Premierul Dacian Ciolos a anuntat joi ca a cerut Ministerului de Finante sa analizeze posibilitatea de a permite in continuare veteranilor si familiilor lor sa plateasca impozitul cu deducerile la care au dreptul veteranii. "Am cerut Ministerului de Finante sa analizeze inclusiv posibilitatea de a permite in continuare veteranilor si familiilor sa plateasca impozitul cu deducerile la care are dreptul veteranul atunci cand cladirile respective sunt folosite pentru locuinte de familie", a precizat primul ministru, citat de Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

"Sunt niste discutii pe care o sa le inceapa Ministerul de Finante sa vedem cum rezolvam inca o data o problema care nu a fost creata de acest Guvern, dar asa s-au obisnuit unii sa mineze terenul prin modul cum au clarificat sau n-au clarificat anumite lucruri in anii trecuti si sa le puna acum pe umerii tehnocratilor pentru ca e an electoral. N-o sa mai accept lucruri din acestea. Cu calm si cu argumente o sa le explicam, dar e important ca oamenii sa stie de unde vin problemele si pe de alta parte nu doar sa spunem de unde vin problemele, dar sa le si rezolvam", a afirmat Dacian Ciolos la finalul unei intalniri cu reprezentantii unor asociatii agricole.

Guvernul va modifica prin Ordonanta de urgenta legea Codului Fiscal, in sensul corectarii regimului facilitatilor pentru veterani, scopul acestui demers fiind "repararea" unei "greseli facute de guvernul Ponta si votata in parlament", declarase anterior, pentru Mediafax, premierul Dacian Ciolos.

Premierul a adus aceste clarificari dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Guvernul de dispret fata de veterani, prin impozitarea pensiilor, si a amenintat cu o motiune de cenzura.

Premierul Ciolos a explicat insa ca Guvernul nu a venit cu modificari care sa elimine drepturi pentru veterani, ci doreste sa corecteze "greseala facuta de guvernul Ponta".

"Modificam regimul facilitatilor pentru veterani, ca sa corectam greselile guvernului Ponta. Chiar nu am nevoie de domnul Dragnea ca sa stiu ce inseamna respectul pentru veterani. Am invatat asta de copil, pentru ca am unul in familie, bunicul meu de la Pericei, un veteran care m-a format ca om si caruia ii datorez in mare parte ceea ce sunt azi. Am crescut cu aceste repere, cu respectul fata de oamenii carora le datoram aceasta tara", a fost replica dura pe care premierul Dacian Ciolos i-a dat-o joi liderului PSD Liviu Dragnea.

"Pe scurt, sunt multe ineptii pe care acest guvern a trebuit sa le corecteze. Aceasta va fi inca una dintre ele. Am discutat cu ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu si vom modifica prin ordonanta de urgenta legea Codului Fiscal, astfel incat sa reparam aceasta greseala facuta de guvernul Ponta si votata in parlament. Din punctul meu de vedere, aceste scutiri de impozite sunt un gest minim de reparatie morala si compensatie financiara pe care statul roman il poate face pentru veterani si pentru familiile lor", a mai spus Dacian Ciolos.

"Astfel de abordari populiste, cu tuse groase, sunt dincolo de orice comentariu. As fi invitat conducerea PSD ca, inainte de a se lansa in declaratii care nu le fac cinste, sa verifice cine este responsabil pentru situatia semnalata de veteranii de razboi. Sa-si intrebe colegii de partid care au facut parte din guvernul Ponta si au elaborat si votat Codul Fiscal in forma actuala. Este cel putin lipsit de eleganta, si nu este prima data cand se intampla acest lucru, sa calcam pe mine ingropate de PSD si tot de-acolo sa fim intrebati de ce am calcat pe ele si de ce au explodat", a declarat premierul, intrebat de Mediafax cum vede faptul ca subiectul sensibil al facilitatilor pentru veteranii de razboi este folosit pentru a face trimitere la o motiune de cenzura.

Aceste controverse au aparut dupa o Hotarare de Guvern prin care se specifica faptul ca scutirea de impozit pe cladiri se acorda doar pentru factiunea de proprietate detinuta in coproprietate de veterani. EVZ si Antena 3 au acuzat Guvernul ca "taie drepturile veteranilor".