Opt tari din Europa de est, printre care si Romania, au exportat armament in valoare de 1,2 miliarde de euro in Arabia Saudita, Iordania, Emiratele Arabe Unite si Turcia, tari suspectate ca aprovizioneaza cu armament diversele factiuni armate din Siria, arata un raport realizat de o echipa de reporteri de la Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) si Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), citat de The Guardian.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Date legate de exporturi, rapoarte ONU, curse aeriene si contracte de armament analizate in cursul unei anchete jurnalistice de un an arata cum munitii si armament sunt trimise in Orientul Mijlociu din Bosnia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia si Romania.

Este vorba in principal de munitii, pusti de asalt, mortiere, lansatoare de rachete, arme anti-tanc si mitraliere.

Raportul afirma ca cifra este probabil mult mai mare. Date privind exporturile de armament din 2015 nu sunt disponibile pentru patru dintre cele opt tari si pentru sapte dintre cele opt in 2016.

Ritmul transferurilor de armament s-a intensificat incepand cu 2012, unele dintre cele mai mari acorduri fiind aprobate in 2015, potrivit sursei citate.

Armament provenit din Europa centrala si de Est a fost identificat in peste 50 de inregistrari video si fotografii postate pe retelele sociale. Armele sunt folosite de Armata Siriana Libera, sustinuta de occidentali, dar si de grupari jihadiste precum Ansar al-Sham, filiala locala a al-Qaeda Jabhat al-Nusra, Statul Islamic, militii care lupta pentru presedintele sirian Bashar-al Assad sau de fortele sunite din Yemen.

"Conducta de armament" s-a deschis in 2012, spun cele doua organizatii, cand zeci de avioane cargo, pline de armament achizitionat de sauditi, au placat de pe aeroportul Zagreb cu destinatia Iordania. In ele se aflau arme si munitii din epoca iugoslava. La putin timp, au aparut primele imagini cu arme de productie croata in Siria.

Croatia a negat orice implicare in trimiterea de arme catre Siria, dar fostul ambasador american in Siria Robert Stephen Ford sustine ca Zagrebul a incheiat un acord finantat de sauditi in 2012.

SUA, prin intermediul Department of Defense's Special Operations Command (SOCOM) a cumparat si livrat vaste cantitati de material militar din Europa de Est pentru opozitia siriana in cadrul acordului de formare si echipare in valoare de 500 de milioane de dolari.

Incepand cu decembrie 2015, SOCOM a comandat trei nave de marfa pentru a transporta 4.700 tone de arme si munitii din porturile Constanta si Burgas cu destinatia Orientul Mijlociu.

Aceste transporturi au inclus mitraliere, lansatoare de rachete si armament anti-tanc, precum si veste antiglont, mortare, grenade, rachete si explozibil.

Provenienta armelor nu este cunoscuta.

Raportul mai arata ca producatorii de armament din Bosnia si Serbia lucreaza la capacitate maxima si unele au introdus chiar schimburi suplimentare, in timp ce altele nu mai accepta comenzi.

Analiza zborurilor arata ca aproape 70 de curse au zburat spre Orientul Mijlociu in ultimul an.

Belgrad, Sofia si Bratislava sunt principalele puncte de plecare.