Orban a acuzat ca Institutul Revolutiei Romane incearca sa ii acopere pe vinovati." Se inventeaza tot felul de chichite, ca au fost agenti, ca au fost straini – sa se ia atentia de la acest aspect al crimelor si al responsabilitatilor. Vina acestor morti o atribui celor care au venit dupa Ceausescu, care si-a asumat puterea dar nu si-a asusumat responsabilitatile", ne-a declarat Traian Orban.

Revolutionarul spune ca "Atribuim lui Ceausescu aproape 2.000 de morti, insa numai o optime dintre ei au murit inainte de de 22 decembrie. Restul sunt responsabilitatea celor care i-au succedat lui Ceausescu" .

Orban demisionase acum trei ani din structura de conducere a Institutului Revolutiei fiinndca nu era de acord cu o parte a colegilor sai. "Nu puteam sa stau la masa de discutii cu generalul Stanculescu - in opinia mea nu poate sa scrie istoria revolutiei. Ca vorba aia, ii iei pe aia care lucreaza la fabrica de armament si ii le dai piese sa faca biciclete. Tot mitraliere o sa le iasa".

Un istoric acuza IRR de cenzura

Si istoricul Miodrag Milin a plecat din Institutul Revolutiei Romane si s-a intors sa incheie cercetarea la Timisoara. "Unele dintre activitatile pe care le faceam acolo se considera ca <>. E vorba de acele volume de documente in legatura cu procesul de la Timisoara - primul proces intentat celor vinovati de represiune. s-au oferit sa publice aceste volume care sunt de mare importanta pentru noi. Insa, la un moment dat, aceasta colaborare a cam trenat. Chiar s-a facut o declaratie ca <>.

La Bucuresti n-a fost considerat o prioritate, ca erau implicati generalii Chitac, Stanculescu", a spus istoricul.

Milin spune ca unul dintre motivele plecarii sale ar fi cenzura de la Institutul Revolutiei Romane: "A fost un gen de cenzura pe ideea supralicitarii Frontului Democrat Roman, al carui presedinte a fost Lorin Fortuna, si vicepresedinte Claudiu Iordache. A fost din editare: s-au scos pasaje s-au modificat altele. Am douazeci si ceva de ani experienta in cercetare, istoria e un proces cu o cursivitate, sa mi se intre in text pe motiv ca <>... "

Ion Iliescu: "Astea sunt fabulatii"

Iliescu spune ca e multumit de activitatea Institutului pe care il conduce de simpozioane si publicatii, dar nu e de acord cu acuzatiile de cenzura si cu opinia revolutionarului Traian Orban: "Astea sunt niste fabulatii care dovedesc unele nemultumiri personale. Domnul Orban, in ultima vreme s-a apropiat din nou, a apelat la mine pentru ca sunt probleme cu sediul muzeului de la Timisoara, de care raspunde si care trebuie retrocedat" Intrebat daca l-a ajutat pe Orban sa pastreze muzeul in sediul actual Ion Iliescu a raspuns:

"Am incercat, incercam, pentru ca e o cladire revendicata... judecatile astea, actele de proprietate savarsesc multe lucruri care afecteaza institutiile"

13 miliarde pe an de la buget pentru simpozioane si cateva compilatii

Institutul Revolutia Romana organizeaza, vineri simpozionul: "Revolutia din Decembrie 1989 si deschiderea Romaniei spre Uniunea Europeana". Cu ocazia evenimentului, va fi lansat si noul numar al revistei "Clio 1989" . - Am rezumat deja activitatea Institutului pe jumatate de an. Viorel Domenico - reprezentantul Colegiului Editorial al IRR ne-a spus ce a facut in acest an institutul si pe cati bani: "Bugetul pe 2007 a fost de 13 miliarde. Am organizat un simpozion la Targoviste, intalniri, am editat un nou unar al revistei Clio 1989, si patru editii ale revistei "Caietele Revolutiei"".