Presedintele Klaus Iohannis a asistat joi, la Cincu, in judetul Brasov, la exercitiul militar multinational "Saber Guardian 2016", organizat de Armata Statelor Unite, la care participa aproximativ 2.700 de militari din 11 tari. "Este primul exercitiu major gazduit de Romania dupa Summitul NATO de la Varsovia, care prefigureaza un program foarte intens deja pentru anul 2017. Acest exercitiu este, de asemenea, o expresie a consolidarii relatiilor dintre statele membre NATO si tarile partenere si o punere in practica a uneia dintre misiunile fundamentale ale NATO, securitatea prin cooperare. Exercitiul permite, pentru prima oara, ca Unitatea de Integrare a Fortelor NATO, acel NFIU, si Comandamentul Diviziei Multinationale de Sud - Est sa lucreze practic in teren, intr-un mediu multinational. Cele doua structuri NATO au rolul de a facilita dislocarea rapida a fortelor aliate in regiune, planificarea, conducerea si coordonarea fortelor Aliate prin exercitii complexe", a afirmat seful statului, intr-un discurs tinut la finalul exercitiului militar multinational "Saber Guardian-16".

"Ne dorim ca, in aplicarea deciziilor adoptate la Varsovia, Romania sa gazduiasca exercitii cel putin la fel de complexe, in cadrul Initiativei de Instruire Intensificata, cu participarea statelor membre ale Aliantei si a statelor partenere. Exercitiul de astazi este parte a efortului NATO de a proiecta stabilitate in vecinatatea estica si sudica a Aliantei, inclusiv prin sprijinirea partenerilor in dezvoltarea capabilitatilor de gestionare a crizelor si a rezilientei nationale", a mai spus seful statului.

Exercitiul militar are loc in perioada 27 iulie - 7 august. El este organizat anual, prin rotatie, in Romania, Bulgaria si Ucraina si face parte din Programul european de exercitii al Armatei SUA. La exercitiu participa aproximativ 2.700 de militari din 11 tari. Scopul programului este sa imbunatateasca interoperabilitatea reunita a aliatilor si tarilor partenere.

"Saber Guardian" face parte din programul anual de antrenament al Armatei SUA si este desfasurat incepand cu anul 2013. Anul trecut, exercitiul a avut loc in Ucraina.

FOTOGALERIE de la exercitiul Saber Guardian:

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Foto: Valentin Ciobîrcă

Alocutiunea presedintelui Klaus Iohannis la finalul exercitiului militar multinational "Saber Guardian-16" (sursa: Administratia Prezidentiala):

"Am participat la Exercitiul Multinational "SABER GUARDIAN 2016", exercitiu anual care face parte din Initiativa SUA de Reasigurare Europeana, reflectand decizia Statelor Unite si, implicit, a Aliantei Nord - Atlantice, de a asigura apararea comuna a membrilor sai, pacea si stabilitatea in regiune.

Multumesc Armatei Romaniei si Comandamentului fortelor armate ale Statelor Unite din Europa, cei doi co-organizatori ai acestui exercitiu, pentru modul in care au planificat, organizat si condus desfasurarea acestuia, precum si reprezentantilor celor noua tari Aliate si partenere participante.

Este primul exercitiu major gazduit de Romania dupa Summitul NATO de la Varsovia, care prefigureaza un program foarte intens deja pentru anul 2017.

Pentru Romania, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii si apartenenta la NATO reprezinta piloni ai politicii externe si de securitate, iar exercitiul de astazi este una din expresiile practice ale angajamentului nostru de a fi un partener credibil si de a contribui la constructia de securitate din regiune. Avem astfel oportunitatea de a creste interoperabilitatea actiunilor in cadru intrunit si multinational, in facilitatile de instruire puse la dispozitie de Romania.

Acest exercitiu este, de asemenea, o expresie a consolidarii relatiilor dintre statele membre NATO si tarile partenere si o punere in practica a uneia dintre misiunile fundamentale ale NATO, securitatea prin cooperare.

Punerea la dispozitia Aliantei a unui comandament de nivel divizie, in vederea consolidarii structurii de forte a NATO in flancul estic, reprezinta primul pas in atingerea obiectivelor strategice, legate atat de securitatea nationala, cat si de cea euro-atlantica, in conditiile in care acest comandament a fost confirmat recent la nivelul capacitatii operationale initiale.

Exercitiul permite, pentru prima oara, ca Unitatea de Integrare a Fortelor NATO, acel NFIU, si Comandamentul Diviziei Multinationale de Sud - Est sa lucreze practic in teren, intr-un mediu multinational. Cele doua structuri NATO au rolul de a facilita dislocarea rapida a fortelor aliate in regiune, planificarea, conducerea si coordonarea fortelor Aliate prin exercitii complexe.

Ne dorim ca, in aplicarea deciziilor adoptate la Varsovia, Romania sa gazduiasca exercitii cel putin la fel de complexe, in cadrul Initiativei de Instruire Intensificata, cu participarea statelor membre ale Aliantei si a statelor partenere.

Exercitiul de astazi este parte a efortului NATO de a proiecta stabilitate in vecinatatea estica si sudica a Aliantei, inclusiv prin sprijinirea partenerilor in dezvoltarea capabilitatilor de gestionare a crizelor si a rezilientei nationale.

Pe langa celelalte obiective, acest tip de exercitii ne permite si sa evaluam nivelul de dotare si calitatea echipamentelor militare ale Armatei Romaniei, precum si masura in care acestea corespund nivelului de ambitie asumat.

Sunt convins ca fortele participante vor valorifica la maximum sansa de a se instrui integrat intr-un mediu multinational, iar exercitiul va constitui o noua experienta benefica pentru cei implicati si va creste eficienta fortelor Aliate in regiune.

Urez mult succes tuturor militarilor care au venit pentru acest exercitiu, doresc mult succes unitatii NFIU si comandamentului de divizie, si felicit inca o data pe toti cei care au venit si s-au implicat in acest exercitiu. Deja, din primele discutii cu comandantii militari, am reusit sa creionam directia unei aplicatii mult mai mari pentru anul viitor. Toate acestea arata ca Romania nu este doar participant, ci, in foarte multe situatii, poate sa isi asume organizarea, coordonarea si conducerea unor exercitii foarte complexe.

Ii felicit pe toti. Multumesc!"