Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) anunta ca, pana la data de 19 iulie 2016, doar 3.090 de alegatori romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate au solicitat sa fie inscrisi in Registrul electoral, in conditiile in care, neoficial, in afara tarii traiesc peste 4 milioane de romani, iar in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2014 au votat 378.811 romani.

Dintre cei 3090, 2371 au mentionat optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 719 au optat pentru votul in sectiile de votare. Cele mai multe cereri pentru registrul electoral s-au inregistrat Spania - 929, Italia - 696, Franta - 108, Germania - 88 si Belgia - 86, iar pentru sectii de votare in localitatea de domiciliu: Spania - 295, Moldova - 140, Italia - 84, Portugalia - 25 si Franta - 22.

"AEP face apel la cetatenii romani din afara granitelor tarii sa se adreseze misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea depunerii documentelor necesare inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sau la o sectie de votare din apropierea locuintei. De asemenea, Autoritatea recomanda alegatorilor romani din strainatate sa se informeze la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare in afara tarii" se arata in comunicatul transmis de AEP.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, Ministerul Afacerilor Externe organizeaza alegerile parlamentare in strainatate.

AEP informeaza cetatenii romani din diaspora cu privire la inscrierea in Registrul electoral, conditiile de votare si locurile de desfasurare a votarii in strainatate si de aceea va comunica saptamanal datele privind numarul de solicitari de inscriere in Registrul electoral depuse de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.