Guvernul a adoptat o hotarare care reglementeaza managementul tipurilor de risc, dupa incendiul din Colectiv

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 3 august 2016, 14:53 Actualitate | Esenţial


Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o hotarare care reglementeaza asigurarea la nivel national a managementului tipurilor de risc, pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta. Noile reglementari avand in vedere incendiul din clubul Colectiv, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, potrivit Agerpres.

"Astazi, in sedinta Guvernului s-a adoptat o Hotarare de Guvern care urmeaza unei analize pe care Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Ministerul Afacerilor Interne au facut-o si angajamentului pe care aceste institutii si le-au luat dupa evenimentele din clubul Colectiv. Guvernul a aprobat o hotarare care reglementeaza asigurarea la nivel national a managementului tipurilor de risc, pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta. Noile reglementari au avut in vedere si concluziile raportului Corpului de control al prim-ministrului realizat dupa incendiul din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, precum si concluziile autoanalizelor realizate de Ministerul Afacerilor Interne si Departamentul pentru Situatii de Urgenta", a spus Iolu.

UPDATE Potrivit unui comunicat al Guvernului, noua hotarare stabileste:
  • autoritatile care au obligatia de a asigura managementul tipurilor de risc
  • comandantul actiunii- persoana din cadrul MAI care planifica si asigura integrat coordonarea operationala a capabilitatilor implicate in actiunile de interventie operativa pentru toate tipurile de risc
  • obligatia autoritatilor de a emite regulamente de gestionare a situatiilor de urgenta specifice tipului de risc repartizat si planuri de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta.
  • elaborarea unei structuri-cadru a Regulamentului de gestionare a situatiei de urgenta
Autoritatile responsabile sunt impartite in autoritati cu rol principal si autoritati cu rol secundar, pentru a delimita cine detine principalele competente in domeniu si cine sprijina executarea misiunilor pe un anumit domeniu.

Pentru fiecare dintre urmatoarele tipuri de risc: cutremure, epidemii, inundatii, accident nuclear si/sau radiologic si incendii de padure, care au un impact major asupra comunitatilor, mediului si populatiei, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta elaboreaza, cu avizul Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI, o conceptie nationala de raspuns, cu sprijinul celorlalte autoritati responsabile implicate in asigurarea conducerii si interventiei operative in cadrul actiunilor de raspuns.

La nivelul judetelor si al municipiului Bucuresti, precum si al celorlalte unitati administrativ-teritoriale, se elaboreaza planuri de actiune pe tipuri de risc, care se aproba de presedintele comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.

O alta noutate a hotararii de guvern este stabilirea comandantului actiunii - persoana din cadrul MAI care planifica si asigura integrat coordonarea operationala a capabilitatilor implicate in actiunile de interventie operativa pentru toate tipurile de risc.

La nivel national, comandantul actiunii este secretarul de stat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI sau persoana desemnata de acesta.

Exceptia o reprezinta activitatea de cautare-salvare care trebuie sa se desfasoare in anumite medii specifice si la care Ministerul Afacerilor Interne participa cu rol secundar, iar rolul principal revine autoritatilor specializate. Astfel, rolul principal poate reveni Ministerului Transporturilor (pentru cautare si salvare de vieti omenesti pe mare), Ministerului Apararii Nationale (cautare nave/aeronave militare), Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (cautare-salvare persoane blocate in galerii miniere), etc.

In situatia in care sunt afectate mai multe judete, comandantul actiunii poate fi desemnat la nivel zonal, prin dispozitie a secretarului de stat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

La nivel judetean sau al municipiului Bucuresti, comandantul actiunii este seful inspectoratului pentru situatii de urgenta in a carui zona de competenta s-a produs evenimentul.

Comandantul actiunii are urmatoarele atributii:
  • coordoneaza fortele de interventie stabilite
  • informeaza comitetul pentru situatii de urgenta competent despre evolutia situatiei de urgenta si modul de desfasurare a interventiei;
  • dispune suplimentarea fortelor de interventie
  • desemneaza comandanti ai interventiei din cadrul autoritatilor responsabile
  • asigura implementarea deciziilor comitetului pentru situatii de urgenta competent
Comandantul interventiei se subordoneaza operational comandantului actiunii si este persoana care asigura in teren conducerea fortelor si mijloacelor apartinand autoritatilor responsabile, implicate in actiunile de raspuns.

Autoritatile responsabile cu rol principal au obligatia de a emite regulamente de gestionare a situatiilor de urgenta specifice tipului de risc repartizat si planuri de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta. Regulamentele de gestionare a situatiilor de urgenta se avizeaza de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI si se aproba prin ordin al  ministrului afacerilor interne.

Planurile de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta se avizeaza de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si se aproba de presedintii comitetelor pentru situatii de urgenta. Structura-cadru a Regulamentului de gestionare a situatiei de urgenta se elaboreaza de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, se avizeaza de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne si se aproba prin ordin al ministrului afacerilor interne.

De asemenea, structura-cadru a planului de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta se stabileste de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, se avizeaza de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne si se aproba prin ordin al ministrului afacerilor interne.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1635 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by