Presedintele Klaus Iohannis a decorat, miercuri, trei fosti detinuti politici, afirmand ca acestia reprezinta "un moment de jertfa si suferinta", iar generatiile prezente si viitoare trebuie sa pastreze memoria unor astfel de luptatori, motiv pentru care vrea infiintarea unui muzeu al comunismului, proiect care va prinde contur "cat de curand", relateaza News.ro.

Trei fosti detinuti politici, decorati de Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

La ceremonia de miercuri au fost decorati Elena Ion-Arnautoiu, preacuviosul parinte Nicolae Tomaziu si Nicolae Ciurica "pentru demnitatea cu care au militat pentru democratie, platind cu propria lor libertate, pentru curajul de a se fi impotrivit regimului totalitar comunist".

Elena Ion-Arnautoiu este sora fratilor Arnautoiu, lideri ai grupului de rezistenta anticomunista de la Nucsoara, Nicolae Tomaziu este ultimul supravietuitor al lagarului de munca de la Canalul Dunare-Marea Neagra, iar Nicolae Ciurica este ultimul partizan in viata din grupul de luptatori anticomunisti din Muntii Banatului.

Klaus Iohannis a modificat protocolul cu ocazia acestei decorari, venind el catre cele trei persoane care au primit distinctii pentru a le inmana decoratiile. De obicei, persoanele care primesc distinctii vin in intampinarea presedintelui.

"Sunteti un momentul de jertfa si suferinta, un simbol in viata al opozitiei fata de regimul totalitar, drept pentru care va asigur de pretuirea mea si a generatiilor de astazi. Va rog sa acceptati aceste decoratii ca o modesta recunoastere suferintelor pe care le-ati indurat", a spus presedintele.

Iohannis le-a spus celor trei fosti detinuti politici ca sunt caracterizati de un numitor comun, anume "ca au avut de indurat de pe urma actelor exemplare" pe care le-au infaptuit, sacrificandu-si familia si viata.

"Autoritatile comuniste nu au reusit sa suprime demnitatea si credinta dumneavoastra in libertate. Avem datoria sa transmitem aceste valori generatiilor de astazi si celor care vin. Numai astfel putem evita pe viitor tendintele autoritare ori totalitare (...) Fostii detinuti politici sunt un exemplu de altruism si tenacitate. (...) Ati continuat sa luptati si sa credeti cu tarie in adevar si libertate.", a mai spus seful statului.

Iohannis a mentionat si faptul ca prima persoana decorata de el ca presedinte a fost Octavian Bjoza, fost detinut politic, pentru a da un semnal ca va onora toate valorile din societatea romaneasca.

Presedintele a reluat si tema infiintarii unui muzeu al comunismului, promitand ca acest proiect va prinde contur cat de curand.

"Voi face tot ce imi sta in putere ca memoria celor care au luptat impotriva regimului comunist sa fie cultivata si onorata, atat de catre membrii societatii romanesti, cat si de o institutie serioasa, un muzeu al comunismului, un proiect care va prinde contur cat de curand", a spus seful statului.

Elena Ion-Arnautoiu a afirmat ca va dedica aceasta decoratie parintilor si fratilor ei, care au murit din cauza autoritatilor comuniste. "Nu le cunosc mormintele unde se odihnesc nici astazi. Ei merita cu prisosinta aceasta decoratie", a spus Elena Arnautoiu.