Cristian Ghinea: Daca avem vreun ghinion istoric si anul viitor revin la guvernare Ponta, Ghita si prietenii, sa stiti cine a facut absorbtia din 2017: 3,6 miliarde euro vin din mandatul acestui guvern

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 28 iulie 2016, 21:14 Actualitate | Esenţial


Cristian Ghinea
Foto: Hotnews
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a reactionat joi la acuzatiile lansate de Victor Ponta si Sebastian Ghita, care au sustinut, invocand un memorandum asumat miercuri de Guvern, ca din document reiese ca tinta Executivului privind absorbtia fondurilor structurale pentru acest an la mai multe programe importante este "zero". Ghinea afirma ca "nicaieri nu se spune in memorandum despre zero absorbtie. Dimpotriva, se arata cat va intra in acest an in tara din inchiderea programelor 2007 - 2013 (3,2 miliarde), se arata cat vor intra pentru 2014 - 2020 si cat va intra in 2017 odata ce definitivam anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil sa o faca (3,6 miliarde)".

Potrivit unui articol publicat de revista Capital, un memorandum discutat in sedinta de Guvern de miercuri arata ca absorbtia fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%. Atat fostul premier Victor Ponta, cat si deputatul Sebastian Ghita, dar si deputatul PSD Ana Birchall au lansat critici, in baza articolului de presa, la adresa ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, vorbind despre "Ministrul Zero" sau "Guvernul Zero".

"Guvernul a adoptat ieri un memorandum, care reprezinta o banalitate: Ministerul de Finante a cules de la Autoritatile de Management (AM) previziunile bugetare, pentru a fi trimise Comisiei Europene. Aceste cifre - furnizare de toate AM-urile - confirma la virgula ceea ce am declarat public pana acum. (...)

Azi, domnii Ghita, Ponta & Co. o tin langa cu zero-zero. Cine i-a preluat a facut o uriasa gafa: s-au scris articole fara sa fi citit materialul de baza. Nicaieri nu se spune in memorandum despre zero absorbtie. Dimpotriva, se arata cat va intra in acest an in tara din inchiderea Programelor 2007 - 2013 (3,2 miliarde), se arata cat vor intra pentru 2014 - 2020 chiar INAINTE de definitivarea acreditarii (gratiei initiativelor noastre) si se arata cat va intra in 2017 odata ce definitivam anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil sa o faca (3,6 miliarde).

Deci, ce anume e zero? Batman, Batman! Multumesc pentru oportunitatea de a promova aceste realitati. Riscam ca acest memorandum foarte tehnic sa treaca neobservat"
, a reactionat ministrul Cristian Ghinea, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Citeste postarea integrala a lui Cristian Ghinea:

"Batman, Batman!

Guvernul a adoptat ieri un memorandum, care reprezintă o banalitate: Ministerul de Finanțe a cules de la Autoritățile de Management (AM) previziunile bugetare, pentru a fi trimise Comisiei Europene.

Aceste cifre – furnizare de toate AM-urile – confirmă la virgulă ceea ce am declarat public până acum.

Ce spune memorandumul:

- Am declarat că acest Guvern a adus deja în țară 2 miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 – 2013 . Grație acestui memorandum, avem și cifra previzionată pentru tot anul 2016: 3,2 miliarde de euro (ca să fiu exact: 3.296.760.115 euro).

- Ministerul Fondurilor Europene a conceput o procedură simplificată de desemnare (acreditare) pentru unele Autorități de Management pentru Programele 2014 – 2020. Tocmai pentru a nu aștepta desemnarea tuturor AM-urilor ca să trimitem cererile de plată. Datorită acesteia, vor intra bani în țară chiar din acest an. Mai exact 136.848.561 euro pentru POAT, POAD și POCA (programele de asistență tehnică, umanitar și capacitate administrativă). Chiar azi am negociat o posibilă modalitate prin care pe anumite scheme simplificate din POCU putem urma un model similar, deci sunt convins că putem chiar mai mult, e o estimare conservatoare cea din memorandum.

Faptul că această schemă pentru cele 3 Programe a fost acceptată după negocieri lungi și serioase cu Comisia Europeană este un succes al actualei echipe de conducere a MFE.

Dat fiind că guvernul Ponta nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi putut să o facă, trebuie să folosim metode de grăbire a sistemului de acreditare.

Facem curățenie după incapabili, în toate domeniile.

- Procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an și pentru care muncim pe brânci - deși ar fi trebuit să fie gata dinainte de noi - va face ca în 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, să primim 3,6 miliarde de euro (mai exact previzionam: 3,671,203,258 Euro).

