Prefectul judetului Maramures, Sebastian Mihai Luput, a emis, luni, ordinul de suspendare din functie a primarului Catalin Chereches, ca urmare a mentinerii masurii arestarii preventive, transmite Mediafax.

Catalin CherechesFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Maramures, suspendarea dureaza pana la incetarea masurii arestarii preventive.

Conform sursei citate, unii sustinatori ai lui Catalin Chereches, prezenti in fata Primariei Baia Mare pentru a-l intampina, s-au deplasat mai tarziu la Prefectura Maramures, cerand sa fie primiti de prefect.

"O delegatie formata din Liliana Gherasim, Irina Ciocotisan, Cristina Tamas si Nicolae Lupse a fost primita de reprezentantul Guvernului in teritoriu, care le-a ascultat pasurile. Acestia au afirmat ca doresc sa il ajute pe Catalin Chereches, actualmente aflat in arest preventiv la Penitenciarul Gherla, intrucat il apreciaza pentru activitatea depusa in slujba municipiului si il considera nevinovat. Cei patru baimareni au cerut sfatul prefectului Sebastian Mihai Luput in acest sens. Prefectul judetului Maramures le-a explicat celor prezenti ca, in acest moment, doar instanta poate decide vinovatia sau nevinovatia lui Catalin Chereches, iar singurii care il pot ajuta sunt avocatii. Sebastian Mihai Luput le-a aratat delegatilor ca legea prevede ca, atata timp cat primarul se afla in arest preventiv, el trebuie suspendat. Atributiile lui Catalin Chereches urmeaza sa fie preluate de unul dintre viceprimari. Pe de alta parte, prefectul le-a spus celor patru baimareni ca protestul lor nu este legal, iar in cazul in care, asa cum au afirmat, vor iesi in strada pentru a-l sustine pe Catalin Chereches, vor trebui sa obtina autorizatie", se arata in comunicat.

Primarul reales al municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a depus, luni, juramantul intr-o sedinta a Consiliului Local Baia Mare, edilul fiind adus adus sub escorta de la Penitenciarul Gherla.

Depunerea juramantului a fost posibila dupa ce Penitenciarul Gherla a aprobat, saptamana trecuta, o cerere in acest sens. Initial, conducerea penitenciarului respinsese o cerere a lui Chereches de a depune juramantul, duminica, 3 iulie, in Catedrala Episcopala "Sfanta Treime" din Baia Mare, invocand faptul ca aceasta nu corespunde din punct de vedere operativ.

Catalin Chereches a fost arestat preventiv pentru luare de mita in forma continuata de Tribunalul Cluj in 27 aprilie pe o perioada de 30 de zile, iar Curtea de Apel Cluj a mentinut aceasta hotarare. Tribunalul Maramures a prelungit, in 24 mai, arestul preventiv al acestuia. Chereches se afla la Penitenciarul Gherla, judetul Cluj. Catalin Chereches era trimis in judecata iar cauza se judeca pe fond la Tribunalul Maramures. Acesta a fost reales, in urma alegerilor locale, in functia de primar al municipiului Baia Mare cu peste 70% din voturi.