UPDATE Comisia de stiinte juridice a CNATDCU a stabilit, cu majoritate de voturi, ca Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 26 iulie 2016, 14:24 Actualitate | Esenţial


Gabriel Oprea
Foto: AGERPRES
Comisia de stiinte juridice a CNATDCU a stabilit marti, cu sase voturi din sapte, ca fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, a declarat, pentru News.ro, presedintele Comisiei, Mircea Dan Bob.

Comisia de Stiinte judice si-a insusit astfel, cu majoritate de voturi, raportul primit de la Comisia de lucru din Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Mircea Dan Bob a declarat pentru News.ro, inaintea votului din Comisia de stiinte juridice, ca la Comisia de lucru s-a stabilit ca Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat.

El a precizat ca in sedinta din 1 august a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) se va da un verdict atat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, cat si in ce priveste contestatia fostului premier Victor Ponta la decizia de plagiat din 30 iunie.

Oprea: Deocamdata singura informatie valida e hotararea din 2015 a Consiliului de Etica unde scrie ca nu se confirma plagiatul

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea sustine ca, deocamdata, singura informatie valida si oficiala este hotararea din 2015 a Consiliului National de Etica, in care scrie "negru pe alb" ca "suspiciunile de plagiat nu se confirma" in lucrarea sa de doctorat.

"Aflu din presa ca o comisie din CNATDCU ar fi stabilit ca lucrarea de doctorat pe care am sustinut-o in 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informatii decat cele date ᅡpe surseᅡ de anumiti jurnalisti. Prin urmare, nu am ce comentarii sa fac in cazul acestui zvon. Deocamdata, singura informatie valida si oficiala este hotararea din 2015 a Consiliului National de Etica, in care scrie negru pe alb ca ᅡsuspiciunile de plagiat nu se confirmaᅡ", a scrie Gabriel Oprea pe pagina sa de Facebook.

Comisia de lucru care a analizat sesizarea in cazul plagiatului lui Gabriel Oprea a constatat ca teza de doctorat a fostului vicepremier si ministru al Internelor nu respecta standardele de etica ale cercetarii stiintifice.


Raportul Comisiei de lucru a fost trimisa Comisiei de stiinte juridice a CNATDCU, care si l-a insusit si a propus retragerea titlului de doctor acordat lui Gabriel Oprea.

Ulterior, propunerea Comisiei de stiinte juridice va fi votata in Consiliu General al CNATDCU. Daca verdictul final al CNATDCU va fi de plagiat, Gabriel Oprea va putea contesta rezultatul in 14 zile de la decizie.

In 30 iunie, CNATDCU a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat si a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier.

Victor Ponta a contestat decizia in 15 iulie, fostul premier spunand ca decizia de plagiat data de CNATDCU este una 'pur politica a noului ministru al Educatiei, Mircea Dumitru', pentru a ocupa pentru cateva luni fotoliul de la Ministerul Educatiei.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat - intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica", in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzatiile de plagiat privid teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.

Consiliul National de Etica a decis, in iulie 2015, ca suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmata.

In septembrie, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a dat un verdict transant dupa ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunand ca, in mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

Astfel, el a contrazis, in nume personal, concluzia Consiliului National de Etica din Ministerul Educatiei - singurul organism abilitat la nivel national pentru solutionarea acestor sesizari.

Titlul de doctor obtinut de Gabriel Oprea coincide cu inaintarea acestuia in cariera politica. Din 2001, Oprea a ocupat mai multe functii in care a fost numit de catre premierul de atunci Adrian Nastase, In paralel, Oprea a devenit profesor si indrumator de doctorate la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (a SRI).

Din iulie anul trecuti, mai multi dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrari pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzati de plagiat. O parte dintre ei au cerut sa li se retraga titlul de doctor, obtinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea si la Scoala doctorala a Academiei SRI. Intre acestia, se afla oameni politici, precum Radu Stroe, Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, dar si nepoata lui Oprea, avocata Loredana Radu, si fosta secretara a acestuia, Adela Popescu.

Dupa izbucnirea acestui scandal, Gabriel Oprea nu a mai coordonat lucrari de doctorat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3357 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  Plagiat (Marţi, 26 iulie 2016, 14:45)

  Soljenitin [utilizator]

  Odata cu plagiatorii trebuie trasi la raspundere si coordonatorii, cei care au permis cu bunastiinta si reavointa plagiatul.
  • +11 (11 voturi)    
   Mama lor (Marţi, 26 iulie 2016, 15:35)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Adica groparul invatamintului românescu, Ecaterina Andronescu, si slugile ei care au dat free la copy/ paste si la uzinele de diplome sunt liberi toti, bine merci. IN ROMANIA JUSTITIA II APARA PE HOTI.
  • +6 (6 voturi)    
   as merge mai departe (Marţi, 26 iulie 2016, 15:40)