Ca să fiu clar: memorandumul adoptat ieri de Guvern dă și cifra de absorbție pentru 2017: 3,6 miliarde în 2017, odată ce am încheiat acreditarea.

Pentru asta, trebuie: a) să finalizăm acreditarea întârziată de Ponta și sabotată de Ghiță prin sisteme de IT fanteziste și scump plătite și b) să lansăm ghiduri și proiecte.

Ceea ce facem la foc automat. Vedeți site-ul MFE. Ghiduri pentru infrastructură, termoficare, abandon școlar, burse pentru profesori, economie socială. Toate în cele 95 de zile de când am venit la minister. Toate acestea vor deveni proiecte, vor începe din prefinanțarea aflată deja în țară, apoi vor deveni facturi de trimis la Comisie, după acreditare.

Azi, domnii Ghiță, Ponta & Co. o țin langa cu zero-zero.

Cine i-a preluat a făcut o uriașă gafă: s-au scris articole fără să fi citit materialul de bază.

Nicăieri nu se spune în memorandum despre zero absorbție. Dimpotrivă, se arată cât va intra în acest an în țară din închiderea Programelor 2007 – 2013 (3,2 miliarde), se arată cât vor intra pentru 2014 – 2020 chiar ÎNAINTE de definitivarea acreditării (grației inițiativelor noastre) și se arată cât va intra în 2017 odată ce definitivăm anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil să o facă (3,6 miliarde).

Deci, ce anume e zero?

Batman, Batman!

Mulțumesc pentru oportunitatea de a promova aceste realități. Riscam ca acest memorandum foarte tehnic să treacă neobservat.

Așa, am avut o întreagă campanie de presă azi, cu articole scrise aseară, înainte ca Memorandumul să fie publicat (azi).

Deci nu e un document oficial al Guvernului care confirmă ceva cu zero, e un document oficial al Guvernului care re-confirmă ce am tot zis și că nu e cu zero. Și acum nu vorbim doar despre PNDR (cum am făcut la Parlament), ci de alte 3 programe operaționale.

Nu era Volgă, era bicicletă, nu i s-a dat, i s-a luat.

Dacă avem vreun ghinion istoric și anul viitor revin la guvernare domnii Ponta, Ghiță și prietenii dumnealor, să știți cine a făcut absorbția din 2017: 3,6 miliarde de euro vin din mandatul acestui guvern.

PS. Domnul Ghiță elucubrează că mă ia DNA. Funie în propria casă? Legat de ce am trimis la pomenita instituție, calm: va urma :)

PPS.
Mașinăria de propagandă lucrează – Ghiță et co au furat destul cât să o țină în viață. Puteți contribui la echilibrarea scorului printr-un share. Mulțumesc!"Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12073 vizualizari

 • +4 (32 voturi)    
  Ciuma rosie (Joi, 28 iulie 2016, 21:54)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cum românii sunt un popor de hoti care voteaza hoti, ciuma rosie va ajunge iar la putere (ca mincatoarea de excremente Firea in Bucuresti). Asa zisul PNL e infiltrat de alde Blaga, Gorghiu si altii ca ei. Deci: nu va ingrijorati - Romania e o tara profund corupta si foarte curind nu va mai exista. Peste 4 milioane de români deja au migrat si au scuipat in urma lot - aici a rams doar o mare groapa de gunoi.
  • +9 (19 voturi)    
   eu am incredere in Ierbicidul DNA (Joi, 28 iulie 2016, 23:19)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   este ACTIV cu Buruienile Politice : P$D - Osama Bin Laden al Bugetului Romaniei, penele - garnitura de clovni alina lauza & blaga bullshitdog,apoi pemepe, severiniihashdoiooo,prostanacii,motociclenii...ma rog...toti cei care au ingropat UMANITATEA la Berevoiesti dar si Dosarele Securitatii !
   • +14 (18 voturi)    
    LOL (Vineri, 29 iulie 2016, 8:46)

    Adriana_10 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Imi place baiatul asta :)
    Sper sa ramana Ciolos si guvernul lui inca 10 ani de acum incolo.
    • +1 (5 voturi)    
     Tandem cu DNA (Vineri, 29 iulie 2016, 9:50)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Adriana_10

     altfel nu are sens...
    • +3 (3 voturi)    
     Pai, oricum intre Ghinea si Ponta.... (Vineri, 29 iulie 2016, 12:44)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Adriana_10

     ... pe cine sa credem? Mai degraba pe primul, ca al doilea a depasit demult pragul mitomaniei cronice agravate...
    • +2 (2 voturi)    
     macar 4 ani.. (Vineri, 29 iulie 2016, 15:06)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Adriana_10

