Comisia de stiinte juridice a CNATDCU a stabilit marti, cu sase voturi din sapte, ca fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, a declarat, pentru News.ro, presedintele Comisiei, Mircea Dan Bob.

Gabriel OpreaFoto: AGERPRES

Comisia de Stiinte judice si-a insusit astfel, cu majoritate de voturi, raportul primit de la Comisia de lucru din Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Mircea Dan Bob a declarat pentru News.ro, inaintea votului din Comisia de stiinte juridice, ca la Comisia de lucru s-a stabilit ca Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat.

El a precizat ca in sedinta din 1 august a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) se va da un verdict atat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, cat si in ce priveste contestatia fostului premier Victor Ponta la decizia de plagiat din 30 iunie.

Oprea: Deocamdata singura informatie valida e hotararea din 2015 a Consiliului de Etica unde scrie ca nu se confirma plagiatul

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea sustine ca, deocamdata, singura informatie valida si oficiala este hotararea din 2015 a Consiliului National de Etica, in care scrie "negru pe alb" ca "suspiciunile de plagiat nu se confirma" in lucrarea sa de doctorat.

"Aflu din presa ca o comisie din CNATDCU ar fi stabilit ca lucrarea de doctorat pe care am sustinut-o in 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informatii decat cele date ᅡpe surseᅡ de anumiti jurnalisti. Prin urmare, nu am ce comentarii sa fac in cazul acestui zvon. Deocamdata, singura informatie valida si oficiala este hotararea din 2015 a Consiliului National de Etica, in care scrie negru pe alb ca ᅡsuspiciunile de plagiat nu se confirmaᅡ", a scrie Gabriel Oprea pe pagina sa de Facebook.

Comisia de lucru care a analizat sesizarea in cazul plagiatului lui Gabriel Oprea a constatat ca teza de doctorat a fostului vicepremier si ministru al Internelor nu respecta standardele de etica ale cercetarii stiintifice.

Raportul Comisiei de lucru a fost trimisa Comisiei de stiinte juridice a CNATDCU, care si l-a insusit si a propus retragerea titlului de doctor acordat lui Gabriel Oprea.

Ulterior, propunerea Comisiei de stiinte juridice va fi votata in Consiliu General al CNATDCU. Daca verdictul final al CNATDCU va fi de plagiat, Gabriel Oprea va putea contesta rezultatul in 14 zile de la decizie.

In 30 iunie, CNATDCU a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat si a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier.

Victor Ponta a contestat decizia in 15 iulie, fostul premier spunand ca decizia de plagiat data de CNATDCU este una 'pur politica a noului ministru al Educatiei, Mircea Dumitru', pentru a ocupa pentru cateva luni fotoliul de la Ministerul Educatiei.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat - intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica", in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzatiile de plagiat privid teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.

Consiliul National de Etica a decis, in iulie 2015, ca suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmata.

In septembrie, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a dat un verdict transant dupa ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunand ca, in mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

Astfel, el a contrazis, in nume personal, concluzia Consiliului National de Etica din Ministerul Educatiei - singurul organism abilitat la nivel national pentru solutionarea acestor sesizari.

Titlul de doctor obtinut de Gabriel Oprea coincide cu inaintarea acestuia in cariera politica. Din 2001, Oprea a ocupat mai multe functii in care a fost numit de catre premierul de atunci Adrian Nastase, In paralel, Oprea a devenit profesor si indrumator de doctorate la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (a SRI).

Din iulie anul trecuti, mai multi dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrari pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzati de plagiat. O parte dintre ei au cerut sa li se retraga titlul de doctor, obtinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea si la Scoala doctorala a Academiei SRI. Intre acestia, se afla oameni politici, precum Radu Stroe, Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, dar si nepoata lui Oprea, avocata Loredana Radu, si fosta secretara a acestuia, Adela Popescu.

Dupa izbucnirea acestui scandal, Gabriel Oprea nu a mai coordonat lucrari de doctorat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".