Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a afirmat, la o discutie cu cetatenii "De vorba cu Ministrul tau", o initiativa a Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, ca "Trebuie sa tinem seama ca exista cetateni romani care traiesc in cupluri heterosexuale fara a fi casatoriti sau in cupluri de persoane de acelasi sex fara a fi casatoriti si ca aceste persoane au nevoie de o protectie de la lege." Raluca Pruna a raspuns astfel unei intrebari privind proiectul de reviziuire a Constitutiei in sensul definirii familiei drept casatoria intre un barbat si o femeie, dar si recunoasterea in Romania a casatoriilor homosexuale incheiate in strainatate. Proiectul a fost depus la Parlament pe 23 mai de catre Coalitia pentru familie, insotit de 3 milioane de semnaturi.

Raluca PrunaFoto: Hotnews

Raluca Pruna spune ca Ministerul Justitiei va analiza propunerea si va transmite in mod formal opinia care va fi avuta in vedere de Guvern atunci cand Guvernul isi va fundamenta punctul de vedere, cu ocazia dezbaterilor din Parlament.

"Pe de alta parte, eu, ca ministru, am discutat despre acest lucru cu ocazia audierilor, si am spus atunci ca, in opinia mea, Romania nu trebuie sa se individualizeze, sa se singularizeze pe scena europeana in aceasta materie. As aminti faptul ca exista numeroase state in care s-a recunoscut, de exemplu, parteneriatul civil intre persoane de sexe diferite, ceea ce nu este cazul inca in legislatia romaneasca, dar si pentru persoanele de acelasi sex", afirma ministrul Justitiei.

"Pozitia mea este aceeasi pe care am exprimat-o si in timpul audierilor, inainte sa imi preiau mandatul, ca este un subiect de societate care este sensibil, dar este un subiect de societate pe care nu trebuie sa il ocolim. Trebuie sa tinem seama ca exista cetateni romani care traiesc in cupluri heterosexuale fara a fi casatoriti sau in cupluri de persoane de acelasi sex fara a fi casatoriti si ca aceste persoane au nevoie de o protectie de la lege. Nu vreau aici sa invoc experienta altor state membre, pentru ca asa cum probabil stiti, modul in care este definita casatoria tine de o competenta nationala a fiecarui stat membru. Fapt este ca legislatia noastra civila defineste casatoria ca uniunea formala dintre un barbat si o femeie", spune Raluca Pruna.

"Ceea ce urmareste initiativa aceasta a Coalitiei pentru familie este sa facem un pas in plus si sa definim si familia. Ori eu cred ca aici - asta este o opinie personala si este o opinie care tine si de o agenda europeana, si de ceea ce au facut alte state membre - cred ca aici noi trebuie sa tinem seama de faptul ca avem numeroase situatii care implica cetateni romani si ca, in fond, legea nu face altceva decat sa puna intr-o norma ceva ce este raspandit la scara societatii. Si cred, ca sustinator al drepturilor egale ale tuturor, ca trebuie sa avem aceasta discutie si sa facem in asa fel incat sa nu punem in afar protectiei date de lege cuplurile care aleg sa traiasca altfel decat cele, sa zicem asa, majoritare", a incheiat ministrul Justitiei.

  • CCR se va pronunta in toamna in legatura cu casatoriile intre persoane de acelasi sex

Reamintim ca Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat, luna trecuta, pentru data de 20 septembrie solutionarea exceptiei privind dispozitiile din Codul civil referitoare la recunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, ridicate intr-un proces de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton si Asociatia ACCEPT.

Exceptia de neconstitutionalitate ridicata se refera la dispozitiile art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil.

Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria - prevede la alin. (2): Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania; iar la alin. (4) - Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile.

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, a aratat ca actuala legislatie ingradeste dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuala prin interzicerea casatoriei, el precizand ca sustine admiterea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la drepturile cuplurilor de acelasi sex.

"Apreciem ca actuala legislatie ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie al persoanelor din minoritatea sexuala, interzicand casatoria intre persoanele de acelasi fel si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile, ii asaza in afara societatii. Or, dreptul la demnitate umana presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept in individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protectie", a declarat Asztalos Csaba, la audierile de la CCR.

El a subliniat ca CEDO a statuat ca tarile membre ale UE trebuie sa adopte legislatii care sa protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuala.