Secretarul de stat pentru politica nationala de la cabinetul premierului Ungariei, Potapi Arpad Janos, a declarat miercuri, la deschiderea Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, ca 850.000 de etnici maghiari din afara granitelor au solicitat cetatenie ungara, iar 780.0000 au depus deja juramantul si au devenit cetateni ungari, informeaza Agerpres.

Potrivit oficialului ungar, in ultimii ani, Guvernul de la Budapesta a adoptat mai multe multe legi care ofera cadru pentru politica nationala, facand referire la posibilitatea acordarii dublei cetatenii si a dreptului de vot, pentru etnicii maghiari din afara granitelor.

Potapi Arpad Janos a punctat faptul ca Guvernul ungar sprijina maghiarii din afara granitelor sa ramana pe pamantul natal si sa se realizeze acolo, in acest sens fiind lansate o serie de programe economice.

"Din 2014 politica nationala a evoluat in asa fel incat se observa din ce in ce mai mult problema realizarii destinului prin ramanerea acasa. E important pentru Guvernul ungar ca sa sprijine cetatenii ca sa ramana acasa si sa se realizeze acasa. Pentru asta am creat un sistem cadru si avem si un sistem de politici economice, cum ar fi introducerea invatamantului profesional, sprijinirea intreprinzatorilor unguri din tarile vecine", a spus Potapi Arpad Janos, potrivit traducerii oficiale.

El a dat exemplul unor programe de sprijinire a organizatiilor intreprinzatorilor maghiari din Serbia si Ucraina, punctand faptul ca urmeaza sa fie ajutati si intreprinzatorii maghiari din Croatia si Slovenia.

"Trebuie sa intarim comunitatile maghiare, familiile maghiare pe plan economic, astfel incat copiii unguri sa aiba un viitor acasa, sa-si gaseasca de lucru", a mai afirmat oficialul ungar.

Acesta a subliniat ca Guvernul pe care il reprezinta "va face totul" ca tinerii sa aiba mai multi copii care sa-si asume identitatea maghiara, inclusiv cei nascuti din casatorii mixte.