Cateva sute de militari romani si americani participa, in perioada iulie - septembrie, la Baza 71 Aeriana de langa Campia Turzii, la exercitiul bilateral romano-american Dacian Eagle 2016, care are ca scop cresterea nivelului de pregatire si interoperabilitate prin executarea zborurilor in comun, scrie Agerpres.

Comandantul bazei, situata in comuna clujeana Luna, comandorul Marius Ouatu, a declarat, sambata, ca acest exercitiu bilateral constituie o oportunitate pentru militari de a face schimb de experienta si de a exersa tehnici, tactici si proceduri standard asociate operatiilor aeriene.

"La exercitiu participa aproximativ 200 de militari romani, piloti si personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR si elicoptere IAR-330 Puma (SOCAT si MEDEVAC) apartinand Bazei 71 Aeriene si aproximativ 200 de militari americani cu aeronave F-15 si tehnica de deservire aferenta apartinand California Air National Guard. Dacian Eagle 2016 continua traditia exercitiilor bilaterale romano-americane desfasurate la Baza 71 Aeriana si are ca scop cresterea nivelului de pregatire si interoperabilitate a personalului participant. Exercitiul constituie o oportunitate pentru exersarea tehnicilor, tacticilor si procedurilor standard asociate operatiilor aeriene, in conformitate cu standardele NATO, prin executarea zborurilor in comun cu partenerul american", a precizat Marius Ouatu.

La randul sau, generalul Mathew Beever, reprezentantul Garzii Nationale Aeriene din California, a afirmat ca aceasta perioada le ofera militarilor ocazia de a se antrena impreuna si a spus ca, desi nu a pilotat niciodata un MiG, ar dori sa aiba aceasta ocazie.

"Cred ca ceea ce putem demonstra astazi este ca militarii americani si cei romani pot zbura impreuna si se pot antrena impreuna in acest mediu. Prezenta noastra in Romania are rolul de a asigura pe toata lumea din Europa ca pilotii romani si americani pot sa colaboreze si sa se antreneze impreuna. (...) Pilotii romani sunt competenti, capabili si sunt niste patrioti adevarati. (...) Eu nu am zburat cu un avion MiG 21 LanceR, dar mi-ar placea sa fac asta", a declarat Beever.

Comandorul Marius Oatu si generalul Mathew Beever au participat, sambata, la un miting aviatic organizat in cadrul Bazei 71 Aeriana "General Emanoil Ionescu" din comuna clujeana Luna. Mii de oameni au putut vizita, in cadrul evenimentului, o expozitie de tehnica militara si au putut admira exercitiile aeriene efectuate de pilotii romani si americani, precum si aparatura de zbor expusa.