Aproape 9.000 de functionari din ministerul de Interne au fost demisi dupa tentativa ratata de lovitura de stat, anunta luni agentia pro-guvernamentala de presa Anadolu, citata de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In total, 8.777 de persoane, dintre care 30 de cadre de conducere, au fost demise, scrie Anadolu, care citeaza ministerul de Interne.

-----------------

22.10 Autoritatile americane au ridicat toate restrictiile de zbor instituite intre SUA si Turcia dupa tentativa de lovitura de stat, informeaza AFP.

"Administratia Federala a Aviatiei americane (FAA) a ridicat toate restrictiile de zboruri spre si dinspre Turcia la ora 17.45 GMT (20.45, ora Romaniei), 18 iulie 2016", se arata intr-un scurt comunicat al agentiei americane.

​23.22Presedintele Erdogan sustine ca poporul cere pedeapsa cu moartea pentru "teroristi".

20.05 Televiziuni private din Turcia transmis ca fostul sef al Fortelor aeriene nu ar fi recunoascut vreo implicare in tentativa de lovitura de stat

Dupa ce agentia de stat turca Anadolu a anuntat ca fostul sef al Fortelor aeriene turce Akin Ozturk ar fi recunoscut in fata procurorilor rolul sau in tentativa de puci militar, doua posturi private de televiziune, Haberturk si NTV, au citat ceea ce au prezentat drept marturia fostului responsabil militar in fata procurorilor, precizand ca acesta a negat orice implicare.

"Nu sunt cineva care a planuit si coordonat tentativa de lovitura de stat ce a fost desfasurata in 15 iulie si nici nu stiu cine a facut acest lucru", ar fi declarat acesta in marturie, potrivit NTV.

19:50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat luni cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si i-a reamintit ca este "esential" ca Turcia sa respecte statul de drept si democratia dupa tentativa de puci, scrie AFP.

"In calitate de membru al unei comunitati de valori, este esential pentru Turcia, ca si pentru toti aliatii, sa respecte deplin democratia si institutiile sale, ordinea constitutionala, statul de drept si libertatile fundamentale", a spus Stoltenberg, citat intr-un comunicat.

19.15 Fostul sef al Fortelor aeriene turce Akin Ozturk ar fi recunoscut in fata procurorilor rolul sau in tentativa de puci militar, a transmis agentia de stat Anadolu, citata de Reuters.

18.10Turcia nu si-ar dori sa pericliteze relatiile cu aliatul SUA, spune vicepremierul turc Mehmet Simsek. Declaratiile acestuia vin dupa ce premierul turc Binali Yildirim a sugerat ca relatiile cu Washington ar putea fi afectate daca Statele Unite refuza sa-l extradeze pe clericul musulman Fethullah Gulen.

18.02: Ambasadorul american in Turcia a respins categoric informatiile privind posibila sustinere a complotului de catre SUA (sursa: declaratie oficiala)

17.32: Inca o epurare majora in justitie: 48 de membri ai celei mai inalte Curti (Consiliul de Stat, sau Danistay) au fost suspendati din functie luni, anunta agentia Anadolu. Procurorii facusera deja perchezitii in birourile lor. Reamintim ca, in afara celor 48, alti 2.745 de judecatori au fost deja suspendati, iar 140 de angajati ai Curtii de Apel au fost retinuti

17.15Puciul esuat a amintit lumii rolul enorm pe care il joaca Turcia ca tara de tranzit pentru grane si petrol dar si ce mare consumator de gaze si aur este

17.13: Perchezitii ale Politiei in Baza militara de la Incirlik, baza americano-turca, esentiala pentru NATO (DailySabah)

17.09: A fost arestat un alt ofiter de rang inalt: Gen. Adem Huduti, comandantul Armatei a Doua (controleaza granitele cu Iran, Irak si Siria) - DailySabah

16.50Premierul turc Yildirim a suspendat concediile pentru mai mult de trei milioane de functionari publici din tara, ordinul, publicat in monitorul oficial turcesc, venind in conditiile unor epurari masive in randul functionarilor, in armata, politie si justitie.

Functionarii deja in concediu trebuie sa se intoarca la posturile lor cat mai curand posibil.

16.04Atentionare de calatorie MAE: Situatia din Turcia ramane instabila, mai ales in Ankara si Istanbul

15.56: Consultatul SUA in Istanbul avertizeaza cetatenii americani ca se asteapta la proteste la sediul sau (Reuters)

15.22: John Kerry, avertisment pentru Turcia si apartenenta ei la NATO daca incalca principiile statului de drept (Washington Post)

15.19:Premierul turc: putem pune prietenia cu SUA sub semnul intrebarii

14:30 Premierul turc Binali Yildirim, despre pedeapsa cu moartea: "Este un subiect care trebuie gandit in detaliu, dezbatut in Parlament, care necesita schimbarea Constitutiei. Nu este bine sa se ia o decizie precipitata (...) dar cererea poporului nu poate fi ignorata".

14:00 Premierul turc Binali Yildirim a cerut SUA sa-l extradeze pe clericul Fethullah Gulen, acuzat ca s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat.

"Am fi dezamagiti daca prietenii nostri (americani) ne cer sa prezentam dovezi chiar si atunci cand membri ai organizatiei criminale incearca sa distruga un guvern ales sub conducerea acelei persoane", a spus Yildirim, referindu-se la Gulen.

13:40 Guvernul german a denuntat "scene revoltatoare de arbitrar si de razbunare" impotriva soldatilor suspectati ca au participat la puciul ratat.

"Am vazut in primele ore dupa esecul puciului scene revoltatoare de arbitrar si de razbunare fata de soldati, in plina strada", a spus purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert. "Astfel de lucruri sunt inacceptabile", a subliniat el.

13.32Apar detalii din culisele puciului esuat din Turcia: Telefonul care l-a salvat pe Erdogan si cum a fost strans de gat cu cureaua seful de stat major

13:20 Un soldat turc a dechis focul in fata unui tribunal din Ankara, inainte de a fi retinut de fortele de ordine, a anuntat un oficial al Administratiei Prezidentiale, care a precizat ca nu exista nicio victima (Reuters).

13:05 Acelasi avertisment a fost lansat de sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini: "Nicio tara nu poate adera la UE daca introduce pedeapsa cu moarte".

12:50Berlinul avertizeaza ca reintroducerea pedepsei cu moartea ar insemna "sfarsitul negocierilor de aderare" la UE.

12.13Treizeci de guvernatori turci si peste 50 de functionari publici de rang inalt au fost dati jos din functii, potrivit CNN Turk.

Cei 7850 de politisti au fost concediati peste noapte in cadrul epurarilor masive demarate de regimul Erdogan dupa tentativa de lovitura de stat de vineri.