Directorul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Anca Mitran, careia ministrul Culturii i-a cerut sa plece de la conducerea CNC, spune ca nu isi va prezenta demisia, desi constata o campanie de denigrare dusa la adresa sa.

"Nu o sa-mi prezint demisia pentru ca nu am motive, chiar daca, dupa numirea doamnei Corina Suteu in functia de secretar de stat si, ulterior, in cea de ministru al Culturii, s-a declansat impotriva mea o campanie sistematica de denigrare morala si profesionala, precum si de contestare vehementa in numele unei asa-zise reforme institutionale, a capacitatii functionale a CNC", a declarat Anca Mitran, directorul CNC, pentru agentia Mediafax.

Ministrul Corina Suteu i-a solicitat, in cursul saptamanii trecute, demisia de la conducerea Centrului National al Cinematografiei, pe motiv ca este "imperios necesar ca, la conducerea CNC, sa se afle cat mai curand o persoana ale carei actiuni sa demonstreze, concret, nu retoric, integritate, dorinta de reforma si transparenta decizionala. Cu alte cuvinte, aceasta institutie are nevoie in momentul de fata de un profil de director general diferit de al dumneavoastra".

Ca raspuns, Anca Mitran spune ca "profilul" unui functionar public, director al unei institutii, nu este optiunea unui ministru.

"Sunt functionar public si am ocupat postul de director general printr-un concurs, iar l"profilull" a fost definit odata cu scoaterea postului la concurs, in 2015, de catre Agentia Functionarului Public si de catre Ministerul Culturii, in conditiile legii. Nu cred ca "profilul" unui director se poate schimba odata cu schimbarea ministrului. In momentul aparitiei altui act normativ in locul Ordonantei 39/2005, Ministerul Culturii va avea posibilitatea sa modifice l"profilull" la care se face referire. Consider ca in prezent, pregatirea si experienta profesionala de aproape 30 de ani in domeniul cinematografic ma califica pentru acest postl".

Intrebata de acuzatiile aduse de ministrul Culturii privind integritatea, lipsa de eficienta si performanta, "mici complicitati" care ar exista in sistemul actual, Anca Mitran sustine ca "nu pot cadea in derizoriu comentand acuzele care mi se aduc, unele ilare, iar unele chiar cu iz penal la adresa corectitudinii si integritatii mele profesionale, care vor fi discutate in alt context. Daca ar exista motive pertinente, sustinute legal prin care sa mi se conteste activitatea, cred ca s-ar fi uzitat de ele si nu s-ar fi apelat la amenintari publice pentru a-mi da demisia".

Intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului Dacian Ciolos de 58 de cineasti, la inceputul saptamanii trecute, prin care se cere demiterea Corinei Suteu pe motiv ca incearca abuziv sa schimbe legea cinematografiei in favoarea unui anumit grup de interese, semnatarii vorbesc si de Centrul National al Cinematografiei, institutie care este vizata de schimbarile pe care le vrea actualul ministru.