Conducerea Directiei de Sanatate Publica din Galati a cerut explicatii de la reprezentantii Spitalului din Tecuci, dupa ce un bebelus a decedat la nastere, iar altul s-a nascut mort, mamele acestora acuzand un medic al unitatii sanitare de malpraxis, potrivit News.ro. Conducerea spitalului face doua anchete in legatura cu reclamatiile femeilor, iar politia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa.

Spitalul din TecuciFoto: Spitalul Municipal Tecuci

Directorul Directiei de Sanatate Publica Galati, Liliana Moise, a declarat marti ca a cerut lamuriri din partea conducerii Spitalului "Anton Cincu" din municipiul Tecuci in legatura cu doua tinere carora le-au murit copiii. "Am cerut lamuriri cu privire la cele intamplate acolo. La noi nu s-au depus plangeri la comisia de malpraxis, dar vrem sa ne lamurim", a afirmat Liliana Moise.

Doua femei din comuna galateana Umbraresti sustin ca le-au murit copiii in conditiile in care medicul lor curant de la Spitalul din Tecuci a refuzat sa vina la spital cand au avut nevoie de el. Una dintre ele a pierdut bebelusul la nastere, iar celalata l-a adus pe lume mort.

Maricia Caulia, in varsta de 24 de ani, a povestit, ca pe 25 iulie, insarcinata fiind in sapte luni si jumatate, s-a internat la Spitalul din municipiul Tecuci pentru ca a intrat in travaliu, dar a fost consultata de medicul ei curant Assad Mohamed abia dupa 12 ore petrecute in spital.

"M-am internat la spital pentru ca mi s-a rupt apa si aveam sangerari. Doamna doctor care m-a internat m-a curatat si mi-a spus ca daca ar fi avut o ambulanta m-ar fi trimis la Galati. Daca as fi ajuns cu 10 minute mai devreme, as fi avut o ambulanta. Mi-a facut o injectie si atat. In timpul noptii am simtit copilul de doua ori, dupa aceea nu l-am mai simtit. Domnul doctor a venit a doua zi, pe la 9.00, dar nici nu s-a uitat la mine. Mai tarziu m-a consultat si pe mine. Mi-au facut perfuzii ca sa imi vina contractiile. Am stat mai bine de o ora si jumatate, am fost urcata pe masa si m-au pus sa imping. Nu aveam cum sa fac asta si m-au dat jos de pe masa si o asistenta a spus ca inima copilului nu se aude bine, dar medicul a contrazis-o. Am mai stat putin si am auzit cand au spus ca trebuie sa imi faca o cezariana ca altfel copilul moare. Am intrat in sala de operatie pe la 11.30 - 12.00, dupa 12 ore de la internare. Cred ca daca imi facea cezariana la timp, copilul ar fi trait. Dupa operatii mi-a pus perfuzii si a venit la mine si mi-a spus: Ati facut efort. I-am spus ca eu nu m-am ridicat si a plecat", a spus Maricica Caulia.

Tanara a declarat ca, dupa cateva ore, a aflat ca bebelusul a decedat din cauza unor malformatii grave la inima si la plamani.

O alta femeie, Stefana Rusu, in varsta de 25 de ani, tot din comuna galateana Umbraresti, sustine ca a trecut printr-o situatie similara: "M-am dus pe 17 mai, la ora 17.00, si m-am internat. Mi s-a spus la ecograf ca fatul este mort. Eram gravida in 36 de saptamani. L-am sunat pe doctorul Asaad sa vina la spital, ca eram pacienta lui, dar mi-a spus: Pentru ce sa mai vin daca doctorita m-a sunat ca deja fatul este mort? I-am zis domnului doctor: Vreau sa veniti sa-mi faceti cezariana, ca daca este mort se poate intampla orice. Si mi-a zis: De ce sa vin degeaba la spital, sa te vad? L-a sunat sotul si i-a spus ca il plateste. A zis ca nu vine si sa zic mersi ca eu, mama, sunt in siguranta. Am sunat din nou la dumnealui si a zis ca trebuie sa nasc normal. M-a lasat asa toata noaptea, pana miercuri dimineata, pe 18 mai. Am nascut pana la urma cu el dupa ce am stat de la ora 17.00, pana a doua zi, la ora 8.00. In timpul noptii am avut si hemoragie, dar nu a venit nimeni sa ma vada. Mi s-a spus ca a avut noduli pe cordon si de aceea a murit. Dupa cinci zile mi-a venit rezultatul la analize si am aflat ca avea hemoragie interna si cordonul era foarte greu si cu noduri. Eu sunt suparata ca m-a lasat, ca nu a venit sa ma vada, mi se putea intampla orice", a povestit Stefana Rusu.

Conducerea Spitalului din Tecuci a anuntat ca a inceput doua anchete interne: "Nu ne putem antepronunta. Eu stiu ca doamna Caulia a fost trimisa la Galati si ca s-a sunat la 112. Medicul curant hotaraste care sunt pasii de urmat, chiar daca nu este in acel moment de garda. Medicul de garda ia decizii fara medicul curant doar daca acesta din urma nu este in localitate sau nu poate fi contactat", a explicat Mihaela Ginghina, managerul Spitalului din Tecuci.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Galati, Stefan Gohoreanu, a declarat ca politistii au inceput o ancheta si au deschis un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa in cazul unei nasteri premature, cu fatul decedat.

Medicul curant al celor doua femeie nu a putut fi contactat pentru a-si exprima un punct de vedere in legatura cu afirmatiile acestora, el fiind in momentul de fata in concediu.