Peste 200 de oameni mor in Romania, anual, din cauza incendiilor iar alti aproape 600 sunt raniti, interventiile pompierilor fiind destul de dificile in conditiile in care peste jumatate din tehnica de stingere a focului este mai veche de 20 de ani, arata datele din proiectul de consolidare a IGSU, citate de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe 4 august, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost pusa in dezbatere publica Strategia de consolidare si dezvoltare a IGSU pentru perioada 2016-2025, elaborata in "vederea cresterii capacitatii operationale si de raspuns, reducerii impactului efectelor situatiilor de urgenta asupra comunitatilor si imbunatatirii calitatii misiunilor executate".

Mai exact, este planul de pregatire si investitii a celor de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), pentru o mai buna interventie in caz de urgente precum incendiul din clubul Colectiv sau accidentele aviatice din ultimii ani.

In document se arata ca incendiile reprezinta, potrivit datelor stranse in ultimii sapte ani, cel mai frecvent risc in cazul situatiilor de urgenta din Romania, peste cele naturale, tehnologice ori biologice.

Astfel, intre anii 2008-2015 numarul incendiilor a crescut de la 15.500 pe an la 26.247. Datele sunt ingrijoratoare si in privinta victimelor.

In analiza celor de la IGSU se noteaza ca, anual, in Romania 200 de persoane isi pierd viata din cauza incendiilor, iar numarul ranitilor este intre 400-600 de oameni.

Principalele cauze ale incendiilor sunt manevrarea "instalatiilor electrice cu improvizatii ori defectiuni (circa 26%), utilizarea focului deschis fara respectarea normelor(15%), neverificarea si neintretinerea cosurilor de fum (24% ) si actiunile intentionate (10%)".