu". Respectivul plan la care fac referire minerii suceveni prevedea restructurarea personalului existent, cu plati compensatorii, si reducerea numarului de salariati de la 1.200 la 750 de persoane, care sa ramana in sistem pentru asigurarea continuarii fluxului nuclear existent.

"Angajatii aflati in greva doresc o intalnire cu cei din conducerea CNU, cu membrii Consiliului de Administratie si ministrul Energiei, la care sa discute toate probleme revendicate pentru functionarea Sectorului Botusana. Totodata, se doreste, in regim de urgenta, gasirea comuna de catre sindicate si patronat a modalitatilor de aprobare si inregistrare a noului CCM 2016-2017 sau prelungirea celui existent", declara, in cursul zilei de marti, pentru News.ro liderul Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, Mugurel Hutuleac.

Protestatarii de la Crucea-Botusana solicita si numirea unei comisii, in subordinea premierului, care sa verifice "cine se face vinovat de situatia actuala a CNU si luarea masurilor legale impotriva persoanelor responsabile".

In prezent, la Exploatarea Miniera Crucea-Botusana lucreaza 640 de persoane.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, se va intalni miercuri cu vicepremierul Costin Borc, care este si ministru al Economiei, dar si cu presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pentru a discuta despre situatia CNU, precum si despre planul de restructurare si reorganizare la Complexul Energetic Oltenia.