"În România, statul de drept este funcțional, iar declarațiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituțiile statului și, alături de întreaga opinie publică, așteptăm efectele pozitive ale activității acestora. În același timp, etichete de tip <> pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituții și, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice importante în statul român să-și asume rolul pentru care au fost numite sau alese", spune Klaus Iohannis, intr-un raspuns la o cerere HotNews.ro.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Reactia lui Klaus Iohannis vine dupa ce Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului trimis in judecata de DNA pentru marturie mincinoasa, i-a cerut presedintelui sa ii demita pe sefii DNA si SRI.

Tariceanu a adus in sprijinul cererii sale declaratiile din ultima perioada ale lui Traian Basescu, care i-a atacat dur pe sefii DNA si SRI. Traian Basescu, la randul sau, a fost pus sub urmarie penala pentru spalarea de bani in dosarul terenului de la Casuneanu, iar o serie de apropiati (fratele, ginerele, protejata politica Elena Udrea) au mari probleme cu legea.

Tariceanu a folosit in cererea catre Iohannis si formularea "stat mafiot", citand "afirmatii" ale lui Traian Basescu. "Afirmatiile lui Traian Basescu, potrivit carora Romania s-a transformat intr-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situatie inacceptabila, in care DNA si SRI sunt scapate de sub orice control civil, au acaparat si exercita puterea intr-un mod nelegitim in locul institutiilor democratice alese de cetateni".

Vom reveni