Martorul atacat de Olguta Vasile si de Antena 3, in incercarea de a-l decredibiliza si de a-l scoate nebun, afirma ca se ii va solicita primarului Craiovei sa stearga de pe Facebook insultele adresate la adresa sa si o acuza ca a publicat in mod intentionat o anumita fotografie tocmai pentru a instiga publicul. "E ca si cum scoti ursul in piata publica si rogi pe toata lumea sa nu se uite la el", afirma Becheru intr-un interviu pentru Gazeta de Sud, precizand ca se va adresa CNCD daca primarul nu va sterge comentariile jignitoare postate de unii cititori. Becheru, tanar matematician, sustine ca a facut plangere la DNA din cauza ca locatarii considera ca blocul in care locuieste a fost afectat de lucrarile contractate de primarie si ca, in calitate de presedinte al asociatiei de locatari, "i-a fost frica sa semneze hartiile propuse de ei".

Petru BecheruFoto: Gazeta de Sud
  • Becheru a explicat cum a ajuns sa fie linsat din cauza unui handicap  si a faptului ca in urma cu sapte ani a folosit o metafora impotriva birocratiei statului ducand la Fisc un contract scris pe hartie igienica.

Reporter: In ultimele zile ati fost catalogat in multe feluri de simpatizantii primarului Craiovei pe pagina de Facebook a acestuia: schizofrenic, oligofren, drogat.

Petre Becheru: Am intrat si eu pe pagina doamnei primar, am citit toate comentariile. Nu imi vine sa cred ce scrie acolo, cum sunt jignit, cum se vorbeste despre mine, despre locatarii din blocul meu, aluziile care se fac, acuzatiile care mi se aduc. Toate acestea ma fac sa-mi fie frica sa ies pe strada, sa ma plimb prin bloc, sa ma duc la magazin, deoarece am fost amenintat cu agresiune fizica, cu faptul ca trebuie sa mi se faca expertize psihiatrice, cu faptul ca am facut adunari ilegale la asociatie. Eu, intr-adevar, am un handicap, nu m-am nascut fara un ochi, dar, in urma unei agresiuni, mi-am pierdut ochiul stang. Cred ca acest lucru nu ar trebui sa aiba nici o legatura cu dosarul penal si cu plangerea penala. Plangerea pe care asociatia a formulat-o a fost facuta ca urmare a unei hotarari legale a proprietarilor din acest bloc, iar eu ii reprezint pe ei. Indiferent care este opinia mea, eu trebuie sa ma supun hotararii adunarii generale. Nu pot sa nu fac plangere atata timp cat locatarii considera ca blocul a fost afectat.

Rep: Sunteti considerat oaia neagra a presedintilor de asociatii de proprietari de la aceste blocuri care s-au reabilitat. Sunteti singurul care a ridicat problema ilegalitatii?

P.B.: Sunt singurul care a ridicat-o in mod public. Eu am avut discutii cu multi dintre presedintii de asociatii si cu administratorii de la asociatile invecinate si toti mi-au spus ca au fost presiuni asupra lor si ca nu au putut sa se opuna deoarece le este frica de controalele pe care primaria le poate dispune prin serviciul specializat.

Rep: Dumneavoastra nu v-a fost frica?

P.B.: Si mie imi este frica, dar mai frica mi-a fost sa semnez hartiile pe care mi le-au propus ei.

Rep: Ce veti face de acum incolo?

P.B.: In primul rand, ii solicit doamnei primar, pentru ca are aceasta posibilitate, sa stearga acele comentarii pe care dansa le considera nepotrivite sa fie pe pagina ei. Poate dansa nu stie sa foloseasca Facebook atat de bine si ca poate sa stearga unele comentarii. Voi urmari in urmatoarele doua zile ce comentarii raman si, in functie de acest lucru, o sa-i atrag atentia ca si alte comentarii pe care le lasa sunt nepotrivite. In legatura cu persoanele care au facut afirmatii referitoare la mine, unele dintre comentarii se pot inscrie in limitele de exprimare avand in vedere publicitatea care s-a facut si prezentarea care mi-a fost facuta. Oamenii au dreptul sa-si exprime anumite pareri, dar nu au dreptul sa ma ameninte, sa spuna ca am facut fapte ilegale, cum ca am primit bani ca sa fac denuntul, ca sunt omul unui sistem sau al altui sistem, ca Gazeta de Sud m-a platit, ca trebuie sa fiu dat cu var si aruncat intr-o groapa. Impotriva acelor oameni voi lua masurile pe care ma vor sfatui avocatii sa le iau. Ma gandesc sa sesizez Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, fiindca eu am un handicap si doamna primar in mod intentionat a postat acea fotogafie cu mine, in care handicapul este vizibil, tocmai cu scopul de a fi jignit, chiar daca afirma "Nu jigniti!". E ca si cum scoti ursul in piata publica si rogi pe toata lumea sa nu se uite la el.