     Nu-i nevoie de 10, dar ar fi excelent daca i-am avea 4 ani ca sa-si poata duce la capat proiectele si sa le arate amaratilor care voteaza traditional cu USL ca se poate si altfel. Dupa 4 ani cred ca si familiile primarilor din USL vor vota impotriva mafiei rosii.
 • +13 (23 voturi)    
  sper sa nu vina... (Joi, 28 iulie 2016, 22:43)

  liviu_ [utilizator]

  daca vine psd... o sa fie dezastru in tara asta...
  ne asteapta turcia 2...
 • -9 (21 voturi)    
  ... (Joi, 28 iulie 2016, 22:45)

  vitan.sandu [utilizator]

  "Un memorandum discutat in sedinta de Guvern de ieri arata ca absorbtia fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%".
  "Nicăieri nu se spune în memorandum despre zero absorbție. Dimpotrivă, se arată cât va intra în acest an în țară din închiderea Programelor 2007 – 2013 (3,2 miliarde)"
  Primul citat este din capital, al doilea din ghinea. Cred ca dl ghinea nu a citit primul citat, dar incearca sa il desfinteze. Numai ca unul se refera la mere (2014-2020), al doilea la pere (2007-2013). Pai cu logica cum stam dle ministru?
  • 0 (0 voturi)    
   Istoria se repeta pentru noi din motive doar de (Vineri, 29 iulie 2016, 22:56)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   politicieni stiute.
   - 2007 – 2013. PNL sustinut in parlament de PSD pana in decembrie 2008. Absorbtie zero, pregatire zero. Urmeaza PDL vreo 3 ani si 4 luni la guvernare. Rerzultat minor dintr-o singura cifra cica ar fi pregatit absorbtia. A urmat ponta. S-a prelungit perioada de absorbtie cu 2 ani. Se zice ca s-a ajuns la vreo 74%
   - 2014-2020 guvernul ponta pana in noiembrie 2015. Absorbtie zero, pregatire zero. Urmeaza guvernul Ciolos. Se zice ca pregatesc absorbtia si vor si absorbi ceva.
 • +15 (25 voturi)    
  Felicitari Cristian Ghinea (Joi, 28 iulie 2016, 23:37)

  MPopa [utilizator]

  Ponta e un individ sinistru, minte la fel de natural cum respira. Dar nu asta e trist ci faptul ca milioane de oameni din tara asta inca il cred mare patriot si politician. Daca citesti comentariile admiratorilor pe pagina de Facebook a lui Ponta te sperii, e ca-n Coreea de Nord.
  Cristian Ghinea e un profesionist, il apreciez de multi ani si ma bucura ca a intrat in guvern. E un om care stie ce vorbeste, am inceput sa sper ca poate ramane guvernul Ciolos si din toamna si mai recuperam din timpul pierdut in ultimii 25 de ani.
 • -18 (28 voturi)    
  Vrem adevar sau sa fim mintiti frumos? (3) (Vineri, 29 iulie 2016, 0:06)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  5) se mai lauda onor Ghinea cu 138 mil euro de la POAT, POAD si POCA. Nu stiu cati cunosc aceste programe, dar impactul lor asupra economiei Romaniei e aproape zero. POAT e Programul Operational de Asistenta Tehnica- iar ce va cere MFE de la CE si va primi va fi in primul rand banii pe salariile de la MFE/OIR-uri (cf site-ului MFE salariile sunt intre 4000 si 11.000 net la AM/MFE, cu o medie de 6-7000 lei net). La asa salarii, vor fi niste zeci de milioane de euro cheltuiala a statului cu aceste mii de functionari care se vor cere de la CE!
  POAD este Programul Operational de ajutor pt pers defavorizate- cel din care se da "kilul de faina"(si alte cateva produse)- un pachet din care, daca trageti de el, nu ajunge nici macar 2 saptamani pt masa cuiva. Vedeti articolele din aceste zile, cu multi beneficiari care nu se duc nici macar sa ridice ajutoarele acestea derizorii.
  POCA este continuatorul PODCA 2007-2013-Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative. Au fost ceteva sute de proiecte acolo, cu tot felul de Platforme IT, platformite, metodologii, cursuri, seminarii, conferinte (dl Ghinea le stie f bine, ca a fost expert prin ele,pe salarii f,ff bune, "nesimtite" s-ar putea zice). So, cateva sute de proiecte...atri simtit vreo imbunatatire majora a actului administrativ, a relatiei cu cetatenii pana acum? Exact, nu. La fel si POAT, cel nou- bani de tocat cam in aceleasi directii. Care e impactul economic, totusi?
  6) Ar fi indicat ca in loc de bascalie si mistocareli, un om platit cu aproape 20,000 lei NET (da, uitati-va pe site-ul MFE, ca atata e salariul lui Ghinea!) adica pt care Statul plateste lunar 36.000 lei brut, deci cam 175 lei brut angajat/ora, sa se ocupe totusi de apelurile pe care le tot lanseaza in draft dar nu finalizeaza, de calendarele de contractare si de apeluri pe care le promite dar nu le respecta samd. Si sa nu mai tipe ca 90 lei/ora cat e maximul la POCU e inca prea mare. Ca vedem ce NU face dansul la aproape 175 !
  • +6 (10 voturi)    
   sictir (Vineri, 29 iulie 2016, 9:22)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Hai sictir, pezevenchi papagal! Spune-ne ceva si despre "maretele realizari" ale fostei guvernari a "mincinosului nationale"...
   • -4 (8 voturi)    
    Ii faceti cinste lui Ghinea! (Vineri, 29 iulie 2016, 10:29)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    Am asa vaga impresie ca o mare turma de postaci si troli al caror unic argument e doar sa insulte si sa injure au ajuns in ograda unora ca Ghinea. Jalnic. La voi, circuitele logice nu suporta variatiuni, unicele iesiri sunt "tehnocratii' si "pesedistii", oricine critica argumentat, pe cifre si cu experienta minciunile unuia ca Ghinea, automat i se pune eticheta de pesedist samd.
    Daca ati fi urmat macar scoala primara, ati vedea ce am scris despre PODCA! derulat inclusiv in perioada 2012-2015 de PSD. Am scris cumva de bine? Dar nu, voi nu puteti intelege un text, ce pretentii poti avea sa intelegeti cand se prezinta ceva structurat, argumentat si obiectiv?
 • +9 (17 voturi)    
  Daca vom fi la fel de tampiti..... (Vineri, 29 iulie 2016, 4:04)

