Parlamentul republicii Moldova a adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, cu majoritate de voturi, o declaratie politica de acceptare a raportului Comisiei Internationale privind studierea Holocaustului, transmite presa de la Chisinau. Declaratia politica condamna orice incercare de a ignora sau nega Holocaustul si aduce un omagiu victimelor si supravietuitorilor. Guvernul de la Chisinau va prezenta in 60 de zile un plan de actiune in ce priveste organizarea de evenimente in memoria Holocaustului iar un program urmeaza sa fie promovat un institutiile de invatamant.

Potrivit jurnal.md, aceasta comisie a fost constituita in anul 2003 in Romania, la initiativa conducerii politice a statului. In 2004 a fost prezentat raportul final al acestei comisii, care a inclus o vasta cercetare a documentelor, marturiilor, surselor istorice de orice fel, care descriu teroarea Holocaustul pe teritoriul actual al Republicii Moldova.

Conform datelor raportului, doar in anul 1941 intre 45 - 60 de mii de evrei au fost omorati in Basarabia si Bucovina, circa 105-120 mii evrei au murit ca rezultat al expulzarilor in Transnistria. Totodata, din circa 25000 de romi trimisi in Transnistria, 11 mii au murit.

"Ne angajam sa nu permitem ca ideologiile, oamenii sau organizatiile sa incerce revizuirea istoriei si negarea Holocaustului. Consideram ca prin educatie, cercetare, discutii publice, memoria victimelor Holocaustului va fi cinstita, iar crimele condamnate astfel incat xenofobia, antisemitismul si rasismul sa nu aiba loc in Republica Moldova", se spune in declaratia Parlamentului.

Va prezentam textul complet al declaratiei

Gradul de maturitate a unei societati si clase politice rezida in capacitatea acesteia de a trata corect atat victoriile cat si ororile istorice. In istoria fiecarui stat exista multiple momente de glorie care trebuie sa alimenteze spiritul de apartenenta la natiune, stat si comunitate. Insa ignorarea sau uitarea anumitor perioade istorice care au adus suferinta si tragedie dezbina societatea si o indeparteaza de valorile umane.

In pofida situatiei politice, al dificultatilor economice, societatea noastra este una matura, care tinde spre toleranta, respectarea drepturilor tuturor si neacceptarea etnocentrismului.

Prezenta declaratie politica a Parlamentului Republicii Moldova vine sa aduca un omagiu victimelor si supravietuitorilor Holocaustului si sa condamne persecutia sistematica si exterminarea evreilor de catre nazisti si a colaboratorilor sai in perioada 1937-1944 pe teritoriul actual al Republicii Moldova.

Este o obligatie fata de generatiile viitoare sa cinstim memoria, victimele si supravietuitorii celei mai grave crime ale secolului XX. Oameni deportati, exterminati, doar din simplu motiv ca erau evrei sau romi. Din pacate nici Republica Moldova nu a fost ferita de aceasta urgie, pe teritoriul nostru in perioada anilor 30 si 40 ai secolului trecut, au avut loc represiuni, crime colective cauzate doar de apartenenta la etnie, fapt confirmat si de rezultatele cercetarilor efectuate de catre Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului, prezidata de Elie Wiesel, constituita in anul 2003 in Romania, la initiativa conducerii politice a statului. In 2004 a fost prezentat raportul final al acestei comisii, care a inclus o vasta cercetare a documentelor, marturiilor, surselor istorice de orice fel, care descriu teroarea Holocaustul pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Datele prezentului raport demonstreaza geneza miscarilor antisemite violente, care ulterior au generat in pogromuri, deportari masive, crearea centrelor de concentrare si exterminarea cetatenilor de etnie evreiasca.

Conform datelor raportului, doar in anul 1941 intre 45 - 60 de mii de evrei au fost omorati in Basarabia si Bucovina, circa 105-120 mii evrei au murit ca rezultat al expulzarilor in Transnistria. Conform datelor aceluiasi raport din circa 25000 de romi trimisi in Transnistria, 11 mii au murit. Din pacate chiar astazi mai exista oameni si organizatii care neaga sau ignora amploarea acestor crime naziste impotriva umanitatii si faptul ca ele au avut loc pe teritoriul actual al Republicii Moldova.

Holocaustul reprezinta o mare tragedie istorica, dar si o lectie faptele careia trebuie condamnate dar si cunoscute. Condamnarea actiunilor de invrajbire, antisemitism, xenofobie, persecutie si exterminare a evreilor este o garantie ca astfel de evenimente tragice de tradare a umanitatii nu vor avea loc in societatea noastra.

Prin prezenta declaratie Parlamentul Republicii Moldova accepta Raportul Comisiei Internationale de Studiere a Holocaustului prezidate de Elie Wiesel, condamna orice tentative de ignorare si negare a Holocaustului.

Declaratia in cauza este si mai actuala astazi cand fenomenele etnocentrismului si a xenofobiei mutileaza si capata noi forme in Europa si in toata lumea. Or, condamnarea, recunoasterea Holocaustului nu este doar un act politic ci si unul social, care exprima clar ca prin memorie si istorie nu vom admite niciodata, nici un fel de actiuni sau pozitii care sa puna in pericol valoarea umana. Este o dovada ca societatea noastra este una matura, toleranta, europeana, deschisa, care stie sa aprecieze corect trecutul si care isi va proteja viitorul de intoleranta si manipulare.

Ne angajam sa nu permitem ca ideologiile, oamenii sau organizatiile sa incerce revizuirea istoriei si negarea Holocaustului. Consideram ca prin educatie, cercetare, discutii publice, memoria victimelor Holocaustului va fi cinstita, iar crimele condamnate astfel incat xenofobia, antisemitismul si rasismul sa nu aiba loc in Republica Moldova.

Vom incuraja mediul academic, scolile si universitatile din tara sa initieze cursuri, discutii tematice si simpozioane despre memoria Holocaustului, intru educarea spiritului de toleranta, umanism si respect reciproc. Or, numai prin educatie si demers public putem fi siguri ca societatea nu va fi manipulata si invrajbita.

Reprimarea adevarului si a amintirilor si memoriei colective nu este specifica cetatenilor Republicii Moldova. Cetatenii Republicii Moldova au rezistat tuturor incercarilor de revizuire a trecutului. Societatea noastra este compusa din mai multe comunitati a memoriei, unde toate victimele tuturor regimurilor anti-umane sunt omagiate si cinstite, iar istoria ne-a invatat ca ignorarea trecutului afecteaza viitorul.