Reprezentanti ai Corpului de Control al Ministerului Sanatatii au demarat, luni, verificari la Spitalul Judetean de Urgenta dupa decesul a doi din noua pacienti operati de obezitate morbida cu sprijinul unor medici din Franta, potrivit unor surse medicale citate de Agerpres.

In cele doua cazuri de deces au fost deschise dosare de cercetare penala de catre Inspectoratele de Politie din Dolj si Olt pentru ucidere din culpa si, respectiv, pentru moarte suspecta, in urma plangerilor depuse de catre membrii familiilor pacientilor decedati.

In perioada 25-27 mai 2016, noua pacienti cu diagnosticul de obezitate morbida au fost operati la Spitalul Clinic de Urgenta Craiova de catre echipe mixte de chirurgi din Craiova si de la Centrul Integrat de Tratament al Obezitatii Morbide din Franta.

In data de 25 mai, un pacient in varsta de 47 de ani cu diagnosticul de obezitate morbida, hipertensiune arteriala, esofagita peptica gr. A a fost operat. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, evolutia acestuia a fost pozitiva, investigatiile postoperatorii nu au aratat complicatii si a fost externat in data de 3 iunie. Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenta, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scazute, iar pe 8 iulie a decedat, diagnosticul de deces fiind stare toxico-septica, fistula gastrica, peritonita generalizata, obezitate morbida.

De asemenea, un pacient de 43 de ani a fost operat pe 27 mai, diagnosticul de externare fiind diabet zaharat tip II, insuficienta cardiaca cl. II, miocardiopatie mixta, displidemie, aritmie extrasistolica ventriculara, insuficienta venoasa membre inferioare, fistula gastrica postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic, acesta decedand la 17 zile de la externare, la domiciliu.

Un alt pacient de 42 de ani a fost operat in aceeasi zi si externat pe 13 iunie. Diagnosticul a fost obezitate morbida, diabet zaharat tip II, hipertensiune arteriala insuficienta venoasa cronica, arteriopatie diabetica, colita cu clostridium difficile si cangrena gamba stanga. A fost reinternat pe 18 iunie si urmeaza tratament pentru plagi infectate la gambe. Pacientul a fost declarat cu infectie nosocomiala cu Klebsiella si cu Costridium Difficile. Au fost verificate documentele de raportare a infectiilor si acestea sunt conforme.

O pacienta de 33 de ani a fost operata in aceeasi perioada cu diagnosticul de externare obezitate morbida, gusa chistica lob drept, pneumonie bazala stanga, pleurezie stanga, abces subfrenic stang. Evolutia postoperatorie nu a fost pozitiva, pe 7 iunie analizele au evidentiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo negativ. Pe 9 iunie a fost operata din nou, urmeaza tratament cu antibiotice, iar evolutia este lent pozitiva.

Potrivit comunicatului Ministerului Sanatatii, medicii straini care au participat la aceste operatii nu detineau aprobare temporara sau ocazionala de prestare de servicii medicale in Romania de la Colegiul Medicilor, iar unele dispozitive si consumabile folosite proveneau din sponsorizari pentru care nu exista contracte de sponsorizare, respectiv documente care sa ateste calitatea acestora.