Diferente intre versiunea oficiala oferita de ANP si constatarile unui control realizat de ministerul justitiei la penitenciarul Poarta Alba, unde isi ispaseste pedeapsa Maricel Pacuraru, unul din finantatorii Realitatii TV. In timp ce seful ANP, Claudiu Bejan, sustine intr-un raspuns trimis HotNews.ro ca Pacuraru beneficiaza de drepturile legale la fel ca oricare alt detinut, un raport al corpului de control al ministrului justitiei constata nereguli. Potrivit raportului, seful ANP avea obligatia sa refuze acordarea unei duble recompense detinutului Maricel Pacuraru iar permisiunea iesirii din penitenciar pentru 5 zile s-a facut in conditii suspecte: initial i-a fost refuzata iar dupa cateva zile aprobata fara a exista o noua cerere in acest sens.

extras - raport MJ - PacuraruFoto: Hotnews

"Constatam ca pentru aceleasi criterii de eligibilitate pentru care in data de 18.12.2015 directorul general al ANP a respins recompensarea acestui detinut, in data de 23.12.2015 directorul general al ANP a acordat detinutului Pacuraru Maricel recompensa propusa initial, respectiv permisiunea iesirii din penitenciar pentru 5 zile, in absenta vreunei noi solicitari din parteea Penitenciarului Poarta Alba. Pe de alta parte, retinem ca adresa de revenire a directorului general al ANP a fost numai cu privire la detinutul Pacuraru Maricel, nu si cu privire la ceilalti trei detinuti (,...) care, alaturi de pacuraru Maricel, au fost respinsi de la recompensare prin aceeasi adresa din 18.12.2015", se arata intr-un raport realizat de corpul de control al ministrului justitiei, Raluca Pruna, aprobat in data de 18 iulie.

Inspectorii au retinut ca in data de 22.12.2015 Comisia a acordat detinutului Pacuraru Maricel o noua recompensa cu suplimentarea drepturilor la pachete si/sau vizite.

"Constatam ca directorul general al ANP nu a efectuat verificari temeinice cu privire la situatia recompenselor acordate detinutului, prin compararea informatiilor cuprinse in documentatia scriptica, cu cele inserate in aplicatia informatica PMSWeb, rezultatul fiind dubla recompensare", se mai arata in raport.

Inspectorii din cadrul corpului de control al ministrului justitiei noteaza ca "directorul general al ANP avea obligatia sa refuze acordarea noii recompense, facand aplicarea art. 16 alin 6 raportat la art.2 din Metodologie"

Potrivit raportului, Maricel Pacuraru se numara printre detinutii de la Poarta Alba care au elaborat lucrari stiintifice in vederea reducerii pedepsei dar care "nu au solicitat primirea/achizitionarea de material bibliografic necesare elaborarii acestor lucrari". De notat ca Realitatea TV este una din televiziunile care a dus o campanie de luni de zile in care a deplans conditiile din penitenciarele romanesti, in conditiile in care Maricel Pacuraru, unul din finantatorii postului, se bucura de un regim privilegiat in raport cu alti detinuti.

Controlul la Penitenciarul Poarta Alba s-a realizat in perioada 29 ianuarie - 3 februarie. 2016. Raportul a fost aprobat in data de 18 iulie de ministrul justitiei, Raluca Pruna. Verificarile, se mai arata in raport, au relevat existenta unor suspiciuini rezonabile privind savarsirea unor abateri disciplinare (neglijenta, superficialitate in indeplinirea atributiilor de serviciu) de catre directorul general al ANP, Claudiu Catalin Bejan si de cativa sefi ai penitenciarului Poarta Alba. Totusi, acestia nu pot fi sanctionati.

"Desi in cauza exista indicii cu privire la savarsirea unor abateri disciplinare mentionate de catre acesti functionari publici cu statut special, in prezent nu se poate angaja raspunderea disciplinara a acestora, avand in vedere, pe de-o parte, ca normele care constitutiau cadrul normativ cu privire la procedura angajarii raspunderii disciplinare au fost declarate neconstitutionale, in prezent acestea incetandu-si aplicabilitatea, iar pe de alta parte pentru ca nu a fost inca adoptat un act normativ care sa puna in acord prevederile legii nr 293/ 2004 cu decizia Curtii Constitutionale, in materie disciplinara", se mai arata in raport.

Amintim ca directorul ANP, Calin Bejan, se va pensiona incepand cu data de 1 august. Ministrul justitiei, Raluca Pruna, i-a cerut la inceputul anului demisia lui Bejan, in contextul inflatiei de carti scrise in penitenciare, dar acesta a refuzat sa plece de la sefia ANP.