Castigatoarea campionatelor internationale de la Bratislava si Praga, echipa nationala de dezbateri reprezinta Romania zilele acestea la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru elevi de la Stuttgart. Pe parcursul celor 10 zile de concurs, cei 5 tineri intalnesc echipe din peste 56 de tari inscrise la editia din acest an a celui mai important campionat international de debate destinat elevilor de liceu.

EchipaRomaniei_debate2016Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

Selectati acum un an printr-o competitie la care au participat debateri din toata tara, Ioana Stanciu (Colegiul National "Mihai Viteazul" din Ploiesti), Mara Croitoru (Colegiul National "Petru Rares" din Suceava), Alexandra Firescu (Liceul Teoretic "Mihai Viteazul" din Caracal), Teodora Munteanu si Victor Ion (Colegiul National Bilingv "George Cosbuc" din Bucuresti) - elevi in clasele a X-a respectiv a XI-a, s-au pregatit intens alaturi de antrenorii lor.

"Pregatirea a presupus mii de ore de training si zeci de dezbateri, participarea la numeroase campionate regionale si multa, multa lectura.", a spus Serban Pitic, antrenor principal al lotului de debate al Romaniei. "Dincolo de multe tactici de argumentare si gandire critica, diferenta intr-un concurs de acest nivel, o face adesea nivelul de cunostinte al membrilor echipei."

Dintre performantele obtinute de echipa Romaniei 2016 se remarca castigarea campionatelor de la Bratislava - Bratislava Schools Debating Competiton si calificarea in rundele finale la campionate similare din Slovenia (International Worlds Schools Debate Tournament Ljutomer) si Turcia (Eurasian Schools Debate Campionship).

Inainte de WSDC, au facut o "escala" la Praga unde au participat la turneul Prague Debate Spring 2016 pe care l-au si castigat dupa ce au invins echipele din Africa de Sud, Coreea, Argentina si Malaezia. Cu asemenea performante, tinerii alaturi de antrenorii lor (Serban Pitic, Laura Dragoi si Andrei Olaru) si de Simona Mazilu - profesor si arbitru in competitie, incep increzatori campionatul mondial de dezbateri ce are loc anul acesta la Stuttgart intre 19 si 29 iulie. In rundele preliminarii, ei dezbat contra echipelor nationale din Malaezia, Japonia, Lituania, Hong Kong, Scotia, Coreea de Sud, Slovacia si Filipine, performanta lor poate fi urmarita live pe site-ul competitiei (http://www.wsdcgermany2016.com/) sau pe retelele de social media cu eticheta #teamromania.

Performanta in dezbaterile academice si cariera

Traditia cluburilor de dezbateri academice din Romania asaza miscarea de debate pe una dintre pozitiile fruntase in sud-estul Europei. ARDOR - Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica impreuna cu asociatiile membre in retea gestioneaza peste 100 de cluburi de debate si 2000 de elevi. Abilitatile de gandire critica contribuie semnificativ la crearea de punti de legatura intre informatiile dobandite in scoala, iar toleranta si ascultarea activa exersate in debate sunt avantaje pe care angajatorii le apreciaza foarte mult.

"Am avut oportunitatea de a-i urmari pe unii dintre debateri evoluand in competitii nationale si internationale, dar si sansa de a le indruma pasii in avocatura acelora dintre ei care si-au dorit sa urmeze aceasta profesie, in care arta oratoriei se imbina cu forta argumentului. Asemenea alegeri in cariera ne bucura si ele ne motiveaza in a incuraja practica debate-ului de performanta si pe mai departe", spune Florentin Tuca - fondator al Casei de Avocatura "Tuca Zbarcea si Asociatii", sustinator traditional al participarii echipei Romaniei la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi.

Despre WSDC - World School Debating Championship

Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi (WSDC) este o competitie globala pentru elevi de liceu care are loc in fiecare an intr-o tara diferita. Gazda din acest an este Germania, iar locatiile recente de desfasurare au fost: Lima, Doha, Dundee, Antalya, Seul, Bangkok si in 2015 Singapore. Toate dezbaterile au loc in limba engleza, fiecare tara fiind reprezentata de o echipa de 3 pana la 5 debateri pregatiti sa dezbata pe teme sociale, morale si politice. Dintre patronii campionatului se remarca Nelson Mandela si Tony Blair.

Echipa Romaniei s-a clasat pe locuri fruntase de-a lungul celor 20 de ani de participare la campionatele internationale pentru elevi, reusind sa castige editiile din 1999, 2001 si 2005 la categoria EFL - english as a foreign language.