Au auzit romanii de Brexit? Studiul IRES arata ca, desi doar jumătate dintre români cunosc termenul "Brexit", 85% în total au auzit de ieșirea Marii Britanii din UE. Gradul de informare este mai crescut în rândul respondenților cu studii superioare și al celor maturi (36-65 de ani).
62% dintre participanții la studiu care au auzit de evenimentele din Marea Britanie sunt de părere că se poate vorbi despre o criză a UE si raman pesimisti: anticipează efecte negative ce vor fi resimțite într-o proporție ridicată de către cetățenii români.
Reamintim ca la 23 iunie 2016, după 43 de ani de apartenenţă la comunitatea europeană, 51.9% dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea Marii Britanii din UE.
Alte concluzii:
- 7 din 10 participanți care au auzit de Brexit sunt de părere că România ar trebui să accelereze procesul de integrare a României în Uniunea Europeană și doar 16% cred că acest proces ar trebui să fie încetinit.
- Trei sferturi dintre persoanele intervievate își exprimă acordul cu ideea cum că este nevoie de un nou proiect european, în timp ce doar o cincime consideră că proiectul european ar trebui părăsit.
- 69% dintre participanții la studiu cred că România are mai mult de câștigat prin integrarea în Uniunea Europeană.
- 9 din 10 participanți la studiu sunt de acord cu ideea conform căreia România ar trebui să joace un rol activ în relansarea proiectului european, o proporție ușor mai crescută (93%) considerând că România trebuie să arate că este în continuare atașată valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.
Volumul eșantionului: 1160 indivizi de 18 ani și peste
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,9%
Perioada realizării anchetei: 13-15 iulie 2016
Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Dar astfel de statistici se fac din 2006 (PRM facuse una in mizeria lor de ziar chiar inainte sa intram in UE), dar consistent rezultatul a fost complesitor pro-UE.
p.s si daca nu gasim tehnocrati sa ne fereasca Dumnezeu de tzeapa ce o va administra urss, scuze, usere !
Probabil "nu ne vindem tara" e la loc de cinste.
Nu te mai umfla in pene: putini ati fost, mai deloc ati mai ramas.
Romanii vor lucra in continuare in Regatul Unit, problema este pentru cei ce vor veni de acum in colo, cat si faptul ca nu se stie daca se va mai merita sa munceasca aici.
In curand romanii vor putea munci in Canada si Statele Unite pentru ca sunt cetateni europeni. Marea Britanie traieste pe alta lume si acum suporta consecintele: daca deschizi (online) orice publicatie de specialitate, Wall Street Journal, The Economist, Financial Times, vei putea observa ca lucrurile nu stau deloc bine. In consecinta 200.000 de romani, mai devreme sau mai tarziu, isi vor gasi de munca altundeva.
E imbucurator sa vedem ca foarte multi sunt pentru accelerarea integrarii in UE, dar nu in aceasta UE, ci intr-o structura reformata, intr-un "nou proiect european"!
Ma surprinde placut sa vad cat de numerosi (90%) sunt romanii care vor ca tara noastra sa fie mult mai activa la reconstructia UE si sa nu mai acceptam jocul cateodata iresponsabil al asa ziselor "mari puteri" din Europa, "puteri" care se dovedesc adesea neputincioase in realitate si de o meschinarie paralizanta pentru functionarea UE.
UE e o constructie in jurul unei ideologii si a unor valori. Ca orice astfel de construct societal, are un inceput, un apogeu si o decadere spre un sfarsit, e inevitabil, nimic nu e vesnic.
Dar atat timp cat e cel mai eficient proiect european de civilizatie, de asigurare a unei bunastari materiale si stabilitati sociale, Romania trebuie sa faca parte din aventura si sa aiba un cuvant de spus in devenirea Europei.
Ori "greutatea" cuvantului Romaniei depinde de o multitudine de factori, unii dintre acestia fiind la indemana noastra:
crestere economica sustinuta, reducerea drastica a nivelului de coruptie si evaziune, intarirea sigurantei nationale si a capacitatilor militare, o administratie mult mai eficienta si pro-activa, sisteme de sanatate si educatie performante.
Toate aceste conditii sunt vizate si de actualul guvern tehnocrat si veti observa ca de cativa ani se pot regasi mai tot timpul aceste prioritati, ele au fost identificate si se fac eforturi.
