Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat neconstitutionale mai multe prevederi din Legea pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale.

Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis in sedinta de miercuri obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.II pct.1, pct.5 si pct.15 sunt neconstitutionale, potrivit unui comunicat al CCR citat de Agerpres.

"Cu privire la neconstitutionalitatea referitoare la art.II pct.1 din legea examinata, Curtea a retinut ca incalca valori fundamentale, ocrotite de Codul penal, valori de rang constitutional, precum statul de drept, democratia, respectarea Constitutiei si a legilor, care sunt consacrate prin art.1 alin.(3) si (5) din Legea fundamentala. Prin aceasta solutie legislativa se ajunge la extragerea din aria de incidenta a raspunderii penale, aplicabila functionarilor publici, a notarilor publici", se arata in comunicat.

Cu privire la neconstitutionalitatea art.II pct.5 din legea examinata, judecatorii constitutionali au retinut ca normele introduse prin art.131 din Legea nr. 36/1995 nu raspund exigentelor de previzibilitate, in conditiile in care nu sunt reglementate, sunt reglementate lacunar ori confuz mai multe aspecte. Aspectele vizate sunt domeniul de aplicare (situatiile in care notarul public poate emite titlul executoriu), conditiile de admisibilitate (notiunea de creanta necontestata), procedura efectiva de emitere a titlului executoriu si modalitatile de garantare a dreptului la aparare a debitorului (instiintarea sa si accesul liber la instanta si la caile de atac).

"Dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin.(3) si (5), art.24 si art.44", se precizeaza in comunicat.

Cu privire la neconstitutionalitatea art.II pct.15 din legea examinata, CCR a retinut ca dispozitiile criticate incalca prevederile articolului 16 din Constitutie, intrucat prin modificarea operata stabileste discriminari intre persoane aflate in situatii juridice identice, iar pe de alta parte stabileste privilegii pentru persoane care exercita atributii de autoritate publica, lipsind de efecte juridice o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare.

"De asemenea, Curtea a retinut si incalcarea principiului statului drept si principiului suprematiei Constitutiei si a obligativitatii respectarii legilor, consacrate de art.1 alin.(3) si (5) din Legea fundamentala", se mai mentioneaza in comunicat.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se va comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.