Dan Voiculescu imparte la Rahova un spatiu de 24, 59 mp impreuna cu alti patru detinuti, dispune de televizor si de telefon fix iar Maricel Pacuraru sta in celula la Poarta Alba cu alti 8 detinuti intr-un spatiu de 43, 2 de mp, se arata intr-un raspuns oficial transmis HotNews.ro de conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Potrivit raspunsului, cei doi detinuti "beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege" si nu au fost cazati intr-o sectie cu profil medical. Aceste explicatii oficiale, solicitate de Hotnews.ro in data de 14 iulie, vin dupa ce HotNews.ro a dezvaluit in ce conditii stau cei doi detinuti si dupa ce Antena 3 si Realitatea TV au declansat lungi campanii pe tema conditiilor din inchisori.

Redam mai jos integral raspunsul oficial al ANP, semnat de directorul Catalin Claudiu Bejan. Precizam ca acesta ar urma sa se pensioneze incepand cu data de 1 august dupa ce ministrul Raluca Pruna i-a solicitat la inceputul anului demisia dupa scandalul scriitorilor din inchisori insa acesta a refuzat sa plece.

  • Referitor la detinutul Voiculescu Dan

"Detinutul executa pedeapsa privativa de libertate potrivit regimului in care este inclus in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare. Acesta este cazat, impreuna cu alte 4 persoane, intr-o camera cu suprafata de 24, 59 mp care dispune de iluminat natural, de instalatiile necesare asigurarii iluminatului artificial, precum si de instalatii de incalzire. Camera de detinere este prevazuta cu obiecte de mobilier (noptiere, masa, bancuta), persoana custodiata beneficiaza de un spatiu destinat depozitarii alimentelor si de o debara, iar fiecarui detinut i se asigura, conform normelor legale, un pat si cazarmamentul necesar. Baia aferenta camerei de detinere are o suprafata de 8, 39 mp si dispune de mobilierul necesar (chiuveta, dus, toaleta, cuier). In camera in care este cazat detinutul, ca in toate celelalte camere de detentie din penitenciar, exista televizor pentru asigurarea accesului la informatii de interes public si este instalat un telefon fix pentru efectuarea convorbirilor telefonice, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare. Precizam ca persoana custodiata beneficiaza de toate drepturile prevazute de legea nr. 254/ 2013, iar pana in prezent, nu s-a impus cazarea acestuia intr-o sectie cu profil medical"

  • Referitor la detinutul Pacuraru Maricel

"Detinutul executa pedeapsa privativa de libertate potrivit regimului in care este inclus, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare. Acesta este cazat, impreuna cu alte 8 persoane, intr-o camera cu o suprafata de 43, 2 mp. Spatiul de cazare dispune de iluminat natural, de instalatiile necesare asigurarii iluminatului artificial, instalatii de incalzire si este prevazut cu obiecte de mobilier (noptiere, mese, scaune), iar fiecarui detinut i se asigura un pat si cazarmamentul necesar. Persoana custodiata are acces la un grup sanitar prevazut cu lavoar, cu o suprafata de 7, 05 mp, cumpus din 4 cabine si 4 toalete, dar si la spalatorul sectiei care este dotat cu 8 dusuri, 4 lavoare, etajere si oglinzi. Detinutul beneficiaza de apa rece curenta, iar apa calda este asigurata conform programului stabilit de normele legale in vigoare (4 ori pe saptamana). Persoanele custodiate incadrul sectiei de detinere,inclusiv detinutul in cauza, dispun de sala pentru servirea hranei prevazuta cu mesa, scaune si dulapuri pentru depozitat bagaje.

In camera in care este cazat detinutul, ca in toate celelalte camere de detentie din penitenciar, exista televizor pentru asigurarea accesului la informatii de interes public. Acesta nu a fost cazat in cadrul unei sectii medicale pe durata detentiei la Penitenciarul Poarta Alba".