Desigur, sunt facute in stilul nostru, cu scandal, cu greseli cateodata, dar trendul e clar si e ascendent, in pofida actiunilor "coalitiei penalilor" si a unora din vecinii nostri.
Avem nevoie de UE, dar nu uitam ca o UE cu doar cateva state bogate nu mai e o" Uniune europeana", ci un club, de tari izolate intr-un complex de superioritate.
Este Uniunea Europeana o "aventura" pentru noi, romanii?
Nu s-a simtit nicio schimbare in bine dupa aderarerea Romaniei la Uniunea Europeana din 2007?
Cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana nu o putem considera "sustinuta" din moment ce dureaza de cativa ani buni?
DNA nu a redus "cat de cat" drastic coruptia la nivel inalt?
Odata cu aderarea la structurile euro-atlantice nu s-a intarit si capacitatea noastra militara cat si a sigurantei nationale? Avem noi teama ca rusii pot face ce vor in Romania, asa cum fac in Ucraina, Georgia, sau Republica Moldova?
Daca din cei 500 de milioane de locuitori (din care mare parte sunt si contribuabili) ai Uniunii Europene, Romania are numai 20 de milioane (dintre care numai 5 milioane de contribuabili reali, caci bugetarii si pensionarii nu se pun), poate fi influenta Romaniei mai mare, ca si cum ar avea 100 de milioane de contribuabili?
Ce interes "ascuns" au avut "marile puteri" sa ajute economic Romania, mai mult decat atat, sa lase 4 milioane de romani sa-si gaseasca de munca pe intreg teritoriul Uniunii?
Cat despre Brexit... deja se vorbeste de recesiune si scumpirea bunurilor de prima necesitate pentru ca, in marea lor majoritate, Marea Britanie le importa, cresterea somajului, caderea pietei imobiliare, a economiei datorita scumpirii petrolului si gazelor naturale si, atentie!, periclitarea fondului de pensii datorita inflatiei.
Ma bucur ca 77% dintre romani nu au intrat in plasa populismului: in timp ce in jurul nostru instabilitatea face ravagii (Ungaria, Grecia, Ucraina, Turcia si nici Polonia nu se simte prea bine), Romania este un reper de stabilitate.
De abia acum sunt mandru ca sunt roman.
Avem cele mai mici pensii si salarii din UE.
Pe vremea comunismului raportul intre pensii si salarii era altul toti isi permiteau 10 zile de concediu la mare sau munte,medicamente gratis ,scoala gratis ,deci cu ce ne-am ales dupa intrarea in UE?
Mizerie ,spitale pline de bacterii,droguri in scoli,somaj asta avem dupa 26 de ani de UE.
Mai esti mandru in conditiile astea?
Cu ce te-ai ales acum? Pai nu stiu sigur, dar din moment ce esti nemultumit, probabil cu prafu' de pe toba. Totusi, lasa-i pe cei 77% dintre romani sa performeze acasa si peste tot in Europa: bugetul de stat trebuie umplut cumva si pentru cei care-l plang pe Ceausescu cu lacrimi de crocodil.
Da, sunt mandru cu toti romanii care au facut ceva pentru a-si schimba soarta.
Foarte mandru!
Nu UE i-a votat pe cei care de 26 de ani si-au dovedit neputinta, lipsa de management politic si administrativ.
Pe viitor ar fi recomandat sa faci o analiza a cauzei radacina pentru toata mizeria(de orice fel) din Romania.
Concluzia care se va ivi va fi cea ca degeaba UE iti da/ia ...daca cei alesi de romani sunt compromisi si pafaristi.
Paradoxul este ca atunci cand Romania alege ne capatuim cu tot felul de lighioane insa cand administratia centrala este numita(mult hulitii tehnocrati) parca lucrurile capata alta culoare si viteza.
Nu crezi?
Te-ai mai ales cu presa libera, chiar daca nu toata independenta, libertatea de a-ti spune opinia fara sa te ridice cu duba, libertatea de a protesta, libertatea de a te informa, de a gandi sau de a nu gandi, dupa caz, libertatea de a vota chiar si penali, libertatea de a injura democratia occidentala care iti apara drepturile in propria-ti tara, libertatea de a alege si altceva decat salam cu soia si multe alte libertati care iti par de la sine, dar care au venit la pachet cu Uniunea Europeana.