Rep: Se incearca acreditarea ideii ca sunteti nebun, asa ca va intreb direct: sunteti nebun?

P.B.: (Rade) Nu sunt nebun sau consider ca nu sunt nebun. Eu ii consider pe cei care nu au sesizat faptele penale si stiau de ele cel putin inconstienti, nu stiau la ce se expun. In opinia mea, doamna primar are urmatoarea strategie: sustine ca cei care i-au facut plangere penala se incadreaza in doua categorii: infractorii, asupra carora DNA sau politia ar fi facut presiuni ca sa dea declaratii impotriva ei, declaratii care nu sunt adevarate in opinia dansei si, daca e cineva cumva care i-a facut plangere si nu este in aceasta categorie atunci este nebun, deci dansa este nevinovata, in concluzie. Cu toate acestea, se concentreaza asupra mea. Din cate am citit in rechizitoriu, majoritatea probelor sunt obtinute de la colaboratori ai doamnei primar, nu de la mine. Eu doar am sesizat ca la blocul nostru s-au facut unele lucrari, nu aveam de unde sa stiu ce presiuni s-au facut asupra asa-numitilor sponsori, asupra celor de la alte blocuri.

Rep: Ce v-a determinat sa-i inregistrati pe toti din primarie?

P.B.: Inca din octombrie 2013, de cand mi s-a cerut acordul pentru lucrari, mi-am dat seama ca este posibil sa existe un conflict intre locatari si patronii spatiilor comerciale, adica unii puteau fi pusi sa plateasca. Ca presedinte de asociatie, eu ii reprezint pe toti. Daca eu la acele intalniri as fi sustinut punctul de vedere al proprietarilor, iar primaria sustinea ca nu am facut acest lucru, nu aveam cum sa demonstrez. Mai mult decat atat, eu am informat in scris primaria ca discutiile dintre mine si ei sunt inregistrate. Eu trebuie sa ma justific in fata proprietarilor cu ceea ce fac.

Rep: Se insista foarte mult in spatiul public pe intamplarea provocata de dumneavoastra acum sapte ani, atunci cand ati scris un contract pe hartie igienica si l-ati dus la Fisc. Se doreste sa se scoata in evidenta faptul ca nu ati fi o persoana echilibrata psihic si ca nu puteti prezenta incredere ca sa formulati un denunt la DNA. Ce s-a intamplat atunci?

P.B.: In primul rand, vreau sa spun plangerile cuiva pot fi sau nu luate in considerare. Un procuror are obligatia sa stranga probe atat in favoarea, cat si in defavoarea persoanelor acuzate. Orice persoana din tara asta are dreptul sa formuleze plangeri, iar procurorii pot verifica daca acele auzatii sunt sau nu reale. De curand, a fost cazul cu acei sclavi, cu persoane cu handicap mental. La politie s-a tinut cont de ceea ce au declarat in sensul in care declaratiile lor au fost ulterior coroborate cu alte probe. Faptul ca o persoana are sau nu probleme psihice nu inseamna ca nu poate fi victima unor fapte penale si ca nu le poate reclama. Acesta este aspectul general. Acum, in legatura cu acel contract scris pe hartie igienica. Cred ca aveam 23 de ani atunci, eram in anul III de facultate, parca. Am avut de rezolvat niste chestiuni la Fisc si cred ca orice persoana care a avut treaba la institutiile fiscale a remarcat ca, in anumite perioade, daca nu tot anul, cel putin in acea perioada din anul 2009, erai mutat de la un ghiseu la altul, plimbat de la o usa la alta. In aceste conditii, cu greu iti rezolvai unele probleme. Acel contract a fost, de fapt, o metafora. Dansii mi-au spus ca ei sunt obligati sa inregistreze orice contract si sa impoziteze veniturile din acel contract. A fost o greseala de calcul la niste impozite si, pentru a repara acea greseala, am fost nevoit timp de trei-patru saptamani sa ma duc in fiecare dimineata, pe cale ierarhica, de la lucratorul de la ghiseu pana la cel mai inalt nivel al Fiscului, ca sa le explic problema si sa se dispuna rezolvarea situatiei. Ei au interpretat gresit un contract si au calculat impozite in plus. Le-am aratat ca au gresit, au constatat ca trebuie scazut impozitul, dar penalitatile le-au lasat la valoarea initiala. si a trebuit din nou sa reiau acelasi lant, aceleasi usi. Pana la urma, mi-au spus ca inteleg problema, ca am dreptate, dar mi-au spus ca nu vor sa faca dreptate. Era vorba de directorul Finantelor Publice pe municipiul Craiova de la acea vreme. Mi-a spus ca, fiind vorba despre o diferenta de doar 200 de lei, ei considera ca este o suma prea mica ca sa se oboseasca sa ia o decizie de scadere a ei. Eu le-am spus ca nu se poate asa ceva, ca unii oameni traiesc cateva zile cu 200 de lei. De ce sa nu fie scazuti daca am dreptate?! si atunci le-am spus ca o sa vin cu presa, ca nu am alta solutie. Mi-a spus ca nu am cum sa aduc presa la Fisc, ca pe nimeni nu intereseaza un prejudiciu de 200 de lei.

