Ministerul Justitiei (MJ) a lansat, marti, procesul de informare si consultare publica referitor la situatia sistemului penitenciar din Romania si masurile ce pot fi luate pentru imbunatatirea conditiilor de detentie si reducerea sustenabila a supraaglomerarii.

"Prin acest proces, Ministerul Justitiei doreste informarea si consultarea publicului cu privire la situatia sistemului penitenciar din Romania, aducand in atentia publicului planul de masuri adoptat impreuna cu Administratia Nationala a Penitenciarelor la 30 iunie. Ministerul Justitiei urmareste astfel crearea unei platforme prin care societatea civila sa exprime puncte de vedere cu privire la unele optiuni identificate, in vederea imbunatatirii efective si sustenabile a conditiilor de detentie ce includ si supraaglomerarea", se precizeaza intr-un comunicat al MJ, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, propunerile primite vor contribui la definitivarea unui pachet de masuri integrate, pe termen scurt, mediu si lung, care sa duca la reducerea sustenabila a supraaglomerarii si imbunatatirea conditiilor de detentie. Se au in vedere masuri pentru consolidarea infrastructurii, pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor private de libertate, facilitarea reintegrarii sociale, consolidarea probatiunii, precum si masuri legislative.

Consultarea va fi sustinuta in plan local si printr-o serie de intalniri regionale organizate la Iasi, Timisoara, Cluj, Craiova si Bucuresti cu parteneri institutionali si organizatii neguvernamentale.

Data limita pana la care sunt asteptate propuneri din partea cetatenilor este 9 septembrie.