  • Varianta neoficiala publicata de Hotnews.ro in data de 20 iulie: Viata detinutilor preferati de Realitatea TV si Antena 3: Bibliotecarul Maricel Pacuraru se uita la filme spre enervarea altor puscariasi/ Voiculescu sta cu alti patru detinuti in celula si se plange mereu ca a primit prea mult fata de ce a facut. Redam mai jos textul integral:

Realitatea TV plange zilnic soarta detinutilor din inchisorile romanesti, dar conditiile in care isi ispaseste pedeapsa Maricel Pacuraru la Poarta Alba sunt departe de "genocidul" denuntat de prietenii sai la televizor seara de seara, au declarat pentru HotNews.ro surse din ANP. Potrivit acestora, pentru Maricel Pacuraru s-a infiintat un al doilea post de bibliotecar, pe langa cel al lui Corneliu Iacobov, pentru ca detinutul sa petreaca cat mai putin timp in celula. Acest tip de posturi, sustin sursele Hotnews.ro, sunt de regula rezervate "pilosilor". Pe de alta parte, unii detinuti de la Poarta Alba au inceput sa se planga la conducerea ANP ca nu mai au acces la "materiale ocupationale" din cauza ca Pacuraru se uita toata ziua la filme, sustin sursele din Administratia Penitenciarelor.

"Maricel Pacuraru de pe sectia a IX-a nu noteaza in fisele de biblioteca cartile imprumutate (...), sta picior peste picior pe birou, se uita la TV si la filme, dar cine are nevoie de un spatiu cat de mic pentru a lasa materiale ocupationale nu le poate lasa pentru ca nu are acordul lui iar peste cuvantul lui nu trece nici un educator. Maricel Pacuraru si Gheorghe (...) beneficiaza de frigider iar acesta din urma sta in fiecare sambata si duminica pana la orele 17 la club si biblioteca uitandu-se la filme si facand (...) afaceri pentru propria lui firma", se arata intr-o plangere transmisa conducerii ANP in urma cu doua luni.

Detinutul mai noteaza in sesizarea adresata conducerii ANP ca "sectia a IX -a este un fel de stat in stat", ca detinutii de acolo beneficiaza de regim preferential, sunt scosi la munca si alte activitati spre deosebire de ceilalti. "Conditiile in celule pe sectii sunt infecte, suntem 22 - 26 de persoane private de libertate in 25 mp", mai arata detinutul in plangerea lui.

Potrivit surselor HotNews.ro, la ultima comisie de planificare la munca, doar Corneliu Iacobov ar fi fost planificat la postul de bibliotecar, insa Pacuraru ar fi protestat. Drept urmare, s-a infiintat un al doilea post pentru el. Iacobov este condamnat definitiv in 2012 la 7 ani de inchisoare in dosarul Rafo Onesti. Faptul ca Pacuraru este pontat in postul de bibliotecar nu este doar un statut privilegiat acordat VIP-urilor care evita astfel aglomeratia din celule, ci conteaza efectiv la calcularea executarii pedepsei. Astfel , potrivit legii de executare a pedepselor, "a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca; b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca; c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca".

Nu este prima data cand Maricel Pacuraru ar fi beneficiat de regim preferential in inchisoare. Intr-un articol publicat in data de 5 ianuarie 2015 pe site-ul nepasadegalati.ro se sustine ca "pentru detinutul de lux Maricel Pacuraru s-au incalcat toate regulamentele". "Apogeul boieriei lui Pacuraru a fost atins pe 11 decembrie 2014, atunci cand a fost vizitat pe ascuns de fostii asociati de la Realitatea TV, Cozmin Gusa si Rares Bogdan. Acestia au venit insotiti de unul dintre avocati si au fost introdusi ilegal in incinta in care au loc intrevederile cu aparatorii, desi exista un sector special pentru vizite. Acum, Maricel Pacuraru mai asteapta o facilitate din partea oamenilor legii: pentru ca nu vrea la Penitenciarul Braila, acolo unde il trimite statutul de 'regim de detentie semideschis', el a cerut sa fie mutat la Poarta Alba" se arata in articolul publicat anul trecut pe site-ul nepasadegalati.ro.

Pe de alta parte, detinutul aparat de Antena 3, Dan Voiculescu, nu pare la fel de norocos ca Maricel Pacuraru, considerat in trecut finantatorul Realitatii TV, prietenul lui Rares Bogdan si Cosmin Gusa.

