Germania si Olanda vor testa in luna octombrie operatiunile comune ale sistemelor lor de aparare antiracheta si antiaeriana Patriot, in ceea ce ar putea reprezenta un model pentru desfasurari multilaterale de aparare in Polonia sau tarile baltice, in urmatorii ani, a declarat un general german citat de Reuters, preluat de News.ro.

Generalul Michael Gschossmann a explicat ca noua abordare ar putea ajuta NATO sa linisteasca tarile baltice si Polonia, care cer mai multe masuri de aparare, dupa ce Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea.

Testul din octombrie va valida un nou concept pentru operatiuni de aparare antiaeriana si antiracheta dezvoltat de Germania si Olanda in ultimul ani - primul de acest fel din Europa, a explicat generalul Gschossmann, comandantul unitatilor terestre ale Aviatiei germane.

Peste 40 de interceptori vor fi lansati in timp unul exercitiu la o baza NATO din Creta. La exercitiu vor lua parte 300 de militari germani, 100 olandezi, 10 americani si un distrugator american Aegis.

Dupa test, oficiali din armata germana si din cea olandeza intentioneaza sa declare operationala Forta Operationala Bilaterala pentru Aparare Aeriana si Antiracheta. Cele doua tari o vor pune la dispozitia NATO, pentru misiuni viitoare.