UPDATE Ministerul Sanatatii, reactie dupa ce medicii au fost sfatuiti sa nu mai faca garzi suplimentare: Garzile vor fi facute pe baza unui contract separat de la 1 august

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 24 iulie 2016, 14:50 Actualitate | Esenţial


Operatie
Foto: Agerpres
Ministerul Sanatatii anunta ca garzile efectuate de personalul medical in afara programului de lucru vor fi facute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat, dupa ce Federatia "Solidaritatea Sanitara" si-a exprimat nemultumirile referitoare la acest aspect.

"Garzile efectuate de personalul medical in afara programului de lucru vor fi facute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat si platite in baza legislatiei actuale. Ministerul Sanatatii a initiat si un dialog cu Ministerul Muncii pe aceasta tema pentru a ne asigura in interesul personalului medical ca nu vor exista discrepante la plata contractelor de munca incheiate cu unitatile sanitare. La inceputul saptamanii viitoare va fi trimisa catre spitale o circulara care sa clarifice modul de redactare a acestor contracte in contextul prevederilor OUG20/2016 asa incat procesul sa se desfasoare fara probleme", anunta Ministerul Sanatatii, potrivit Mediafax.

Ministerul anunta ca de comun acord cu reprezentantii sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor sa fie incluse in modificarile ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementeaza timpii de lucru si garzile din unitatile sanitare.

"Ministerul Sanatatii lucreaza in regim accelerat la aceste modificari, iar motivul este extrem de simplu: situatia actuala nu este normala. Asadar, odata incluse cererile si recomandarile in forma noua a OMS 870/2004, documentul va fi trimis conform legii spre consultare catre toate sindicatele, iar forma agreata va fi afisata in transparenta decizionala", mai precizeaza institutia.

 • Federatia "Solidaritatea Sanitara" propune ca medicii sa nu mai faca garzi suplimentare
Reactia Ministerului Sanatatii vine dupa ce, duminica, Federatia "Solidaritatea Sanitara" a anuntat ca a recomandat medicilor sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor, aceasta fiind o forma de protest dupa ce nu s-a ajuns la o intelegere cu Ministerul Sanatatii in privinta drepturilor doctorilor.

"Avand in vedere faptul ca negocierile cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, purtate in data de 22.07.2016, au evidentiat riscul ca medicii care efectueaza garzile suplimentare sa nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe aceasta tema au indicat situatia dramatica in care se gasesc medicii care efectueaza garzi, Federatia "Solidaritatea Sanitara" a recomandat tuturor medicilor care efectueaza garzi sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare (prevazute de OUG nr. 20/2016) daca nu le sunt mentionate expres in aceste contracte urmatoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins intre 25% si 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihna pentru CIM - urile aferente garzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore", anunta Federatia "Solidaritatea Sanitara" intr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, recomandarea a fost transmisa pana in acest moment la 12.000 de doctori din spitalele publice precizandu-se ca "in conditiile in care medicii pun in practica aceasta recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar in privinta activitatilor specifice garzilor".

De asemenea, Federatia a anuntat lansarea unei petitii pentru apararea drepturilor medicilor care efectueaza garzi.

 • Studiu: 76% din medicii romani au fost de garda intre 30 si 36 de ore neintrerupt
76% din medicii romani spun ca muncesc de garda si 36 de ore incontinuu, ceea ce duce la o oboseala crunta si la scaderea calitatii serviciilor medicale, potrivit unui studiu realizat de Federatia "Solidaritatea Nationala" si citat de Mediafax.

Exodul absolventilor de medicina a generat o lipsa de personal acuta in spitalele din Romania, lucru care se resimte in special la schimburile de garda. Astfel, medicii au ajuns sa lucreze si 36 de ore incontinuu fara pauza, se arata in studiul "Garzile medicilor. Situatia actuala si principiile utilizabile pentru modificarea Regulamentului privind timpul de lucru si organizarea garzilor in unitatile sanitare publice", realizat de Federatia "Solidaritatea Nationala".

"Media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici este de 33,3 ore. Peste 93,7% dintre medici au lucrat continuu un numar maxim de ore mai mare de 24; 76% dintre medici au lucrat continuu un numar maxim de ore cuprins intre 30 si 36 de ore", se arata in studiul citat.

