Al doilea pachet de simplificare din administratie este programat pentru luna septembrie si se va concentra mai mult pe modul in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala interactioneaza cu contribuabilii, a declarat joi Dragos Tudorache, seful Cancelariei premierului, care este si ministrul interimar al Comunicatiilor.

Ioan Dragos TudoracheFoto: Guvern

"Acum o luna am venit cu un prim pachet de simplificare in Guvern, care se adresa mai mult relatiei dintre stat si cetatean. Stim ca suntem datori si cu un al doilea episod al incercarii noastre de simplificare, si anume unul care sa raspunda asteptarilor mediului de afaceri. Si aceasta a doua faza de simplificare, pe care noi o programam pentru luna septembrie, o prevedem pentru luna septembrie, cred eu se va concentra (...) mai mult pe zona de ANAF si pe modul in care ANAF interactioneaza cu contribuabilii", a explicat Dragos Tudorache, raspunzand unei intrebari la lansarea programului GovITHub referitoare la schimbarea frecventa de catre ANAF a Declaratiei 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, potrivit Agerpres.

La randul sau, premierul Dacian Ciolos a facut un comentariu pe marginea schimbarii frecvente de formulare, precizand ca o mare parte din functionari inca nu au reflexul de a gandi in perspectiva usurarii muncii celorlalti: "Sa stiti ca ma confrunt (...) foarte frecvent cu astfel de discutii intre echipele de functionari care lucreaza pe proceduri si echipele de dezvoltatori care dezvolta anumite softuri care ar trebui sa informatizeze anumite proceduri. Dar pentru ca se vorbea de cultura institutionala, si aici e vorba de o cultura institutionala care trebuie creata. O mare parte din functionarii nostri inca nu au acest reflex de a gandi in perspectiva usurarii muncii celorlalti. Pentru ei, important e sa se acopere ei cat mai mult posibil impotriva DNA, impotriva mai stiu eu cui si deci sa adauge proceduri care sa fie din punctul asta de vedere cat mai protectoare. Pe de alta parte, e intr-adevar un infern pentru un dezvoltator sa gandeasca la fiecare cateva saptamani noi modificari ale sistemului ca sa introduca noi cerinte."

Premierul spune ca sunt necesare echipe mixte, care sa lucreze in beneficiul cetatenilor: "E important nu sa se schimbe programatorii dupa modelul birocratiei, ci invers, sa evolueze birocratia pentru a putea lucra in aceasta directie pe care o da (...) un programator, in sensul de a simplifica lucrurile, de a le face cat mai clare, de a le face cat mai intuitive, deci de a gandi din perspectiva utilizatorului final. Din pacate, n-avem acest reflex in administratia traditionala (...), dar e acest reflex (...) in mediul acesta IT&C (...). Si daca facand astfel de echipe mixte reusim sa facem ca aceste echipe chiar sa functioneze, eu sper ca in timp lucrul acesta sa fie benefic atat unei (...) mai performante functionari a statului, dar si (...) pentru cetatean."