Un numar de 14 persoane din cele 38 arestate in cazul de sclavie de la Berevoesti primeau ajutoare sociale, acestea beneficiind de sume cuprinse intre 250 si 500 de lei lunar pentru ca erau "foarte sarace", scrie Mediafax.

Tanar sechestrat si legat cu lanturiFoto: DIICOT

In urma verificarii facute de Prefectura Arges in cazul dosarelor intocmite de catre Primaria comunei Berevoesti pentru persoanele care beneficiaza de ajutoare sociale, s-a constatat ca mai multe persoane dintre cele arestate preventiv primeau bani de la stat, argumentul fiind acela ca sunt "foarte sarace".

"In urma verificarii Corpului de control al institutiei noastre, nu am ajuns sa avem deocamdata rezultatele finale, insa va pot spune ca au fost intocmite opt dosare, 14 persoane dintre cele 38 care se afla in acest moment in arest primeau ajutoare sociale. Unele dintre ele chiar de mai multi ani. Cuantumurile de care beneficiau financiar respectivele persoane variaza intre 250 si 500 de lei lunar", a declarat miercuri pentru Mediafax prefectul de Arges, Cristian Soare.

Tribunalul Arges a emis, saptamana trecuta, mandate de arestare preventiva, pentru 30 de zile, pe numele a 37 dintre 38 de inculpati din dosar, iar Maria Furdui, o femeie in varsta de 52 de ani, a primit arest la domiciliu, fiind dependenta de dializa, iar marti, Curtea de Apel Pitesti a respins contestatiile inculpatilor din dosar la arestarea preventiva.

In urma cu o saptamana, 40 de perchezitii au avut loc in satul Gamacesti din comuna Berevoesti, judetul Arges, pentru destructurarea mai multor grupuri infractionale organizate specializate in infractiunde trafic de persoane si trafic de minori. Anchetatorii sustin ca, din 2008 si pana in prezent, s-au constituit mai multe grupuri infractionale care au recrutat zeci de persoane minore si majore, prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vulnerabilitate in care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilitati fizice sau psihice, cu situatii materiale precare), in scopul exploatarii prin supunerea la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat si prin obligarea la practicarea cersetoriei, prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate.

Victimele erau batute, nu primeau mancare, iar cand primeau li se ofereau resturi, erau legate cu lanturi sau chingi sau incuiate pe timpul noptii ca sa nu poata fugi.