Studiul mai arata ca media orelor lucrate saptamanal de medici este de 62,3 ore (echivalentul a peste 1,7 norme). In jur de 94% dintre medicii care fac garzi lucreaza mai mult de 40 ore pe saptamana, iar 96,7% lucreaza mai mult de 36 ore de saptamana, care este, de altfel, durata normala a unei saptamani de lucru pentru un medic.

Media lunara a timpului de lucru al medicilor care efectueaza garzi este de circa 234 ore (echivalentul a 1,56 norme), 48% dintre medici lucrand peste aceasta medie. De asemenea, 69,5% dintre medicii care efectueaza garzi lucreaza intre 200 si 300 de ore pe luna, iar 9,5% dintre medicii care efectueaza garzi declara ca lucreaza mai mult de 300 de ore pe luna.

Studiul mai arata ca 53% dintre medici efectueaza intre 5 si 10 garzi pe luna. Luand in considerare valoarea minima a timpului mediu de lucru, respectiv 1,56 norme pe luna, putem calcula durata muncii unui medic de-a lungul intregii sale vieti, raportat la durata normala a muncii. Astfel, 48% dintre medici lucreaza echivalentul a mai mult de 62,4 ani de munca de-a lungul intregii vieti profesionale.

In aceste conditii, 39% din respondenti atrag atentia asupra efectelor negative pe care volumul foarte mare de munca neintrerupta in are asupra lor: cresterea riscului de erori profesionale, sub forma unui impact negativ asupra sigurantei pacientului si a serviciilor medicale, si scaderea calitatii serviciilor medicale. De asemenea, 80% dintre respondenti au indicat un impact negativ direct sau implicit asupra calitatii si sigurantei serviciilor medicale.

Medicii cer plata suplimentara a orelor de garda si reducerea numarului de garzi. De asemenea, studiul mai arata ca ar trebui impusa limita muncii continue la maximum 24 de ore in continuu, cu 24 de ore libere dupa garda.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4520 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  cereri corecte, dar (Duminică, 24 iulie 2016, 15:00)

  Nevermind [utilizator]

  in contrapartida, 1 an pe puscarie pentru inselaciune pentru orice medic prins ca doarme in garda platita corect
  • +6 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 24 iulie 2016, 15:38)

   [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

   • +3 (7 voturi)    
    nu e exagerare, este vorba de principiu (Duminică, 24 iulie 2016, 17:24)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

    La fel cum este adevarat ca salariile sunt mici, in special pentru cei la inceput de drum, dupa multi ani de scoala. Mici spre bataie de joc.

    Pe cei de la celalalt cap al lantului trofic spitalicesc, nu-i plang. Unii au poate prea mult pentru ce stiu si cum fac.
   • +1 (1 vot)    
    Oare e bine ? (Duminică, 24 iulie 2016, 21:22)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

    Dupa revolutie s-au infiintat facultati de medicina unde vrei si unde nu vrei. Ce calificare au noii " profesori " ? Ce calitate are invatamantul in aceste
    noi facultati ? Erau necesare ? Nu era suficient numarul de absolventi care terminau anual din vechile facultati traditionale ?
    A fost benefica sau nu desfiintarea facultatii de pediatrie ?
  • +8 (12 voturi)    
   care inselatorie (Duminică, 24 iulie 2016, 16:03)

   v.o. [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   tu lucrezi fix 8 ore pe zi? fara pauza de cafea, de tigara? fara pauza de masa? ajungi la fix si pleci la fix?

   nu vad ce sa nu doarma cand nu au pacienti si de ce sa stea ca bufnita ateptand ....

   chiar au paturi special pt asta, in strainatate au camere special amenajate pt somn ca atunci cand vine o urgenta sa nu fie mort de oboseala doctorul care te vede ca a stat si s-a uitat la pereti pana ai ajuns tu la el ca altfel face inchisoare...1 an...serios?!?

   de ce te-ai mai face doctor, si asa e o meserie grea hai sa o facem imposibila si sa ne miram ca avem scandalul pe care il avem acum in spitale cu infectiile.
   • +3 (5 voturi)    
    ce comparatii misto (Duminică, 24 iulie 2016, 17:20)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui v.o.

