Romania respecta cu strictete cele mai inalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse in legislatia interna, precizeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE), intr-un comunicat citat de Agerpres.

MAE face aceste precizari ca urmare a stirilor aparute in presa de miercuri cu privire la exporturi de armament din tari central si est-europene catre Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iordania si Turcia.

"Romania respecta cu strictete cele mai inalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse in legislatia interna, in care sunt reflectate angajamentele internationale asumate de tara noastra ca membru al UE, NATO, ONU si OSCE, precum si ca stat parte la Tratatul privind comertul cu arme (ATT)", afirma MAE.

Potrivit sursei citate, Autoritatea nationala de control aproba licentele de export in urma unei analize riguroase.

"Autoritatea nationala de control aproba licentele de export in urma unei analize riguroase din perspectiva criteriilor cuprinse in Pozitia Comuna 2008/944/PESC si in ATT si numai in baza prezentarii unor asigurari primite din partea utilizatorilor finali, angajamente certificate si de autoritatile competente din tarile de destinatie. Aceste asigurari cuprind, intre altele, certificate internationale de import, certificate de utilizare finala, confirmari de livrare, clauze de re-export", spune MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza, totodata, ca produsele militare exportate de Romania sunt cuprinse in rapoartele anuale si trimestriale prezentate pe www.ancex.ro.

"Subliniem ca toate produsele militare exportate de tara noastra sunt cuprinse in rapoartele anuale si trimestriale prezentate pe pagina electronica www.ancex.ro si care, de asemenea, sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. In esenta, aceste rapoarte prezinta valoric si cantitativ exporturile romanesti de componente, produse si echipamente militare", sustine MAE.

Potrivit MAE, Romania participa la orice investigatie privind trasabilitatea unor arme ce ar putea sa provina din tara noastra.

"In conformitate cu standardele de control practicate, Romania participa cu promptitudine la orice investigatie privind trasabilitatea unor arme ce ar putea sa provina din tara noastra", mai spune MAE, in comunicatul citat.

Tari est-europene, printre care si Romania, au aprobat vanzarea discreta a unor arme in valoare de peste un miliard de euro in ultimii patru ani catre state din Orientul Mijlociu, despre care se stie ca le livreaza apoi in Siria, releva o ampla ancheta realizata de o echipa de jurnalisti de investigatii, potrivit The Guardian.