Peste un milion de turci au venit la o manifestatie ce are loc duminica in Istanbul, convocata de presedintele Tayyip Erdogan pentru a denunta puciul esuat, ce se vrea si un tur de forta organizat ca raspuns la criticile Occidentului privind epurarile din Turcia, informeaza Reuters.

Pregatirea mega-mitingului organizat de ErdoganFoto: Captura euronews

UPDATE 21.22 Erdogan le-a spus participantilor la miting ca va aproba introducerea pedepsei cu moartea daca parlmentul o voteaza.

UPDATE 19.09 La miting au venit peste un milion de turci. Evenimentul a fost transmis pe ecrane publice la demonstartii care au avut loc in toate cele 81 de provincii turcesti.

UPDATE 18.14Pe pancartele din multime se puteau citi mesaje precum „Esti un un dar al divinitatii, Erdogan” sau „Daca ne ordoni sa murim o vom face”. Este pentru prima oara dupa decenii cand marile partide de opozitiei s-au alaturat unei manifestatii pentru guvern.

„Mitingul Democratiei si Martirilor” de pe terenul de parada Yenikapi, construit in mare la capatul sudic al peninsulei din Istanbul, este apogeul a trei saptamani de demonstratii nocturne ale suporterilor lui Erdogan - multi infasurati in steaguri turcesti – ce au avut loc in pietele din orasele din tara.

Erdogan a promis ca va scapa Turcia de reteaua clericului Fethullah Gulen, refugiat in SUA, adeptii acestuia fiind acuzati ca au orchestrat puciul esuat de la mijlocul lunii iulie.

Zeci de mii de persoane au fost suspendate, retinute sau puse sub investigare dupa lovitura de stat nereusita, inclusiv militari politisti, judecatori, jurnalisti, medici si functionari.

„Triumful este al democratiei, pietele sunt ale poporului”, se spune in fluturasii ce au fost pusi in usi peste noapte, in care se spune ca transportul cu autobuzul, feribotul si metroul este gratuit catre manifestatie. Sloganul apare pe bannere atarnate in toata tara pe cladiri si poduri.

Erdogan a invitat liderii opozitiei seculariste si nationaliste, care au sprijinit guvernul in denuntarea puciului, pentru a se adresa multimii, el sperand ca va arata o natiune unita, ca sfidare la criticile occidentale.