STIRE RECTIFICATA miercuri, 27 iulie: Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul privind conferirea titlului de "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Luptator cu Rol Determinant" pentru 548 de persoane. Printre numele de pe lista se afla si un anume Dumitru Iliescu, despre care agentia News.ro a scris eronat ca ar fi fost primul sef al SPP, acuzat chiar de reprimarea Revolutiei. Nu este vorba insa despre acel Dumitru (Mitica) Iliescu, ci despre un medic, dupa cum au declarat miercuri reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale si au secretariatului de stat pentru problemele revolutionarilor.

Dumitru IliescuFoto: Mediafax

"Potrivit informaţiilor furnizate de Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, persoana cu numele Iliescu Dumitru care figurează în anexa decretului de conferire a titlurilor respective nu este una şi aceeaşi cu fostul director al SPP, fiind vorba de o coincidenţă de nume. Reamintim, totodată, că, potrivit prevederilor legale, Preşedintele României acordă titlurile prevăzute prin Legea nr. 341/2004 şi OUG nr. 95/2014, tuturor persoanelor propuse de către Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, care au obţinut avizul Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din decembrie 1989, neavând căderea să se pronunţe asupra calităţii acestora în locul instituţiilor abilitate", a transmis pentru HotNews.ro Administratia Prezidentiala.

"Noi am întocmit lista. Nici vorbă să fie generalul Dumitru Iliescu. O prostie. De fapt, se poate observa că fostul şef SPP are încă un prenume. Persoana propusă de noi este un medic născut în 1938", a declarat secretarul de stat Adrian Sanda, pentru stiripesurse.ro. Acesta a mai precizat că scopul instituţiei este să separe adevăraţii revoluţionari de impostori, iar includerea Dumitru Venicius Iliescu pe lista revoluţionarilor nu ar fi avut sens, mai ales în contextul în care generalul este acuzat de reprimarea protestelor din decembrie 1989.