  gigiN [utilizator]

  ....ca acum 4 ani vom putea spune ca avem "ghinionul"pe care il meritam,sau,mai bine zis-conducatorii pe care ii meritam.Nici un partid nu poate fi denumit "bun",dar rau mai mare decat psd-ul nu exista in Romania.
 • +12 (20 voturi)    
  Ghinionul ni-l facem chiar noi (Vineri, 29 iulie 2016, 6:52)

  motanul_gri [utilizator]

  Exista in Romania o masa electorala (cam 25-30%) formata din asistati sociali, fosti comunisti, hoti, corupti plus intreaga lor familie, care, indiferent ce s-ar intampla, merg mereu la vot si aleg PSD.
  Important este ca noi, ceilalti, sa uitam in ziua alegerilor lenea sau "filozofiile" blazate si fataliste si sa votam, pentru a nu lasa aceste specimene sa decida in locul nostru.
  • +2 (6 voturi)    
   redusi (Vineri, 29 iulie 2016, 9:25)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui motanul_gri

   Ai uitat o categorie, "redusi mintali", dezinteresati, dar care refuza sa-si foloseasca creerul din dotare si iau de bun tot ce li se "serveste" pe la unele posturi TV si ziare.
 • -3 (13 voturi)    
  Deci Ponta cica nu avea dreptate cu absortie (Vineri, 29 iulie 2016, 9:25)

  xrogo [utilizator]

  "zero",dar onor ministru guraliv spune cu gurita lui ca alea 3.6 mimiarde se vor lua in anul 2017,iar noi vorbim de anula asta,2016 cand deocamdata absortia este zero barat !!!
  • -2 (6 voturi)    
   mircica, breh, spune ne de Obama (Vineri, 29 iulie 2016, 9:51)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   lumea spune ca ti a placut Discursul lui, dar tul l ai fi votat pe Trompeta....
 • -3 (5 voturi)    
  nedumerit (Vineri, 29 iulie 2016, 9:55)

  iodixit [utilizator]

