Dezastru pentru "fabricile de diplome": Primul an dupa 1990 in care avem sub 100.000 de absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat
Sorin Cimpeanu a declarat, in deschiderea Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania, eveniment care se desfasoara la Galati, ca Romania se confrunta cu o scadere demografica, iar anul acesta numarul de absolventi de liceu va fi sub 100.000.
"Ne confruntam cu acest trend descendent demografic. Avem anul acesta 88.000 absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat, probabil vom mai avea 9.000 - 10.000 in sesiunea de toamna, insa, oricum vom avea sub 100.000 de absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat.
Este primul an dupa 1990 in care coboram sub 100.000 si am avut ani cu peste 200.000 de absolventi. Este o provocare, iar deja universitatile simt acest lucru. Eu provin dintr-o universitate care a reusit sa-si ocupe toate locurile de studii cu licenta si masterat din primele zile de admitere, dar acest lucru nu s-a intamplat la multe universitati din tara.
Iar acest lucru va constitui din ce in ce mai mult o problema de cantitate mai ales ca pentru 2020 ne-am propus sa avem un anumit procent al absolventilor de invatamant superior care oricum este mult sub ce si-a propus Uniunea Europeana", a declarat Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor din Romania.
Pe de alta parte, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat ulterior ca aceasta problema demografica nu poate fi rezolvata de universitati sau de ministerul pe care il conduce.
"Scaderea demografica afecteaza invatamantul din Romania. Sunt universitati care nu mai reusesc, in sesiunea din vara, sa-si completeze locurile. Vom vedea ce se va intampla.
Este un factor pe care nici ministerul nici universitatile nu il pot controla in momentul de fata. Universitatile au autonomie, stiu sa-si gestioneze bugetele si profilurile, iar unele specializari dispar, altele apar. Este un proces firesc, natural.
Nu ministerul este cel care ia decizii aici si suntem convinsi ca anumite specializari aflate acum in oarecare declin pot sa fie cerute peste cativa ani. Nu trebuie sa luam niste decizii foarte drastice in momentul de fata", a afirmat ministrul Educatiei.

VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 fațîă de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Deci de ce ar mai face o facultate cand poate incerca sa faca smecherii? Te mai si prinde ca pe ponta ca ai plagiat in loc sa inveti..
Asta se intampla cand populatia e tembelizata in masa sub indrumarea inconstienta a oamenilor politici numiti in CNA.
Sunt facultati la care este concurenta chiar si daca se da examen de admitere.
câte-va excepții
d-l
Poate că ai dreptate, dar mai grijului în sciere nu strică.
grijului?
sciere?
1. 20% din populatie a migrat, scuipind cu sila in urma si vrind sa uite ca s-a nascut intr-o tara cpondusa de mafioti
2. Orice absolvent vre sa studieze aiurea, nu intr-un invatamint corupt, plin de impostori, hoti si complici de-ai lor
3. CAlitatea invatamintului la noi a ajuns de r*t. Activistul Campeanu si ai lui stiu de ce...
Partial si din cauza faptului ca sunt disponibile multe solutii individuale mai usor accesibile decat schimbarea intregului sistem.
Avem: posibilitatea dfe a invata (si de aramane...) in strainatate, psoibilitatea de a invata singur(a), in afara sistemului de educatie oficial samd.
Politicienii stiu ca reforma educatiei ia 5-7 ani, deci nu-si bat capul cu ea ca nu-i subiect electoral, ministrii sunt sufocati de sarcini administrative, facultatile de problemele lor financiare...
Elevul, studentul, a ramas saracul la mana catorva postaci incapatanati, la mila HN (caruia i se cuvin pe bune multumiri serioase si sincere pentru intretinerea dezbaterii pe tema educatiei), si cam atat.
de ce ar fi ingrijorator ca scad numarul studentilor? pt ca oricum multi se inscriu dar nu termina facultatile, sau daca termina o fac pe spagi sau din mila profesorilor (pentru ca altfel nu ar mai incasa bani de la minister). iar majoritatea care termina nu se angajeaza pe specialitatea lor. mai bine ar pune mana sa se faca o reforma reala a invatamintului romanesc, bazat pe nevoile reale ale economiei.
Daca nu se introduceau camerele de supraveghere era numai o veselie,cu diplome fara numar.
Si asa mult facultati s-au infiintat fantoma sa-i sustina pe toti aia de n-au reusit pe vremurile ceausite sa faca o facultate iar ailaltii, vedeau oricum din epocile de aur in care nasterile trebuiau sa fie normal si nu dorinta.
Din punctul meu de vedere, la cat de performanta e scoala academica romaneasca, sa le inchida la toti obloanele ca si asa consuma resursele de pomana.