Klaus Iohannis, declaratii dupa sedinta CSAT: Avem raspunsuri favorabile de la 6 aliati pentru participarea la brigada multinationala gazduita de Romania

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 26 iulie 2016, 13:41 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Administratia Prezidentiala
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti ca "cel putin sase aliati" din NATO au raspuns favorabil la invitatia Romaniei de a participa cu militari la brigada multinationala pe care o va gazdui tara noastra.

Iohannis a facut aceste declaratii dupa o reuniune a CSAT, in care au fost discutate masurile si actiunile care trebuie intreprinse pentru implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia.

"Noi suntem statul gazda pentru brigada mutinationala si trebuie sa ne pregatim pentru a primi militarii din alte tari. Demersurile fata de alti aliati inseamna negocieri sa-i convingem sa trimita militari in brigada multinationala. Avem deja raspunsuri favorabile de la cel putin sase aliati. Doi dintre au declarat dej: Polonia - o compania, Bulgaria - circa 400 militari", a spus presedintele Iohannis.

Iata mai jos cele mai importante declaratii ale sefului statului

Despre Summitul NATO de la Varsovia:

 • Am ținut astăzi prima ședință a CSAT de după Summitul NATO de la Varșovia. După cum știți, Summitul a adus câteva decizii foarte importante pentru România, România în calitatea sa de membru NATO și de partener care și-a asumat un rol important pe securitate în regiune, partea sudică a Flancului Estic.
 • Așa cum am spus și la Varșovia, evaluarea noastră este că Summitul NATO a fost un succes pentru România. Am reușit să obținem tot ce ne-am propus, deci ne-am atins toate obiectivele la Summitul NATO. Dintre deciziile Summitului de la NATO de la Varșovia, doresc să le evidențiez încă o dată pe cele care au o semnificație deosebită pentru România.
 • Primul lucru, prezența Aliată înaintată, adaptată pe dimensiunea sudică a Flancului Estic. Asta sună foarte complicat. Aici se încadrează brigada multinațională, care va fi constituită pe teritoriul României, dar și Inițiativa de Instruire Intensificată.
 • A doua decizie importantă, aș spune foarte importantă pentru noi, este declararea Mării Negre ca fiind, atenție, similar Mării Baltice și Atlanticului de Nord, regiune de interes strategic pentru Alianță. La acestea se adaugă opțiunile pe dimensiunile aeriană și maritimă pentru o prezență Aliată în regiune la care lucrăm în perspectiva reuniunii miniștrilor apărării din această toamnă, din octombrie.
 • Și, în fine, a treia decizie extrem de importantă este declararea capacității operaționale inițiale a sistemului anti-rachetă al NATO de la Deveselu.
 • Astăzi, în ședința CSAT ne-am concentrat asupra măsurilor necesare la nivel național pentru a implementa deciziile care s-au luat la Summitul NATO. Vorbim aici despre asigurarea condițiilor pentru sprijinul statului gazdă conform standardelor NATO, precum și demersuri active în plan militar și diplomatic în dezbaterile Aliate și în discuțiile cu autoritățile militare ale NATO, astea însemnând: noi suntem statul gazdă pentru brigada multinațională și trebuie să ne pregătim așa cum se cuvine pentru a primi militarii care vin din altă parte, pentru a-i integra în structura de brigadă multinațională.
 • Pe de altă parte, demersurile față de alți aliați înseamnă negocieri pentru a-i convinge să trimită militari în brigada multinațională și la Inițiativa de Instruire. În această chestiune, pot să vă spun că avem deja răspunsuri favorabile, fără să se fi concretizat decât la unele, în ceea ce privește participarea la brigada multinațională de la cel puțin șase aliați. Doi dintre ei au declarat deja foarte clar cum participă, este vorba despre Polonia, care a spus că trimite o companie, și despre Bulgaria, care a spus că trimite în jur de 400 de militari în această brigadă. Dar sunt și alții care sunt interesați și avem negocieri pe care pot să le clasific drept foarte bune. Vom avea, în concluzie, suficienți militari de la mai mulți aliați pentru această brigadă.
 • Deciziile pe care le-am adoptat în Polonia impun o aplicare deplină, eficientă și rapidă. În acest sens, toate instituțiile statului cu atribuții în domeniu au fost lămurite în privința sarcinilor ce le revin. Mai în detaliu, am hotărât instituirea un grup de lucru care se va apuca începând de mâine, sub conducerea Consilierului pentru Securitate Națională din Administrația Prezidențială, să pregătească toate demersurile. Aceste demersuri sunt multiple, unele chiar foarte complicate. Începând de la clarificări legislative care sunt necesare până la elaborarea unui calendar care arată foarte clar când, ce pas se face practic pentru constituirea acestor inițiative, este nevoie de un grup de lucru interinstituțional care se va concentra în această perioadă pe elaborarea, în primul rând, a unei agende de lucru și a unui calendar. Suntem destul de ambițioși și militarii noștri au propus martie sau aprilie ca și perioadă de constituire a acestei brigăzi multinaționale, asta înseamnă declararea capacității inițiale, în termeni de specialitate.
 • De asemenea, pe baza inputului nostru și ținând cont de discuțiile care se derulează la Bruxelles în cadrul NATO, așteptăm propunerile structurilor de planificare ale Alianței în ceea ce privește Marea Neagră. Suntem în contact cu toți aliații interesați în vederea punerii în practică a deciziilor, pe care putem să le numim istorice, de la Varșovia. Toate aceste măsuri și toate demersurile României vin practic în sensul aplicării Strategiei Naționale de Apărare și a consolidării poziției țării noastre.