Rep: De ce nu ati facut o plangere la organul superior?

P.B.: Ar fi fost un tambalau prea mare si nu as fi rezolvat cu adevarat problema, anume ca acei functionari isi bateau joc de contribuabil.

Rep: Cum v-a venit ideea cu hartia igienica?

P.B.: Daca i-as fi sesizat ca nu se scad 200 de lei, nici un ziarist nu s-ar fi sesizat si mi-ar fi recomandat sa fac reclamatie la ministru. Pentru a atrage atentia opiniei publice, a trebuit sa imaginez o situatie cu care Fiscul nu se mai intalnise. Ei spuneau ca suma din orice contract care se depune la ei trebuie impozitata, in lege nu scria pe ce tip de hartie trebuie sa fie contractul. si, ca sa le sugerez nivelul la care erau, am scris contractul pe hartie igienica. Mai mult, eu ma angajam prin acel contract sa invat un porc sa calculeze taxele corect, de fapt ceea ce gresisera ei in cazul meu. Daca reuseam, urma sa castig o moneda din Botswana si urma sa solicit Fiscului sa-mi impoziteze acea moneda. In limba romana exista mai multe expresii care fac referire la diferite parti ale corpului. Daca le folosesti in mod explicit jignesti auditoriul, daca folosesti o metafora, cel caruia ii este adresata intelege care este problema, iar persoanelor din jur le pui un zambet pe fata, sa nu mai fie atat de incordate, si determini rezolvarea problemei fara a apela la forta. Dupa ce s-a intamplat acest lucru, eu am mai fost pe la Fisc si doamnele de acolo radeau si glumeam cu toata lumea. A fost chiar si o emisiune cu directorul Fiscului si amandoi am ras pe aceasta tema. Deci acesta a fost motivul acelui contract: sa le pun un zambet pe fata si sa acorde respectul cuvenit contribuabilului, pentru ca, altfel, pot fi injurati intr-un fel sau altul.

Rep: De ce nu profesati in domeniul pentru care v-ati pregatit si va ocupati de o asociatie de proprietari?

P.B.: A fi presedinte nu este o meserie, ci un drept. Eu de mic am fost implicat in comunitatea acestui bloc. Imi aduc aminte ca tot in 2008 sau 2009 a fost un incendiu provocat de o persoana care strangea gunoaie in apartament si, pana sa ajunga pompierii, impreuna cu alta persoana am spart usa si am scos-o pe acea persoana care incerca sa stinga focul cu ligheanul, desi flacarile erau cat ea de mari. Cand am remarcat ca la aceasta asociatie sunt probleme cu administrarea fondurilor, care ma afectau direct, adica in apartament se infiltra apa, am considerat ca trebuie sa intervin si sa-mi aduc contributia. Acest lucru nu m-a impiedicat insa sa continuu cercetarile in domeniul in care sunt doctorand.

Rep: Dupa ce veti lua titlul de doctor, veti mai continua aici?

P.B.: Asociatia Romarta este foarte bine pusa la punct, este complet informatizata. Daca nu apar evenimente neprevazute, munca de presedinte nu este foarte complicata. La sfarsitul lunii trebuie sa verific daca doamna administrator a intocmit corect listele de intretinere. Munca mea ca presedinte de asociatie, daca nu apar evenimente, nu-mi ia mai mult de trei ore pe luna. Probabil, pe viitor, voi incerca sa urmez o cariera in domeniul universitar.(NOTA:Interviul a aparut initial in Gazeta de Sud)