Decizie definitiva in dosarul devalizarii Petromservice: Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare, Liviu Luca 6 ani de inchisoare cu executare.

Sorin Ovidiu VantuFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Aceeasi pedeapsa a primit-o si fostul director al Petromservice, Gheorghe Supeala, in timp ce Octavian Turcan a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare cu executare, in conditiile in care in prima instanta primise 9 ani de inchisoare.

UPDATE 16.46Politistii ilfoveni l-au ridicat vineri pe Sorin Ovidiu Vintu de la locuinta sa din comuna Corbeanca, urmand ca omul de afaceri sa fie dus la Penitenciarul Rahova.

UPDATE 15.59Omul de afaceri Liviu Luca s-a predat, vineri dupa-amiaza, la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova.

Judecatorii i-au mai condamnat pe Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, pe Sorin Mihai la trei ani de detentie cu executare, pe Bogdan Negrutzi la patru ani de inchisoare cu executare, pe Graziano Rino Raichovich la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, in timp ce Mihai Viorel Rimboaca si Daniela Brasoveanu au fost condamnati la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, respectiv un an de detentie cu suspendare, informeaza News.ro.

Pe latura civila, cu totii trebuie sa plateasca 36 de milioane de euro catre Petromservice.

Tribunalul Bucuresti ii condamnase in iulie 2014, in dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vintu la 6 ani si 2 luni de inchisoare, pe Octavian Turcan la 9 ani, iar pe Liviu Luca, la 6 ani, toate pedepsele fiind cu executare, deciziile nefiind atunci definitive.

In septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan si fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnastopol au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani si delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Supeala, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhalteanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimisi in judecata pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, pentru complicitate la delapidare si spalare a banilor.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

"In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar", a aratat Parchetul instantei supreme.

Anchetatorii au stabilit ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni.

Un rol important in administrarea SC Petromservice SA avea si Octavian Turcan, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii

In cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.

"Intrucat, in aceeasi perioada, impotriva societatii erau in curs de desfasurare numeroase proceduri de executare silita pentru drepturile salariale restante obtinute de catre angajati prin intermediul unor hotarari judecatoresti, inculpatul Luca Liviu a hotarat ca lichiditatile societatii sa fie transferate in patrimoniul unor companii controlate de Vintu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume sa ajunga in posesia salariatilor sau sa fie distribuite ca dividende actionarilor minoritari", au precizat procurorii.