Despre situatia din Turcia si Orientul Mijlociu


 • Temele incluse pe agenda ședinței de astăzi au vizat și alte teme de actualitate. Astfel, am evaluat situația din Turcia.
 • Ca membru NATO, România este interesată de asigurarea securității și stabilității în regiune, precum și de respectarea spiritului democrației și statului de drept. România s-a poziționat foarte clar față de tentativa de lovitură de stat, condamnând acțiunile împotriva ordinii constituționale și a instituțiilor democratice din Turcia.
 • Turcia rămâne un partener strategic al României şi un aliat indispensabil NATO, un partener - cheie al Uniunii Europene, dar şi un actor a cărui stabilitate şi ancorare în setul de valori comune euroatlantice şi europene este vitală pentru securitatea regională. Sunt convins că partenerii noştri turci sunt conştienţi de importanța pe care o au în acest sens, respectarea instituțiilor şi valorilor democratice, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
 • Am discutat şi despre Orientul Mijlociu şi implicaţiile situaţiei din această regiune atât pentru Europa, cât şi pentru ţara noastră. În acest sens, am solicitat ca Ministerul Afacerilor Externe să elaboreze şi să prezinte Consiliului Suprem de Apărare a Ţării o strategie adaptată cu privire la Orientul Mijlociu şi propuneri de acţiuni şi măsuri privind relaţiile României cu această regiune.

Despre atentatele teroriste


 • În condiţiile multiplicării atentatelor în Europa, şi mă gândesc aici, sigur, la evenimentele tragice din Franţa şi din Germania, a fost prezentată o evaluare a stării de securitate a României din perspectiva riscurilor şi ameninţărilor de natură teroristă.
 • Am fost asigurat de toate instituțiile statului cu responsabilităţi în materie că nu există, în acest moment, raţiuni care să determine necesitatea ridicării nivelului de alertă teroristă mai sus de unde este acum, la „Albastru-precaut”.


Presedintele Klaus Iohannis a mai anuntat ca a fost avizat proiectului privind integrarea sistemului feroviar din Romania in spatiul feroviar unic european. "Sistemul feroviar din România, care se confruntă cu numeroase probleme, trebuie să devină unul competitiv şi eficient. Este un sector strategic atât din punct de vedere al securităţii naţionale, cât şi al dezvoltării României. Această lege, care a fost adoptată favorabil, vine în transpunerea unei directive europene", a spus Iohannis
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7037 vizualizari

 • +2 (14 voturi)    
  La revedere (Marţi, 26 iulie 2016, 14:42)

  Trojan.H [utilizator]

  Ne mai vedem in septembrie!
  • +2 (14 voturi)    
   Daca-i vreme racoroasa pe acolo pe unde (Marţi, 26 iulie 2016, 15:03)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   se duce, chiar in octombrie, ca doar aici ramane Dacian la datorie !
  • -4 (8 voturi)    
   trei dintre state le stim deja (Marţi, 26 iulie 2016, 15:56)

   LiviusAcris1 [anonim] i-a raspuns lui Trojan.H

   Liechtenstein, Andorra si San Marino
 • -4 (10 voturi)    
  Brigada e ca si constituita : (Marţi, 26 iulie 2016, 15:10)

  Susufler0 [utilizator]

  Polonia- 80-225 de soldati ; Bulgaria-400 de soldati ; celelalte 4 state care au confirmat - aprox. 400 de soldati in total si Romania, restul de pana la 4000 !

  PS. Simplu !
 • -4 (8 voturi)    
  6 țări ca steagurile lui Pristanda... (Marţi, 26 iulie 2016, 16:14)

  timp tamp [utilizator]

  100 din Bulgaria,
  100 din Bulgaria
  100 din Polonia,
  100 din Bulgaria,
  100 din Bulgaria,
  100 din Polonia
  • +2 (4 voturi)    
   Ca bine le zici 'mneata, bibicule ! (Marţi, 26 iulie 2016, 19:07)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui timp tamp

   Astea-s cu toatele !
 • -5 (5 voturi)    
  brigada mobila ? (Marţi, 26 iulie 2016, 18:42)

  xanti [utilizator]

  Buna gluma ,

  Nu va fi nici o brigada mobila vor fi doar cheltuieli inutile.
 • 0 (2 voturi)    
  Amiralul KiWI navloseste si flota Marii Negre? (Marţi, 26 iulie 2016, 22:10)

  Plagarus [utilizator]

  Strateg mare voiajorul sibian,nu gluma


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by