La sesiunea din acest an a probei scrise din cadrul examenului national de definitivare in invatamant au fost admisi sa participe 9.005 de candidati, dintre cei 9.737 inscrisi la inceputul anului scolar.

Examen de definitivatFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) transmis miercuri si citat de Agerpres, proba se va desfasura joi, 4 august, incepand cu ora 10.00, in 42 centre de examen - cate unul in fiecare judet si in municipiul Bucuresti.

MENCS precizeaza ca au fost admisi candidatii care au indeplinit cumulativ cele trei conditii prevazute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare in specialitate de cel putin un an, calificativul "Bine" sau "Foarte bine" pentru anul scolar in curs si minimum media 8 la inspectiile speciale la clasa desfasurate pe perioada anului scolar. Conform ministerului, 6.532 de candidati au obtinut media 10 la inspectiile la clasa in profilul postului.

"In functie de discipline/specializari, cei mai multi candidati predau invatamant prescolar in limba romana (1.820), invatamant primar in limba romana (1.373), educatie fizica si kinetoterapie (902) si limba si literatura romana (773). La 19 discipline s-a inscris cate un singur candidat", indica ministerul.

MENCS informeaza, totodata, ca, potrivit metodologiei de desfasurare a examenului, candidatii vor avea acces in sala de examen cel mai devreme la ora 8.00 si cel mai tarziu la ora 8.45, avand asupra lor un act de identitate valabil si, dupa primirea subiectelor, durata de redactare a lucrarilor este de patru ore, timp ce poate fi depasit doar in cazul candidatilor cu cerinte speciale.

Subiectele, traducerea acestora in limbile minoritatilor nationale si baremele de evaluare pentru cele 101 discipline de examen sunt asigurate de Centrul National de Evaluare si Examinare si vor fi publicate, dupa sustinerea probei scrise, la ora 16.00, pe site-ul subiecte2016.edu.ro, precizeaza sursa citata.

Lucrarile scrise vor fi evaluate in sase centre organizate la nivel national. Nota minima de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, se arata in comunicat.

Primele rezultate vor fi afisate in data de 11 august la centrele de examen si pe definitivat.edu.ro. Contestatiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, in zilele de 11 august, dupa afisarea rezultatelor, si 12 august. Rezultatele finale se afiseaza la centrele de examen si pe site-ul mentionat in data de 18 august, potrivit comunicatului.