  nu inteleg de ce ghinea n-i lasa in plata Domnului pe pacalicii aia doi de ponta si ghita? o fi in fisa postului de ministru sa raspunda prin media la ineptiile iipochimenelor?
  • 0 (6 voturi)    
   e necesar, in "dialogul" cu P$D (Vineri, 29 iulie 2016, 10:10)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   daca ai Bun Simt esti considerat Fraier...motiv pentru care se actioneaza cu materialul Clientului
  • -1 (9 voturi)    
   f simplu, strategia oricarui demagog. (Vineri, 29 iulie 2016, 10:35)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   cand esti diletant si incompetent, si stii ca exista o mare masa de romani frustrati pe celelalt mare demagog (Ponta), te acoperi foarte usor atacand public pe ceilalti. Romanilor, din pacate le place circul iar Ghinea e acum 'noul Ponta' din Guv Ciolos care asta le ofera: circ.
   Rastimp, absorbtia asta minunata de miliarde euro din 2016 vine de fapt din facturile achitate de cei care au derulat proiectele si au facut plati pana in 2015- deci se lauda cu ceva ce nu ii apartine. Iar cea din 2017, mai vorbim. Cea din 2016, de 138 mil euro e din 3 PO care au impact economic NUL. Adica din programe cum e POAt-de fapt deconteaza salariile din media de 6-7000 net ale celor din MFE, AM, OI/OIR-uri , ajutoarele sociale (pachetele din POAD) si la POCA sunt cateva proiecte cu tot felul de strategii, proceduri, metodologii, stiu de un proiect f mare in managementul dezastrelor demarat prin aprilie dar sa nu va imaginati ca ar dota cu aparatura, echipamente, masini serviciile de urgenta! nu! conferinte, speech-uuri, instruiri si altele asemenea. Noi, cei care lucram, ca mine de ex, din 2002 continuu pe fondurile europene nu putem fi pacaliti. Din pacate romanii se lasa f usor manipulati si trec f usor dintr-o extrema in alta. Pacat.
   • +4 (4 voturi)    
    Probabil ca ai dreptate dar... (Vineri, 29 iulie 2016, 11:05)

    Ovidiu P [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Pai cum toate incasarile sunt ulterioare proiectului. Iar in 2013, 2014 si o parte din 2015 nu prea s-au facut proiecte pentru 2014-2020, acum de unde sa se incaseze? Pe proiectele de anul asta banii se vor incasa in 2017 poate chiar 2018 pentru ca majoritatea proiectelor au mai mult de un an.
    Pe cele din 2015 cel mai devreme anul asta se incaseaza, asta dupa ce rezolva integrarea software pe fonduri europene cu UE ca fara e nu se mai fac plati...

    A, si apropo, la inceput se pun bani de la buget abia apoi se incaseaza deci daca un guvern blocheaza proiectele europene va avea numai beneficii ca vor creste incasarile la buget (din proiectele vechi platite in avans de altii si care sunt scadente) si nu vor cheltui nimic ca avans pentru proiectele noi dar vor putea redistribui banii astia catre alte "proiecte" mai de partid.
 • -1 (9 voturi)    
  Am inteles... (Vineri, 29 iulie 2016, 10:55)

  Gigi Kent [utilizator]

  Deci absorbtia pe 2016 nu e zero pentru ca 2012-2013 si pentru ca 2017. Medicamente, medicamente!
 • -1 (13 voturi)    
  De ce ti-e frica nu scapi Ghinea ! (Vineri, 29 iulie 2016, 11:27)

  Andy Latimer [utilizator]

  Pe scurt, veti fi epurati a doua zi dupa alegeri, toti astia ce faceti GARGARA pe la oengeuri si acum lingeti ciolanele sorosiene, VA VOM EXTIRPA !
  Tara asta mai trebuie sa aiba grija si de batrani si de copii nu doar de GOLANII cu pipa corporatisti ! Hai, canta la mesele basistilor !
  • +2 (6 voturi)    
   ))))) altu cu Glume de Autobaza Sovietica (Vineri, 29 iulie 2016, 12:00)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Andy Latimer

   insolatia bat o vina )))))
 • +2 (4 voturi)    
  Domnu' Tehnocrat (Vineri, 29 iulie 2016, 12:48)

  George C. [utilizator]

  Se poate, domnu' tehnocrat? Parca tehnocratii nu fac politica... Se poate sa coborati dumneavoastra din empireul apolitismului sa va luati de ciuma rosie? Sa-ti fie rusine, Cristian Ghinea! Tehnocratii fac treaba, nu fac misto de politicieni. Ntz. ntz, ntz
 • 0 (4 voturi)    
  Prostii (Vineri, 29 iulie 2016, 13:08)

  cerceteaza [utilizator]

  Ghinioanele nu sunt istorice, ci pur si simplu exista tot timpul. Chiar Johannis a declarat ca, atunci cand el facea bani din meditatii ca sa-si cumpere "n" case, ceilalti profesori, ca el, dar nu ca el, au avut ghinion ca n-au facut bani la fel. Nu cred ca Ponta, Basescu, Blaga si alti sefi, chiar Coldea, au avut vre-un amestec in acest ghinion.
  Apropo's: ce potriveala, ca Johannis, cel cu ghinionul altor profesori, sa-l aibe in 'guvernul meu" pe Ghinea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by