Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) anunta ca, pana la data de 1 august 2016, au fost validate 4.616 cereri de inscriere in Registrul electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Dintre acestea, 3.703 mentioneaza optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 913 pentru votul in sectiile de votare, transmite Agerpres.

Scrutin in RomaniaFoto: Autoritatea Electorala Permanenta

"AEP face apel la cetatenii romani din afara granitelor tarii sa se adreseze misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea depunerii documentelor necesare inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sau la o sectie de votare din apropierea locuintei. De asemenea, Autoritatea recomanda alegatorilor romani din strainatate sa se informeze la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare in afara tarii", se arata intr-un comunicat de presa al AEP.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, Ministerul Afacerilor Externe organizeaza alegerile parlamentare in strainatate.

AEP informeaza cetatenii romani din diaspora cu privire la inscrierea in Registrul electoral, conditiile de votare si locurile de desfasurare a votarii in strainatate si de aceea va comunica saptamanal datele privind numarul de solicitari de inscriere in Registrul electoral depuse de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.

Cele mai multe cereri de inscriere in Registrul electoral pentru votul prin corespondenta provin de la cetateni din Spania - 1.740, Italia - 913, Franta - 148, Germania - 122, Belgia -106, Regatul Unit - 103 si Australia - 78.