Desigur, daca votezi "lighioane", nu are cum sa ne fie mai bine, nici mie si nici tie, dar nu este totul "inca" pierdut: peste cateva luni vor fi alegeri si vei avea sansa unica sa votezi oameni integri. Ii recunosti foarte usor: nu sunt in puscarie, nu sunt inca in libertate anchetati de DNA si nu fac afaceri cu statul atunci cand nu fac afaceri de niciun fel.
Mult succes!
Mereu se vorbeste de reformarea Uniunii Europene care, domnule, nu merge cum ar trebui, ca e prea prea, ca e foarte foarte.
Nimeni nu stie in ce ar consta reforma, dar daca s-ar reforma odata, ne-am putea vedea si noi de treburile noastre.
Uniunea Europeana are parlament, consiliu, hotararile se iau prin vot, se dezbat in prealabil, deciziile se iau numai prin consens, daca o tara se opune, decizia se re-dezbate, sau nu se mai ia deloc, ce trebuie reformat? Exista proportionalitate in parlamentul european, fiecare cetatean este reprezentat acolo, care este nemultumirea?
Sa nu-mi spui ca "marile puteri" ca innebunesc pe loc! "Suntem mici, cand am putea fi mari", "altii decid pentru noi", "jocurile au fost facute la Yalta, Malta si Balta (cu varianta "mi-e frica de o noua Yalta"), asa ca "totul este inutil", "am fost vanduti si cumparati pe nimic", "orice-am face, Miorita lae, lae bucalae" si tot asa.
De la "Nu ne vindem tara" si "Noi muncim, nu gandim ", pana la 77% pro-europeni cred ca ne-am reformat destul intr-un sfert de veac.
La fel ar fi fost si in UK, daca nu ar fi intervenit un concurs nefericit de imprejurari (criza refugiatilor, gafele lui Cameron si Merkel).
Anul viitor vor avea loc alegeri in statele care formeaza "motorul" UE - federale in Germania si prezidentiale in Franta. Sa speram ca votantii vor sti sa aleaga lideri noi, mai competenti, mai inspirati, cu mai multa viziune. Proiectul UE, care din pacate a cam stagnat in ultima vreme, ar trebui reinvigorat.
Daca Marea Britanie a intrat in Uniunea Europeana fara referendum, se pune intrebarea de ce n-a iesit din Uniune tot asa, chiar mai devreme, acum zece, sau douazeci de ani?
Iar campania "vote leave" a fost plina de minciuni, dar minciuni grosolane, cum numai in tabloidele britanice gasesti. Daca ai de ales intre a plati 250 de milioane de lire saptamanal catre UE si a construi un spital pe saptamana din acesti bani, ce ai alege? Desigur, construirea a 52 de spitale pe an in Reagat! Daca ai de ales intre milioane de romani si bulgari, cu bonus milioane de turci si refugiati sirieni care vor da navala in Regat si paza militarizata "la frontiere", ce vei alege? Desigur, controlul frontierelor!
Toate aceste minciuni au intors rezultatul in favoarea echipei "vote leave", la fel cum la inceputul anilor '90 romanii nu-si vindeau tara atunci cand munceau, nu gandeau, aduncand restauratia fostului regim Ceausescu esalonul doi la putere, in frunte cu cel mai iubit democrat original, ultimul pe lista cu voia dvs, tatucul Iliescu insusi.
Despre minciuni a fost vorba in cazul Brexit: entuziastii dusi de nas isi vor plati cu varf si indesat naivitatea.
Si iti dau perfecta dreptate: Uniunea Europeana nu se va rupe, ba pun pariu ca ii va merge mult mai bine fara Gigi Contra.
A doua alternativa ar fi "independenta", "prin noi insine": modelul elvetian, dar fara banii Elvetiei si fara vecini precum Germania, Franta si Italia. In aceasta varianta Romania ar sucomba in cateva zile, Federatia Rusa trimitandu-si "artileria grea": Gazprom si FSB. Adica aur, platina, sau diamant.
Intr-adevar, diferenta dintre Uniunea Europeana si URSS este foarte mica: cei mai batrani dintre noi isi amintesc cum si-a trimis UE tancurile si a impus un guvern nedemocratic in Romania, masluind alegerile, romanii devenind, "practic", vasalii Germaniei.
Sper ca oamenii sa faca diferenta aia mica.