Presedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat. Potrivit sefului statului, unele dintre prevederile actului normativ transmis la promulgare "sunt neclare" si "pot genera o serie de consecinte cu un potential efect negativ in domeniu".

Textul integral al cererii de reexaminare:

____________________

"Domnului Calin Popescu-Tariceanu, Presedintele Senatului

In temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012

Legea pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 instituie masuri legislative ce vizeaza producatorii de energie electrica. In opinia noastra, unele dintre prevederile legii mentionate sunt neclare si, prin aceasta, pot genera o serie de consecinte cu un potential efect negativ in domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de catre Parlament a actului normativ transmis la promulgare.

Astfel, prin modificarea art. 28 lit. f) - articolul unic punctul 3 din legea transmisa la promulgare - se prevede obligatia producatorilor de a mentine rezerva de combustibil la un nivel suficient, sau, dupa caz, o rezerva suficienta de apa, pentru indeplinirea obligatiilor de productie si furnizare continua a energiei electrice, care se remunereaza conform cu reglementarile in vigoare. Din redactarea acestei normei nu rezulta insa cu certitudine ca producatorii au si obligatia de a mentine rezerve suficiente de combustibil pentru asigurarea sigurantei Sistemului Energetic National. Neclaritatea normei cu privire la existenta acestei obligatii ar putea pune in pericol continuitatea furnizarii energiei electrice, in mod special in perioadele in care se inregistreaza temperaturi extreme. O reanalizare si clarificare a normei mentionate este cu atat mai necesara cu cat Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, in actuala forma, se refera nu numai la obligatiile asumate prin contracte, ci si la cele de pe piata de echilibrare.

Prin introducerea alin. (3) la art. 29 - articolul unic punctul 4 din legea transmisa la promulgare - se permite producatorilor sa perfecteze contracte cu alti producatori si sa realizeze un mixt energetic, pentru a oferta pe piata interna sau la export energia electrica, in conformitate cu art. 28 din Legea nr. 123/2012, precum si cu celelalte prevederi in vigoare. Prin faptul ca nu se precizeaza conditiile minime privind structura mixtului energetic sau criteriile ce ar trebui indeplinite de catre acesti producatori, noile prevederi permit operatorilor sa perfecteze intelegeri cu diversi alti producatori, ceea ce ar putea fi interpretat ca fiind in contradictie cu dispozitiile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, conform carora tranzactiile cu energie electrica se desfasoara pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu. In acest context, modificarea propusa la art. 29 poate fi de natura sa afecteze competitia pe piata, acest lucru fiind in detrimentul consumatorului si al accesului cat mai avantajos al acestuia la piata de energie.

Totodata, apreciem oportuna reanalizarea dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, in ansamblul ei, si in raport de legislatia europeana in domeniul energiei electrice.

Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.

PRESEDINTELE ROMANIEI, KLAUS - WERNER IOHANNIS"