Imparatul japonez Akihito se va adresa natiunii luni, a informat Agentia Casei Imperiale, anuntul venind in conditiile in care in media au aparut informatii ca ar vrea sa abdice, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Monarhul de 82 de ani, care a fost operat la inima si s-a tratat de cancer la prostata in ultimii ani, si-a exprimat intentia de a abdica in cativa ani, a transmis postul public NHK luna trecuta.

Japonezii de rand sunt de acord cu presupusa dorinta de a preda stafeta printului Naruhito, dar o astfel de decizie nu are precedent in Japonia moderna, iar ideea este respinsa puternic de conservatorii premierului Shinzo Abe.

Akihito si-a mai redus recent din obligatii, locul lui fiind luat de urmasul sau, Naruhito, in varsta de 56 de ani.

Conservatorii au ridicat deja obiectii in privinta modificarii legii pentru ca Akihito sa poata renunta la tron, invocand probleme precum titlul pe care il va avea dupa aceea si posibile conficte cu noul imparat, dar si ingrijorari ca urmatorul pas va fi o noua incalcare a traditiei, aceea de a permite femeilor sa succeada la tron.

Naruhito are doar o fiica, asa ca dupa el pe tron va urca fratele lui, Printul Akishino, si apoi nepotul lui, Hisahito, acum in varsta de 9 ani.