   rrat [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   comisia de doctorat si scoala doctorala. ar trebui desfiintate marea majoritate a scolilor doctorale.
  • +4 (4 voturi)    
   dA (Marţi, 26 iulie 2016, 15:51)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Cine o fi schizofrernicul care a votat contra?
   Președintele comisiei:
   Boroi Gabriel – Universitatea “Nicolae Titulescu” București
   Vicepreședintele comisiei:
   Angheni Smaranda– Universitatea “Titu Maiorescu” București
   Membrii comisiei:
   Bălan Emil – Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București
   Catană Radu – Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
   Dănișor Dan Claudiu – Universitatea din Craiova
   Didea Ionel – Universitatea din Pitești
   Dogaru Ion – Academia Română
   Dumitrescu Corina Adriana – Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” din București
   Duțu Mircea – Academia Română
   Popa Gheorghe – Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București
   Tănăsescu Simina Elena – Universitatea din București
   Toader Tudorel – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași
   Trăilescu Anton – Universitatea de Vest din Timișoara
   Vasilescu Paul – Universitatea “Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca
   Vedinaș Verginia – Universitatea din București
  • +3 (3 voturi)    
   Consiliul National de Etica (Marţi, 26 iulie 2016, 19:29)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Ar trebui luati la purecat membrii acestui Consiliu Natinal de Etica, mosit de activistul comunist Pop intr-o noapte si pedepsiti unul cate unul. Doi au avut taria de caracter sa refuze sa participe la mascarada Ponta, dar ceilalti au zis ca teza nu e plagiata si ca urmare au ajuns parlamentari, directori in minister, sefi in functii cu salarii superbabane. Toti au profitat de pe urma acelui verdict scandalos, acum ar trebui sa plateasca.
   1. Romiţă Iucu | Universitatea din Bucureşti |
   2. Doru Vladimir | Puşcaşu | CEPROCIM
   3. Nicolae Burnete | Universitatea Tehnică Cluj
   4. Mihai Vladimirescu | Universitatea din Craiova |
   5. Virgil Muraru | Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare
   6. Teodor Petrescu | Universitatea Politehnica din Bucureşti
   7. Petru Andea | Universitatea Politehnica din Timişoara
   8. Victor Stoica | Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti
   9. Horia Iovu | Universitatea Politehnica din Bucureşti
   10. Florin Ionescu | Steinbeis University Berlin |
   11.Paul Dobrescu | Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative
 • +15 (15 voturi)    
  Va urma și restituirea sumelor încasate? (Marţi, 26 iulie 2016, 14:48)

  asavreau [utilizator]

  Retragerea gradului de general.Un borfaș general al armatei române?
 • +12 (12 voturi)    
  castele de nisip (Marţi, 26 iulie 2016, 14:50)

  codo [utilizator]

  deci "munca" ciumpalacului asta la pompoasa lui academie este zero barat. la fel si diplomele "discipolilor" lui, din moment ce sunt lucrate cu un impostor. curatenie generala ca nu se mai poate!
 • +5 (5 voturi)    
  cei din comisie care au votat impotriva (Marţi, 26 iulie 2016, 15:26)

  tropotaru [utilizator]

  au reclamat ca texul din teza de doctorat difera fata de cel presupus plagiat printr-o virgula, prin urmare nu avem de-a face cu un plagiat autentic, ci cu un plagiat prealabil.


  "Plangerea prealabila - perspectiva istorica, in anul 2000"
  • +3 (3 voturi)    
   care cei? (Marţi, 26 iulie 2016, 16:58)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   ca a fost un singur ciumpalac. asteptam sa ni se spuna cine e.
 • +10 (10 voturi)    
  Asta da surpriza! (Marţi, 26 iulie 2016, 15:32)

  Alius [utilizator]

  Nimeni, nimeni nu s-ar fi asteptat la asa ceva din partea unui intelectual de varf al tarii noastre.

  Eu zic ca "justitia" sa-i dea "dreptate", asa cum i-a "dat" si celuilalt intelectual de varf (bont) al tarii noastre, Tonta. Nu va lasati calcati in picioare de intelectualii basisti, a caror singura preocupare este razbunarea. Se pare ca domnii Oprea si Tonta inca deranjeaza, caci altfel nu se explica toata aceasta vanatoare de "vrajitoare", cand tara are alte prioritati.

  Jijel, ai cuvantu'!
 • +9 (9 voturi)    
  Ei si? (Marţi, 26 iulie 2016, 15:34)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Va scapa si el de urmarile penale, cum au scapat si ceilalti hoti. Mai ales el, un traseist notoriu, incompetent si politruc, adevarat reprezentant al mafiei securiste care si-a insusit tara si o jefuieste in voie de 26 de ani.
 • +11 (11 voturi)    
  In sfarsit ! :) Desfac si o sampanie ! :) (Marţi, 26 iulie 2016, 15:43)

  liviul2006 [utilizator]

  Domnul Oprea, doctorat facut cu sacosa !

  Apoi i-a invatat si pe altii sa care sacosele...

  Ceva, niste ani macar cu suspendare nu se da pentru furt, inselaciune, etc ? Doar a avut o gramada de foloase in urma doctoratului si din cauza lui si a doctorilor lui, altii cu doctorate "pe bune" nu au avut loc !
  • +4 (4 voturi)    
   sacosele stia sa le numere deja (Marţi, 26 iulie 2016, 16:59)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui liviul2006

   de pe vremea cind numara izmenele la unitate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by