    Tu dormi la munca?

    Garda inseamna sa stea treaz, ca de aia este vorba sa fie pontata ca munca efectiv prestata, corect dealtfel.

    Cand o sa servesti spital in timpul unei "garzi" si o sa astepti 2h cu cioburi in cap ca sa se scoale tanti dr. morocanoasa, atunci sa vorbesti. Si nu era vorba de un spital de oras mic, ci de Universitar. Ma refer doar la unii dintre doctori. Restul au fost pe "baricade", pentru ca te trec prin mai multe specialitati.

    Incearca si stomatologia de urgenta de pe Plevnei, sa vezi tratare in scarba ca ai trezit lumea din somn, dupa ce ai asteptat juma de ora sa faca ochisori.

    Daca cere si ia niste bani fara sa presteze acea munca, ci dimpotriva, da. Asta ca sa-ti raspund la intrebare. E ca si cum ai baga mana in buzunar.
    • 0 (0 voturi)    
     pentru Nevermind (Duminică, 24 iulie 2016, 21:31)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Sunt unele sectii de spital care nu au suficienti medici pentru a organiza o linie de garda. Dar , in acesta situatie ,medicii au un grafic al garzilor , pe care le efectueaza la domiciliu. La o urgenta in sectie este sunat si se duce urgent la garda.
     Ce parere ai ? Astfel de garzi ar trebui platite sau ar fi mai corect ca medicul sa le efectueze fara plata ?
     • +1 (1 vot)    
      nu ai citit (Luni, 25 iulie 2016, 0:11)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

      Ma refeream la cei ce dorm in spital, in "garda".

      Ar trebui platite intr-un cuantum, bineinteles, dar nu ca si cum ar fi full time. Nu poti sa compari si sa platesti la fel o garda pe ati cu una la domiciliu. In aceeasi situatie sunt si militarii, la dispozitie. Ii platim ca pe unii din Afganistan?

      Uita-te la ce si cum declara sindicalistii... deja se bat recorduri la lucrat cvasi-nonstop si unii ne-am mai lovit de munca asta asidua la orizontala. Sa vezi cum se uita la tine daca ii scoti intr-un final din somnic sau dintr-o asistenta.
      • +2 (2 voturi)    
       pentru Nevermind (Luni, 25 iulie 2016, 8:34)

       adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Multumesc pentru raspuns. Sunt de acord cu tine. O plata e necesara pentru garda la domiciliu. Dar nu ca pentru o garda petrecuta integral in spital.
       Mai am o intrebare. Medicul are obligatia sa se prezinte la urgenta majora in 5 minute si in 15 minute la celeleate urgente.
       In cazul in care medicul doarme in camera de garda , dar este apt sa se trezesca si sa fie lucid in 5 minute , iar apoi , dupa rezolvarea urgentei ,este capabil sa readoarma in 5 minute, crezi ca e o problema ?
       Sa stii ca multi medici , ce fac garzi de ani de zile si-au reglat ritmul somn-veghe astfel incat sa fie capabile de acete treceri bruste.
       Intrebare:
       -in acest caz , crezi ca este o problema ?
       P.S. Mi-a placut finalul tau.
       • +2 (2 voturi)    
        garzi (Luni, 25 iulie 2016, 9:41)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

        Nu as avea o problema, dar punem pariu ca vrea sa fie platit ca unul care sta pe ati cu mana-n pacienti?

        As fi de acord cu o suma calculata corect pentru somn in spital, dar as plati in full numai daca sunt interventii. Interventie nu inseamna asistenta, apropo de ps :D Aceeasi idee ca la cei care stau acasa in stand by. Nu e ok ca unul care e chemat 1 data pe luna sa ia cat unul chemat de 15 ori pe luna.

        Daca ai citit, am avut placerea sa stiu ce inseamna ritmul ala somn-veghe. Eu vorbesc de realitate, nu de teorie sau exceptii.

