Premierul Dacian Ciolos a anuntat, miercuri, ca la mijlocul lunii august va fi pus in dezbatere publica proiectul de Ordonanta de Urgenta privind votul in strainatate, care va modifica Legea alegerilor parlamentare. Ciolos a precizat ca actuala Lege, votata in 2015 de catre Parlament, are cateva deficiente, motiv pentru care este necesara o modificare prin Ordonanta de Urgenta. "Asa cum sunt formulate lucrurile in momentul de fata, cu acest numar foarte mic inscris in registrul electoral, riscam sa avem restrictii chiar mai mari decat in anii trecuti pentru votul din strainatate", a spus Ciolos.

Potrivit acestuia, pana acum s-au inscris in Registrul Electroal "doar ceva peste 3.500 de romani din strainatate". Tinand connt de aceste lucruri, dar si de faptul ca legea are cateva deficiente, pentru ca nu ia in calcul ce ce intampla daca numarul de cetateni inscrisi in Registrul electoral este foarte mic, in ce fel punem in aplicare aceste facilitati (prevazute de lege)?", a spus Ciolos.

"De aceea, am cerut doamnei ministru Maria Ligor (ministru delegat pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni), ca in coordonare cu Ministerul de Externe, cu Cancelaria prim-ministrului, cu Autoritatea Electorala Permanenta sa ne gandim la un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care sa clarificam aceste lucruri si sa precizam mai bine conditiile in care se poate vota in strainatate, pastrand spriritul legii asa cum a fost decisa de Parlament. In acest sens, am dat cateva elemente liderilor partidelor politice", a mai spus premierul.

Acesta a precizat ca Ordonanta va fi pusa in dezbatere la mijlocul lunii august pentru a putea fi aprobat imediat dupa ce se intoarce Parlamentul din vacanta.

Guvernul lucreaza la un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea legii votului prin corespondenta, urmand ca in cursul acestei saptamani propunerea sa fie introdusa in dezbatere publica, a anuntat, marti, vicepremierul Vasile Dincu. PNL a cerut Guvernului, luni, sa adopte o OUG privind masuri de facilitare a votului in strainatate, mai exact ca numarul de sectii de votare sa fie cel putin egal cu cel de la turul doi al alegerilor prezidentiale din 2014 si ca cererile de inscriere din partea romanilor din strainatate care vor sa se infiinteze o sectie de vot sau sa voteze prin corespondenta sa poata fi transmise prin posta electronica.