Potrivit surselor HotNews.ro, Dan Voiculescu imparte celula la penitenciarul Rahova cu patru alti colegi: un regizor tanar condamnat pentru delapidare, un detinut condamnat pentru coruptie si alte doua nume mai cunoscute. Unul este Popa Corneliu, fostul director al Agentiei Domeniilor Statului condamnat si el in dosarul ICA iar celalalt este Mihai Toader, fostul director al Postei Romane condamnat la zece ani pentru abuz in serviciu.

Potrivit surselor HotNews.ro, Voiculescu "se plange mereu ca a primit prea mult fata de ce a facut", iar printre putinele privilegii de care se bucura in prezent ar fi faptul ca este lasat sa se plimbe singur, separat de ceilalti detinuti. Potrivit surselor HotNews.ro, pe langa familie, mai este vizitat in penitenciar si de Mihai Gadea. (Precizare: Mihai Gadea a negat ca l-ar fi vizitat pe Dan Voiculescu in inchisoare, afirmand ca si-ar fi dorit sa o faca dar ca Voiculescu n-ar fi dorit sa fie vazut in aceasta situatie)

Totusi, Voiculescu a beneficiat in trecut de regim privilegiat. Hotnews.ro a dezvaluit in premiera in ianuarie 2016, citand surse din ANP, ca Dan Voiculescu, pe langa timpul dedicat scrierii cartilor, figureaza ca pontat pentru zile de munca efectuate.

Ulterior, in luna februarie, HotNews.ro a dezvaluit ca o nota interna realizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor mentioneaza, intre alte probleme constatate la Rahova, si situatia detinutului Dan Voiculescu, care a reusit performanta ca, in paralel cu timpul alocat scrierii de carti, sa acumuleze si ore de munca pretinzand ca a prestat diferite activitati. Nota interna a ajuns si la DNA, care s-a autosesizat pe 12 ianuarie, dupa izbucnirea scandalului "scriitorilor din inchisori".

In replica, Dan Voiculescu a sustinut, intr-o postare pe blog din luna februarie, ca a muncit trei ore pe zi iar doua ore a studiat, raspunzand astfel dezvaluirilor HotNews.ro. Voiculescu nu neaga ca a muncit si a studiat in paralel, numai ca a inghesuit orele astfel incat sa se incadreze in limita a opt pe zi. Voiculescu comprima timpul atat de mult, incat colegii din redactie au calculat ca, pentru fiecare din cele zece carti scrise, a alocat in medie cam 102 ore.

Intre timp, tot efortul depus "scrierii cartilor" s-a dus pe apa sambetei, deoarece ministrul justitiei, Raluca Pruna, a promovat o ordonanta de urgenta prin care a stabilit faptul ca detinutii nu vor mai beneficia de o reducere de pedeapsa de 30 de zile pentru fiecare carte scrisa, ci de 20 de zile indiferent de numarul cartilor scrise. Pe de alta parte, ancheta in dosarul scriitorilor din puscarii pare sa avanseze. Pe data de 16 iulie, Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a fi audiata ca martor in dosarul cartilor scrise in puscarii.

Reamintim ca Realitatea TV si Antena 3 au dus o lunga campanie in care denuntau conditiile proaste din inchisori, care au culminat printr-o pledoarie in favoarea amnistierii si gratierii dupa ce ministrul justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca ar putea fi luate in calcul ca solutii la rezolvarea problemei supraaglomerarii. Mai multe proteste au izbucnit in penitenciarele din tara in data de 11 iulie, proteste care au inceput la penitenciarul din Iasi iar apoi s-au extins si la alte puscarii din tara.

Fostul sef ANP, Sorin Dumitrascu, a declarat ca s-a ajuns aici si din cauza "presiunii mediatice create de trusturi mass-media patronate sau finantate de actuali detinuti." Situatia in penitenciare a revenit la normal dupa aproape o saptamana de proteste si dupa ce ministrul Raluca Pruna a declarat pe 14 iulie ca exclude o gratiere sau amnistie in mandatul sau, precizand ca astfel de decizii nu sunt o "prioritate" pentru ea.