Producatorii de medicamente generice cer reformarea sistemului de finantare a tratamentelor farmaceutice si scutirea de la plata taxei de claw-back a acestui tip de produse, apreciind ca aceasta masura ar asigura accesul pacientilor la medicamente mai ieftine., potrivit Mediafax.

"Medicamentele esentiale, ieftine sunt inlocuite cu variante mult mai scumpe, care sa poata sustine taxa clawback, iar pacientii se afla pur si simplu in imposibilitatea de a-si asigura tratamentul de zi cu zi", a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.Asociatia atrage atentia ca, in acest moment, producatorii de medicamente sunt cei care finanteaza prin taxa clawback introducerea de noi medicamente inovatoare pe lista de compensate.

"Sunt sute, daca nu mii de pacienti care mor in fiecare an pentru ca nu au acces la medicatia necesara. Sunt pacienti care pierd rapid orice sansa la supravietuire din cauza lipsei tratamentelor inovatoare, dar mai ales pacienti condamnati la o moarte lenta pentru ca nu mai gasesc in farmacii medicamentele esentiale, care sa-i ajute sa lupte cu afectiunile cronice", a mai spus Damian.