Procurorul General, Augustin Lazar, a infirmat prin ordonanta rechizitoriul prin care fostul presedinte, Traian Basescu, era trimis in judecata in dosarul in care este acuzat ca a amenintat-o pe Gabriela Firea, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public. Potrivit sursei citate, cercetarile urmeaza a fi reluate de catre sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justie.

Basescu - FireaFoto: Colaj foto

"Rechizitoriul, in ansamblul sau, desi pastreaza structura unui astfel de act procesual, in realitate nu intruneste exigentele unui act de sesizare a instantei. Actul este marcat de lipsa de rigoare in modul de prezentare a faptelor ce fac obiectul actuatiei penale si motivare a dispozitiei de trimitere in judecata", se mai arata in comunicatul Parchetului.

Informatia ca procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata a lui Traian Basescu a fost prezentata duminica, 24 iulie, de jurnalistul Radu Tudor la Antena 3. Potrivit acestuia, procurorul a semnat rechizitoriul si a trimis dosarul in judecata.

  • A  doua zi, luni 25 iulie,, fostul președinte comentat pe Facebook: "De bună seamă, nu este un dosar politic Aflu de la un post de televiziune că procurorii Adina Petrescu şi Camelia Sutiman (aflată în continuă consultare cu Mihalache) au avizat trimiterea mea în judecată pentru că doamna Firea s-a simţit ameninţată şi s-a speriat de declaraţiile mele la adresa soţului, primar de Voluntari. Cu certitudine, cînd Ponta şi Antonescu, însoţiţi de Doamna Firea, mobilizau şi instigau zeci de mii de oameni să urle pe stadioane "Băsescu la puşcărie" nu era nicio ameninţare, era o dezmierdare. Cum dezmierdare era şi când doamna Firea o acuza în mod mincinos pe fiica mea că a făcut o tranzacţie ilegală. Oare unde erau procurorii Adina Petrescu şi Camelia Sutiman când asupra mea şi a familiei mele se proferau aceste ameninţări ? Până la urmă, ce nu face Doamna Camelia Sutiman pentru un nou mandat de Procuror Sef Secţie ... Am convingerea că Parchetul General trebuie să rămână în afara jocurilor politice. PS - Înţeleg că Parchetul General a rezolvat marile dosare ale Revoluției şi mineriadelor, drept pentru care a venit vremea anchetării declaraţiilor politice".

Gabriela Firea, pe atunci purtator de cuvant al PSD, l-a dat in judecata pe Traian Basescu acuzandu-l de amenintare si santaj, dupa ce fostul presedinte declarase, pe data de 14 aprilie 2104: "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele".

Procurorul de caz a renuntat la acuzatia de santaj, dar a meninut-o pe cea de amenintare.

UPDATE Reactia Gabrielei Firea: "Ce facem, luam ancheta de la capat? Sunt dezamagita"

"Duminica seara am fost sunata de jurnalisti si mi s-a spus ca au aflat pe surse ca rechizitoriul e gata si ca a fost trimis al instante. Domnul Bolcas (avocatul lui Firea - n.r.) mi-a spus ca trebuie sa mi se comunice rechizitoriul, ceea ce pana acum nu s-a intamplat. Nici mie, nici avocatului nu mi s-a comunicat solutia. Solutia care acum este infirmata. Se infirma ceva ce eu n-am luat la cunostinta. Eu personal am fost de cateva ori la parchet, domnul Bolcas a fost de foarte multe ori, tot ce ni s-a solicitat am depus la dosar, am fost chiar interogata de avocatii domnului Basescu vreo treio ore, nu inteleg de ce ancheta nu a fost efectiva.

Faptul ca dupa doi ani de zile nu s-a clarfificat intr-o forma sau alta, pentru ca nu pot eu sa sugerez o solutie, au avut mai mult de doi ani la dispozitie sa dea o solutie. Credeti ca mai intereseaza pe cineva? Acum ce facem, luam ancheta de la capat si mai asteptam inca doi ani? Sunt dezamagita. Eu chiar am dorit o mediere, o retracatare a acelei parti din declaratie. Am stat al dispozitia Justitiei chiar insarcinata. Am fost la parchet in luna a 7-a de sarcina, chiar a fost o trauma," a declarat Firea la Adevarul Live.

Comunicatul Parchetului:

"Avand ca obiective atat comunicarea publica transparenta, cat si respectarea caracterului nepublic al urmaririi penale, in contextul vehicularii in mass-media a unor informatii referitoare la solutia dispusa de procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica in dosarul privind plangerea formulata de doamna Gabriela Firea (fost senator) impotriva fostului presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu, sub aspectul savarsirii de catre acesta a infractiunii de amenintare, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Prin ordonanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din 27 iulie 2016, examinandu-se din oficiu, conform dispozitiilor art. 64 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara (republicata), legalitatea rechizitoriului s-a dispus infirmarea solutiei data in dosarul mentionat anterior.

Prin rechizitoriul emis de procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica, verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei de catre procurorul - sef de sectie, la 21.07.2016, s-a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte sub aspectul savarsirii infractiunii de amenintare, in forma continuata (2 acte materiale).

In urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care sa respecte exigentele in materia continutului rechizitoriului si standardelor de claritate in prezentarea acuzarii in instanta, impuse de jurisprudenta in materie si practica Curtii Europene a Drepturilor Omului, rezultand astfel faptul ca nu au fost respectate prevederile art. 328 alin. (1) teza I coroborat cu art. 286 alin. (2) lit. c) C.pr.pen., cu referire la dispozitiile art. 1, alin. (2), art. 8, art.10 C.pr.pen., art. 6 paragraful (3) lit. a) din CEDO, art. 6 din Directiva 2012/13/UE.

Ca urmare a infirmarii solutiei initiale dispuse de procurori, cercetarile urmeaza a fi reluate de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru clarificarea acuzatiilor penale, completarea materialului probator, in vederea lamuririi tuturor aspectelor cauzei.

Ulterior, se va efectua o noua evaluare a intregului material probator, in raport si de doctrina si jurisprudenta in materie, pentru a adopta o solutie legala si temeinica in cauza."