Klaus Iohannis a decorat trei fosti detinuti politici si a promis infiintarea cat de curand a unui muzeu al comunismului
La ceremonia de miercuri au fost decorati Elena Ion-Arnautoiu, preacuviosul parinte Nicolae Tomaziu si Nicolae Ciurica "pentru demnitatea cu care au militat pentru democratie, platind cu propria lor libertate, pentru curajul de a se fi impotrivit regimului totalitar comunist".
Elena Ion-Arnautoiu este sora fratilor Arnautoiu, lideri ai grupului de rezistenta anticomunista de la Nucsoara, Nicolae Tomaziu este ultimul supravietuitor al lagarului de munca de la Canalul Dunare-Marea Neagra, iar Nicolae Ciurica este ultimul partizan in viata din grupul de luptatori anticomunisti din Muntii Banatului.
Klaus Iohannis a modificat protocolul cu ocazia acestei decorari, venind el catre cele trei persoane care au primit distinctii pentru a le inmana decoratiile. De obicei, persoanele care primesc distinctii vin in intampinarea presedintelui.
"Sunteti un momentul de jertfa si suferinta, un simbol in viata al opozitiei fata de regimul totalitar, drept pentru care va asigur de pretuirea mea si a generatiilor de astazi. Va rog sa acceptati aceste decoratii ca o modesta recunoastere suferintelor pe care le-ati indurat", a spus presedintele.
Iohannis le-a spus celor trei fosti detinuti politici ca sunt caracterizati de un numitor comun, anume "ca au avut de indurat de pe urma actelor exemplare" pe care le-au infaptuit, sacrificandu-si familia si viata.
"Autoritatile comuniste nu au reusit sa suprime demnitatea si credinta dumneavoastra in libertate. Avem datoria sa transmitem aceste valori generatiilor de astazi si celor care vin. Numai astfel putem evita pe viitor tendintele autoritare ori totalitare (...) Fostii detinuti politici sunt un exemplu de altruism si tenacitate. (...) Ati continuat sa luptati si sa credeti cu tarie in adevar si libertate.", a mai spus seful statului.
Iohannis a mentionat si faptul ca prima persoana decorata de el ca presedinte a fost Octavian Bjoza, fost detinut politic, pentru a da un semnal ca va onora toate valorile din societatea romaneasca.
Presedintele a reluat si tema infiintarii unui muzeu al comunismului, promitand ca acest proiect va prinde contur cat de curand.
"Voi face tot ce imi sta in putere ca memoria celor care au luptat impotriva regimului comunist sa fie cultivata si onorata, atat de catre membrii societatii romanesti, cat si de o institutie serioasa, un muzeu al comunismului, un proiect care va prinde contur cat de curand", a spus seful statului.
Elena Ion-Arnautoiu a afirmat ca va dedica aceasta decoratie parintilor si fratilor ei, care au murit din cauza autoritatilor comuniste. "Nu le cunosc mormintele unde se odihnesc nici astazi. Ei merita cu prisosinta aceasta decoratie", a spus Elena Arnautoiu.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Radacina problemei e in regimul comunist, cand se plateau salarii in "acord global" pe norme falsificate si se raportau cifre false pentru propaganda. In combinatie cu pedepse grotesti pana la 7 ani inchisoare pentru un abuz in serviciu vag definit, unele industrii falimentare ca mineritul au fost transformate in mase de manevra care au servit ulterior lui Iliescu pentru ca minerii nu stiau sa traiasca decat cu bani suplimentari din furt. Astfel coruptia s-a perpetuat pana in zilele noastre, cand marile genii din PSD isi forteaza sclavii sa fure pentru ei si apoi sa-i "sponsorizeze".
Acum exista o distinctie intre cei care sustin activ acest sistem, ca Drrr. Ponta, Drrr. Olguta, Drrr. Pandele, sau Tariceanu cu SOV-rom-ul, si robii lor din Berevoiesti care executa cersetoriile si infractiunile comandate. Exista si mici bisnitari independenti care au facut cate un ciubuc ca sa realizeze ceva constructiv, ca Base si Iohannis, dar stiindu-se cinstiti au avut incredere ca vor fi exonerati si au luptat impotriva coruptiei.
Problema se poate rezolva cu principii juridice normale:
- pentru cei care au sustinut coruptia se poate aplica "favorizarea infractorilor" si legislatia anti-mafia
- pentru sclavi si ciubucari este cazul sa se aplice circumstante atenuante si chiar amnistie, circumstante care vor scuza fapte mai mari sau mai mici in functie de perioada lor si rolul activ sau pasiv in decizie
Fara o solutie morala de acest gen care ar lua in considerare si favorizarea si circumstantele, foarte multi vor vota corupti de frica celor 7 ani cu executare pentru mici fapte ca furtul unui gogosar, defrisarea unui boschet sau solicitarea unui bacsis la restaurant, perpetuand astfel sistemul clientelar actual (ca sa nu-i zic mafiot).
Bravo Iohannis! Cum ziceam acest neamt are bun simt si simte de unde adevarata valoare se trage.
Comunismul romanesc a inceput cu o crima economica de proportii si au avut grija alte bestii sa se termine tot cu o crima economica.
Cred ca asistam la un nou inceput in istoria noastra. Leprele iliescu, ponta,nastase, dragnea, basescu, udrea et camarilla si-au epuizazt potentialul.