        Again... citeste ce si cum debiteaza sindicalistii ;)
  • +5 (7 voturi)    
   Multe gărzi sunt inutile. (Duminică, 24 iulie 2016, 16:21)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Am fost internat și chiar într-un spital cu pretenții.90% dintre medicii de gardă primesc banii degeaba.Nu fac nimic.Când nu dorm,fac chefuri,fumează(!).Am avut nevoie de medicul de gardă,dar nu a putut fi deranjat.A doua zi am plecat la cerere din spital.Mă îmbolnăveam mai rău.De nervi.Trebuie schimbat modul de finanțare al spitalelor și al asistenței medicale în general.Este multă birocrație și puțină răspundere.CAS să plătească prestația medicală,.iar de felul cum se face asistența și prestația medicală să răspundă cine trebuie. Autoritățile. În privința asta și Avocatul Poporului trebuie să se implice.Să se respecte legea și dacă nu există,să se facă.
 • +4 (8 voturi)    
  Medicii (Duminică, 24 iulie 2016, 16:11)

  oltean50 [utilizator]

  Maine se da examen la UMF . A inceput sa fie concurenta din ce in ce mai mare pentru ca , la terminare , vor avea un salariu de mii de euro ... dar in alta tara . Noi vom fi tratati in curand de medici de 70-75 ani care vor fi reactivati . Oare cand se va incepe rezolvarea acestei probleme ?

  Si legat de somn in garda , dupa 30 de ore de munca , te mai apuca . Dorm unii de 26 de ani prin institutii publice pe bani mai multi , nu cred ca doctorii dorm mai mult . Si oricum un chirurg doarme pe 10-15 lei / ora .
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 24 iulie 2016, 17:21)

   [anonim] i-a raspuns lui oltean50

  • +4 (4 voturi)    
   Mai precis (Duminică, 24 iulie 2016, 17:29)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui oltean50

   13.40 RON pe ora la 24 ani vechime, primar cu doctorat. Si da, e concurenta mare de 3-4 pe loc dar 80% spun ca vor sa plece
 • 0 (10 voturi)    
  Spaga (Duminică, 24 iulie 2016, 16:12)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  La garzi, nu iese spaga. In rest, sistemul de Sanatate din Ro nu putea fi atit de corupt fara complicitatea corpului medical. In fine, intr-o tara de hoti, pare normal.
  • 0 (0 voturi)    
   A cazut un guvern ca sa poata astia trai bine (Duminică, 24 iulie 2016, 17:38)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   De o noua lege a sanatatii fug ca dracu de tamaie.
   Citeam un materal despre sistemul de sanatate Printre altele spunea: Vreau să cer însă un mai mare discernământ şi corectitudine din partea medicilor, căci aşa cum se poate vedea, mai toate persoanele trecute de 30 de ani pot fi "diagnosticate ca bolnave". Iar acest lucru, manipulat cu intenţii financiare clare, poate să aducă daune grave persoanelor.
 • +2 (4 voturi)    
  Medicii au dreptate ! (Duminică, 24 iulie 2016, 17:47)

  motanul_gri [utilizator]

  Medicii sunt si ei oameni, nu niste roboti care sa poata lucra EFICIENT zeci de ore in sir !

  imi vine in minte exemplul conducatorilor auto, care, conform legislatiei, nu au voie sa sofeze mai mult de 9 ore pe zi (10 ore in cazuri exceptionale). Exista chiar si un aparat special, obligatoriu, montat pe masinile de mare tonaj (tahograf) care monitorizeaza timpul petrecut la volan.

  Pai daca suntem de acord ca la soferi odihna periodica este absolut necesara pentru a preintampina accidentele cauzate de oboseala, cum sa nu acceptam asta si la medici? Ma gandesc mai ales la chirurgi, din care unii opereaza chiar si 8-9 pacienti pe zi.

  S-a ajuns la aceasta situatie in timp, din cauza faptului ca nu au fost construite spitale noi si moderne, nu a fost cumparata suficienta aparatura performanta, iar medicii nu au fost motivati sa ramana in tara (prin salarizare corespunzatoare raspunderii si complexitatii muncii efectuate, si oferirea de oportunitati de perfectionare profesionala).
  Banii cu care se puteau realiza toate aceste lucruri au existat, insa au fost, din pacate, "investiti" in vilele, automobilele si concediile in tari exotice ale stim noi cui !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by